«Голос. Діти»: ридають усі!

13 Листопада 2012
17273
13 Листопада 2012
11:56

«Голос. Діти»: ридають усі!

17273
Як тут не згадати старий анекдот: «Сара, ты же этого хотела!»
«Голос. Діти»: ридають усі!

Ну що ж, можна лише привітати з успіхом творців цього грандіозного видовища - вони використали абсолютно всі кнопки тиску на глядача, які лише можна уявити. Перша, й найбільш безвідмовна, - власне учасники проекту, діти від 6 до 14 років. Відомо, що найдієвіше на споживача впливає реклама, де задіяні пухнасті хатні тваринки й діти. Те саме відбувається з телеглядачем, який уже заздалегідь готовий прощати малим учасникам усі огріхи виконання (коли йдеться, як у нашому випадку, про вокальний конкурс) просто за те, що діти в кадрі завше виглядають дуже мило й зворушливо. Знайти юні таланти в нашій країні - раз плюнути. Варто лише оголосити кастинг на чергове вокальне шоу, і їх, справді талановитих та голосистих, набіжить легіон. До речі, безпрецедентна кількість талант-шоу на наших телеканалах пояснюється ще й цією неймовірною концентрацією талантів на один квадратний сантиметр площі країни. Справді, треба ж їх кудись подіти! А так - усі при ділі, й продюсери, й охочі до слави.

 

Юний талант, який співає краще за деяких професійних виконавців рідного шоу-бізу, - теж не вельми яка рідкість. Відтак автори чергового шоу можуть на цьому будувати міцний підмурівок того, на чому тримається рейтинг будь-якого телевізійного конкурсу, а саме - конфлікт між одностайним вибором глядачів на користь безсумнівного таланту й очевидною «глухотою» тренерів. У шоу «Голос. Діти» цей конфлікт вибухнув уже в першій програмі, що багато в чому й зумовило високі рейтинги видовища. Варто лише переглянути небачену кількість коментів на сторінці проекту, де всі дописувачі молять суддів і продюсера Костянтина Меладзе повернути в проект Ромчика Сасанчина з забитого села на Тернопільщині. Так, момент, коли малий співак подумав, що до нього обернулися всі тренери тоді, як не повернувся жоден, і він ніяк не міг цього зрозуміти, був одним із найжорстокіших і водночас найдраматичніших у першому випуску шоу. Але продюсери використали цей конфлікт по максимуму й зробили з нього... ще одне шоу. Буквально наступного дня після ефіру 4 листопада Ромчика з мамою, котра бажає синові кращої долі, заможного й красивого життя, а не животіння в захирілому селі, запросили до «Сніданку з «1+1». На Ромчика моментально посипалися пропозиції - і від хору імені Верьовки, й від народного депутата, готового оплатити його навчання, й від українських організацій за кордоном... Одне слово, цей конфлікт розв'язався так, як нікому з інших учасників «сліпих» прослуховувань не снилося. Бо хтозна, чи дійшов би Ромчик до котрогось із фіналів, а, вилетівши на першій же стадії, хлопчик отримав безліч бонусів.

 

 

І хоча ця історія дуже вже скидається на святочну, де бідна, але роботяща й розумна дитина перед Різдвом раптово зустрічає благодійника, а той устеляє шлях сироти трояндами без колючок, думок про холодний розрахунок продюсерів шоу не уникнути, що, насправді, й є професіоналізмом у жорстокому телешоубізі. Адже вони в результаті отримали все, що хотіли: високі рейтинги, а також те, що складає плоть і кров подібних шоу на вибування - повний спектр непідробних емоцій, від захвату до обурення.

 

Тим часом усі інші учасники, до яких не повернувся жоден із тренерів, теж не будуть забуті. Принаймні, на офіційній сторінці шоу «Голос. Діти» стартувало альтернативне голосування за учасників, яких не обрали тренери. Про це повідомляє прес-служба каналу «1+1».

 

У глядачів буде один тиждень, щоби проголосувати за вподобаного їм виконавця. 

 

Правила такі: кожен понеділок у розділі «Вибір глядачів» буде з'являтися відео виступів конкурсантів, до яких не повернулися тренерські крісла. Відео кожного вокаліста буде доступне для голосування в розділі «Вибір глядачів» рівно один тиждень. Таким чином, сторінка оновлюватиметься кожен понеділок. 

 

За підсумками голосування буде визначено 6 вокалістів, які отримали найбільшу кількість глядацьких «лайків». Потім відео буде повторно розміщено для голосування на сайті «Голос. Діти», а через тиждень визначать «Вибір глядачів». 

 

Переможець альтернативного голосування виступить у прямому ефірі шоу й отримає спеціальний приз від проекту «Голос. Діти».

 

 

Ще одна складова успіху проекту, як на мене, - добір зіркових тренерів. Судячи з того, як поливають брудом на форумах Світлану Лободу (переважно її, бо до Тіни Кароль претензій майже немає, а на адресу Олега Скрипки висловлюють здивування, мовляв, Олеже, як ти міг утрапити в таку халепу?), вибір сексуальної зірки на роль тренера в дитячому шоу влучив у болючу точку більшості глядачів. Останні таким вибором щиро обурюються, мовляв, чого може навчити дітей напівгола зірка? Відтак організатори шоу тихенько потирають рученята - скандальність тієї чи тієї зірки лише підвищує рейтинги. Якщо копати глибше, то запрошення на ролі зіркових тренерів таких антагоністок, як Тіна Кароль та Світлана Лобода, одразу ж позиціонувалось як їхнє протистояння, де перша виконує роль «доброго поліцейського», а друга - «поліцейського злого». Але ці ролі зірки виконують на публіку, розігруючи скандальчики між собою в боротьбі за талановитих дітей. Протистояння «пупсика» й «фам фаталь», які у взаємних пікіруваннях доходять до базарних образ, майстерно використовує Катя Осадча в своїй програмі «Світське життя», що виходить одразу після «Голосу. Діти». Наче з корабля на бал ведуча, яка от щойно, за лаштунками шоу, розігрувала роль Оксани Марченко в «Україна має талант», психологічно налаштовуючи дітей до виступу, моментально перевтілюється в акулу пера. Катя, як завжди, безцеремонно витягує з обох скандалісток усі подробиці їхньої короткої співпраці в мюзиклі «Квадро» й усе, що вони думають одна про одну в контексті поведінки на цьому шоу. Прибитий такими раптовими перевтіленнями глядач, роззявивши рота, дізнається, що Тіна Кароль була звичайною ябедою, за версією Лободи, а Лобода, як розповідає Тіна, відзначається жіночою тупістю й заздрістю. І взагалі, міс «Провал Євробачення» звинуватила білу й пухнасту Тіну в крадіжці тіней, аби лише мати окрему гримерку... Супер! Якщо й далі так піде, то продюсери муситимуть щось із тим усім робити, або змусити молодих матусь привселюдно помиритися, або ж закрутити ще одну інтригу, щоби поміняти когось із тренерів. Що для рейтингу геть непогано, але для учасників не зовсім те, що треба. Адже вони хочуть працювати з тими людьми, які були заявлені від початку.

 

Угамувати зіркових тренерів і суворо вказати їм на їхнє прописане сценарієм місце, втім, є право у верховного божества шоу «Голос. Діти» - Костянтина Меладзе. Що він і спробував зробити в другому випуску. Коли всі троє не обернулися на відверто чарівні, а місцями й унікальні голоси 14-річної сільської дівчинки Лізи з Вінниччини та 12-річного хлопчика Гоші, взявши натомість до своїх команд виконавців слабкіших, продюсер шоу скликав термінову нараду. І хоч нікого з дітей, яким відмовили, до шоу не повернули, але всі глядачі побачили: Костянтин Меладзе - за справедливість! Адже він дозволив собі різкі слова на адресу тренерів, указавши їм, що вони мають обирати не емоціями, а вухами. Слова обуреного батька Гоші, тренера з самбо, про те, що він думав, буцімто це справедливе шоу, а виявилося, що ні, тільки підкинули хмизу в багаття пристрастей.

 

Так, емоції тут зашкалюють, і саме на них тримається «Голос. Діти». Непідробні сльози учасників, які не пройшли перший етап відбору, викликають такі самі сльози співчуття в глядачів. Останні зазвичай, попри те, що чудово розуміють закони телешоу, так само чудово на них купуються. Педалюють обурені глядачі переважно можливі наслідки психічної травми, яку отримують проігноровані учасники. Але це вже питання до батьків, які або ж притягли своє дитя за руку в це шоу, або ж пішли на повідку бажання чада засвітитися в телевізорі на всю країну. Якщо шановні батьки знайомі з форматом, бо це вже третій сезон «Голосу...» на «Плюсах», то які можуть бути претензії до жорстоких умов цього конкурсу? Як тут не згадати старий анекдот: «Сара, ты же этого хотела!»

 

Програш - це завжди боляче для всіх, незалежно від віку. Але найменших аутсайдерів так шкода, що подеколи за них болить серце. Блаженний той, хто, як учасниця дорослого «Голосу...» Таша Крус, що привела сюди 6-річну дочку, вважає: в цьому віці конкурси на виліт - це лише гра, а тому жодної травми через поразку дитина не отримає. Тим паче, що її Марійка таки пройшла до наступного туру. Але ж як усе-таки втішити дитину, котру на очах у всієї країни, як вона впевнена, просто зганьбили? На це запитання батькам треба шукати відповідь самим. Адже саме вони, й ніхто інший, мають розуміти: будуть сльози - будуть і рейтинги.

 

Фото прес-служби «1+1»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17273
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду