Ахтем Сеітаблаєв: «Унікальні люди хочуть зробити Україну кращою»

Ахтем Сеітаблаєв: «Унікальні люди хочуть зробити Україну кращою»

15 Листопада 2014
9271
15 Листопада 2014
19:33

Ахтем Сеітаблаєв: «Унікальні люди хочуть зробити Україну кращою»

9271
Ведучий програми «Хоробрі серця» встигає гастролювати з Адою Роговцевою, готовий стати режисером телевізійних фільмів і мріє зняти дитячу казку
Ахтем Сеітаблаєв: «Унікальні люди хочуть зробити Україну кращою»
Ахтем Сеітаблаєв: «Унікальні люди хочуть зробити Україну кращою»

Роль телеведучого для Ахтема Сеітаблаєва дебютна. Уже кілька тижнів поспіль він з'являється в ефірі «1+1» і знайомить глядачів зi справжніми героями із зони АТО, їхніми близькими і рідними, волонтерами. Патріотичний проект «Хоробрі серця» не залишає байдужим ні знімальну групу, ні гостей студії, ні телеглядачів. Про нову роль у телепроекті з актором, який свого часу отримав «Київську пектораль» за перевтілення в Ромео з рисами Гамлета у постановці Київського театру драми і комедії на Лівому березі; режисером першого художнього фільму про депортацію кримських татар «Хайтарма» - ми говоримо, не оминаючи тем заборони російських фільмів та анексії Криму.

 

Надважливо - вислухати

- Ахтеме, ви - актор, режисер. Чим для вас цінний досвід роботи на телебаченні?

- «Хоробрі серця» - це програма про подвиг людей, в усіх його проявах: військовий, материнський, добровольчий... В останньому випуску показували наймолодших героїв - тих, хто у 17-20 років боронить незалежність України. Загалом проект - про нашу країну. А вона - унікальна. Унікальна насамперед людьми.

 

Я багато поїздив Україною з фільмом «Хайтарма». Ми гастролюємо з виставами. Цього тижня вкотре веземо антрепризу «Будьте, як вдома!», де маю честь грати з Адою Миколаївною Роговцевою, чудовими акторами з Театру на Лівому березі і не тільки. Щоразу я маю змогу переконатися, що ми живемо в унікальній країні, в якій живуть унікальні люди, які співчувають, співпереживають і хочуть зробити Україну кращою. На превеликий жаль, країна переживає трагічні події. І саме вони стали певного роду каталізатором. З одного боку, відсіюється «сміття», чітко розумієш, хто друг, а хто - ворог. Але найголовніше - ми переконуємося у тому, що в нас унікальна країна!

 

Вірю, що в Україні все буде добре. Бо тут живуть такі унікальні люди, як герої нашого проекту. Зустрічатися з ними, вислуховувати їхні історії не тільки у студії, а й за лаштунками, впродовж нетривалого часу, який є перед записом і після, - це для мене ще й віртуальна можливість підтримувати зв'язок iз кримчанами, які - знаю із листів і дзвінків близьких і зовсім незнайомих людей - дивляться «Хоробрі серця». (Для кримчан особливо важливо знати, що Україна не забула про Крим, який став окупованою територією). Людям важливо допомагати. Не завжди - матеріально. Часто надважливим є просто вислухати.

 

- Ви казали, що до рішення грати головну роль у фільмі «Хайтарма» вас підштовхнула стрічка «Хоробре серце», у якій продюсер, режисер і герой поєднуються в одній особі. Чи є якийсь взаємозв'язок iз фільмом телепроекту «Хоробрі серця»?

- Ми всі разом шукали назву для нашого патріотичного проекту, яка б відображала його наповнення. Хоробрість, з якою українці стали на захист своєї землі, вражає. Я думаю, при виборі назви героїчний фільм Мела Гіббсона, який в усіх на слуху, теж відіграв певну роль. А для мене назва програми стала ще одним знаком. Бо «Хоробре серце» - один із моїх найулюбленіших фільмів. Коли озвучили співзвучну назву телепроекту - в мене все склалося: «так, я хочу бути його ведучим».

 

- Ваше співробітництво з «1+1» розпочалося десять років тому, коли допомогли каналу організовувати зйомки у Бахчисараї. Потім були кінозйомки за вашою участю як режисера тут, у Києві. Як вам запропонували стати ведучим проекту?

- Я ніколи не мріяв бути телеведучим. Тому, коли запропонували спробувати, - взяв дводенну паузу, щоб зрозуміти, для чого це мені потрібно. Коли детально поговорив з Олександром Ткаченком (гендиректор медіа-групи «1+1». - Авт.) і Максимом Шиленком (генпродюсер департаменту журналістських проектів «Плюсів». - Авт.), вони розповіли, про що і з якою метою запускають програму, в мене не залишилося сумнівів стосовно того, чи хочу я долучитися до її створення.

 

Щоправда, до останнього хвилювався і зараз переживаю з приводу того, чи я відповідаю проекту. У подібного роду програм у ведучого - особлива відповідальність. А те, що співпраця з каналом почалася відносно давно, для мене лише вкотре підтверджує: нічого не відбувається даремно. Так склалося, що в моє життя увійшло телебачення, і я радий, що це «1+1».

 

Бізнесмени з Росії зараз

не можуть інвестувати кошти у фільми про кримських татар

 

- Вас на «Плюси» запросили телеведучим, але спочатку в ефірі з'явилася «Хайтарма». Чи були домовленості про вашу режисерську роботу на «1+1»?

- «Хоробрі серця» вимагають значних часових затрат. Тому зараз про режисерську роботу на каналі не йдеться. Якщо так станеться, що мої здібності режисера телевізійного кіно зацікавлять «1+1», у мене є що запропонувати каналу. Мені здається, це достойні сценарії, щоб їх розглянути. Вважаю, за ними можна зняти непогані фільми, які будуть цікаві глядачам. Але, напевно, рано про це говорити.

 

- Минулого року ви говорили про плани зняти дитячу казку і ще одну кримськотатарську історію - про Саїде, яка під час війни врятувала 88 єврейських дітей. Задуми поки що не вдається реалізувати?

- Дитячу казку мав знімати за замовленням Держкіно, але через низку причин, зокрема неприйняття взаємин, які розвивалися з майбутніми продюсерами, відмовився це робити. Бо в мене абсолютно інше бачення того, яким має бути кіновиробництво. Але, якщо говорити про казку як про жанр, я мрію її зняти. Є задум. Він ще не оформлений як сценарій. Але дуже хочу повернутися до цієї ідеї. Бо сам дуже люблю казки. І з дітьми намагаюся не пропускати жодної прем'єри: ні анімаційних фільмів, ні ігрових. Казка - це можливість проявити фантазію не лише режисерові, а й усій знімальній групі. Це завжди прекрасно! Бо майже у кожній казці добро перемагає зло. Казки - прекрасний інструментарій для цільового глядача, дітей. Саме цим жанром можна закликати до, з одного боку, неначе простих і навіть банальних речей, але ніким не скасованих. І, дай Боже, щоб вони завжди були присутні у нашому житті: добро, дружба, взаємодопомога, бажання і вміння долати перепони та йти до здійснення своєї мрії.

 

Стосовно фільму про кримську татарку Саїде, сценарій написаний давно. Ще минулого року виграли пітчинг. У зв'язку зі змінами знову подалися у Держкіно, нас прийняли. Неначе фільмом зацікавилися й іноземні інвестори. Минулого року серед них були й російські. Хто - називати не буду. Не варто це робити, бо цим можна нашкодити бізнесменам, які живуть у Росії і мають погляди, абсолютно протилежні офіційній політиці Кремля. Добре розумію, чому вони не можуть зараз інвестувати подібні проекти. Бо коли загал ще навіть не здогадувався про анексію Криму, генеральний консул РФ у Сімферополі Володимир Андреєв заявив, що «Хайтарма» спотворює правду про Велику Вітчизняну війну. Це сьогодні ми можемо говорити, що бажання анексувати Крим, а одночасно й усю Україну, виношувалося давно.

 

«Я беру своє добро, де його знаходжу»

- Ваші вчителi на театральній сцені - зокрема, Володимир Аносов у Сімферополі, Олексій Лісовець, Віталій Малахов, Едуард Митницький у Києві. Кого можете назвати своїми наставниками на телебаченні?

- Стосовно навчання я «всеїдний». Жан Батіст Мольєр колись сказав: «Я беру своє добро, де його знаходжу». Учитися треба завжди, коли є найменша нагода. У царині, яка для мене терра інкогніта, я переймаю досвід у всіх: гендиректора канала Олександра Ткаченка, генпродюсера програми Максима Шиленка, шеф-редактора Каті Шиленко, дуже часто мене приємно дивують молоді журналісти. Коли ми обговорюємо структуру чергового випуску, обираємо героїв, у нас часто бувають досить гарячі суперечки.

 

На телебаченні я нова людина. Тому уважно вивчаю, що показують вітчизняні й іноземні канали. Слідкую, зокрема, за роботою Олександра Роднянського. Мені цікаво, як організовувався новинний канал Сі-Ен-Ен. Ніколи нічого не намагаюся копіювати. Але щось, побачене на сусідньому каналі чи просто на вулиці, може стати поштовхом для власної нової ідеї. Базисом для мене є історія, а за нею - музика.

 

- Чи намагаєтеся у «Хоробрих серцях» застосовувати свій режисерський досвід?

- Особливо не педалюю у цьому напрямi. Бо для себе чітко визначаю своє місце у проекті. Якщо мене на сцену запросили як актора, завжди готовий прислухатися до режисерського бачення. Так само і на телебаченні. Інколи свої п'ять копійок вставляю, часом досить емоційно. Не впевнений, що завжди те, що я пропоную, - правильно. Але я і не наполягаю на тому, що моє бачення режисерської концепції - це істина в останній інстанції. Це командна робота. І те, що ми аргументовано сперечаємося з приводу проекту, - це позитив. Це означає, що над програмою працюють небайдужі люди.

 

- У проекті ви познайомилися з багатьма трагічними і героїчними історіями. Чи можуть вони стати сюжетами для ваших нових фільмів?

- Історія кожного, хто приходив у нашу програму, достойна окремого повнометражного фільму. І я не перебільшую. «Кіборги» - взагалі голлівудський сюжет. Це люди, за незначним винятком, не воєнних професій. Вони просто розумніші, сміливіші й замотивовані - вони захищають свою рідну землю, своїх дітей, дружин, домівки. Ядерник. Сталевар. Молодий хлопчина, який вступив на відділення звукорежисури, місяць відучився і добровольцем пішов служити у полк спецназу. Театральний режисер.

 

А герої останнього випуску?! 17-річний юнак, активний учасник Майдану, склав ЗНО, вступив в академію Ярослава Мудрого та Львівську академію сухопутних військ. Дізнався про це уже у госпіталі після поранення у зоні АТО. Він хоче продовжувати воювати, а навчатиметься - після перемоги. Я чи хтось інший, сподіваюся, знімемо кіно про таких хлопців, одночасно емоційне і патріотичне. Цього потребує наша країна.

 

- На ваше переконання, потрібно забороняти в Україні російські фільми?

- У цьому питанні має бути індивідуальний підхід до кожної стрічки. Фільми з виродком Поречєнковим - однозначно так. Для чого показувати фашиста? Прийшов час чітко розділяти: хрін із редькою чи свобода? Якщо недо-люди з'являються на наших екранах, вважаю, що це неправильно.

 

- На вашу думку, що найближчим часом буде у Криму?

- Нічого втішного, поки - не хочу навіть прізвище озвучувати - ЦЕ буде у Кремлі. Бо Крим для нього - це запорука політичного, а можливо, і фізичного існування. Будучи кадебістом, він триматиметься за Крим до останнього. Йому байдуже, як живуть у Росії. Я непогано знаю, що твориться за межами Москви. Нехай своїми дорогами і нужниками займуться, а не розповідають, як нам жити в Україні. Поки ЦЕ керує Росією, Крим буде тліючим вогнищем конфлікту, Донбас - активним, справжньою війною. Але є у мене віра і надія, що недовго йому лишилося правити.

 

ДОСЬЄ «УМ»

Ахтем Сеітаблаєв

41 рік, актор театру і кіно, режисер, сценарист.

 

Із осені 2014 р. - ведучий телепроекту «Хоробрі серця» («1+1»).

Народився неподалік Ташкента, у містечку Янгіюль (Узбекистан), у родині депортованих кримських татар.

 

1989 р.- закінчив школу і переїхав із батьками у Крим.

1992 р. - закінчив акторське відділення Кримського культпросвітучилища.

1999 р. - закінчив відділення режисури і драматургії Київського інституту театрального мистецтва імені Карпенка-Карого.

1992-2004 рр. - працював у Сімферопольському державному кримськотатарському музично-драматичному театрі.

Лауреат Державної премії Автономної Республіки Крим у 1997 і 2001 р.

 

Із 2005 року - актор Київського театру драми і комедії на Лівому березі.

2006 р. - отримав театральну премію «Київська пектораль» у номінації «Краща чоловіча роль» за образ Ромео.

 

2013 р. - режисер-постановник першого повнометражного фільму про депортацію кримських татар «Хайтарма», виконавець головної ролі.

Одружений. Старшому сину - 23 роки, доньці 19, меншим дітям 9 і 4 роки.

 

Валентина Самченко, «Україна молода»

Фото - http://umoloda.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Валентина Самченко, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9271
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду