Чи обгрунтовані звинувачення Генпрокуратури «Студії «1+1»?

25 Липня 2005
1335
25 Липня 2005
18:51

Чи обгрунтовані звинувачення Генпрокуратури «Студії «1+1»?

1335
Генпрокуратура заявляє про перевірку законності здійснення ТОВ „Телерадіокомпанія „Студія 1+1” фінансових операцій на суму понад 100 млн. доларів США. Юрист «1+1» Максим Варламов факт перевірки і проведення операції заперечує.
Чи обгрунтовані звинувачення Генпрокуратури «Студії «1+1»?
Вчора, 24 липня, у підсумковому випуску ТСН телеканалу «1+1» в сюжеті Оксани Зинов’євої було дано досить різку оцінку діяльності Генпрокуратури України. Зокрема, Генпрокуратура була названа серед головних винуватців «затягування розслідування діяльності чиновників епохи Леоніда Кучми». «На думку президента, там за хабарі блокують розслідування кримінальних справ щодо колишніх посадовців і дають їм можливість сховатись за кордоном. Критику президента можна було б зрозуміти, якби не він півроку тому здивував країну, залишивши Святослава Піскуна на посаді генерального прокурора, чи не єдиного чиновника найвищого рангу часів Кучмии» - йшлося у тексті сюжету.

Реакція Генпрокуратури не забарилася та виявилися досить цікавою. Наводимо текст, отриманий тільки що «ТК» від прес-служби Генпрокуратури, повністю: «Колектив Генеральної прокуратури України обурений упередженими коментарями щодо результатів діяльності органів прокуратури, які було оприлюднено 24.07.05 на телевізійному каналі „1+1” у програмі „ТСН”.

Ми вважаємо, що це сталося внаслідок перевірки, яка проводиться органами прокуратури щодо законності здійснення товариством з обмеженою відповідальністю „Телерадіокомпанія „Студія 1+1” фінансових операцій на суму понад 100 млн. доларів США.

На даний час Генеральною прокуратурою України до Федерального Міністерства юстиції Федеративної Республіки Німеччина направлено клопотання щодо встановлення законності проведення вищевказаної господарської діяльності на території ФРН.

За результатами даної перевірки буде прийнято рішення відповідно до вимог закону».


В свою чергу, Максим Варламов, юрист «1+1», заявив кореспонденту «ТК» наступне: «Я хочу сказати, що ні про яку перевірку органами прокуратури студії «1+1» мені не відомо. Але телекомпанія «Студія 1+1» не проводить ніяких фінансових операцій на суму понад 100 млн. доларів США».

«ТК» наводить повністю текст сюжету «1+1», на який так образилися Генпрокуратура, як він був поданий Оглядом телеефіру. Сторони, так би мовилися, обмінялися думками. Але досить дивною, попри все, виглядає практика Генпрокуратури робити витоки інформації тоді, коли вона на когось ображається…

Сюжет ТСН від 24 липня, 19.30:

Одним із проявів слабкої ефективності влади є затягування розслідування діяльності чиновників епохи Леоніда Кучми

СТУДІЯ: Одним із проявів слабкої ефективності влади є затягування розслідування діяльності чиновників епохи Леоніда Кучми. Вислів "злочинна влада" був свого часу чи не найчастіше вживаним тодішньою опозицією. Довести цю злочинність в суді виявляється набагато важче, ніж промовляти передвиборні гасла. Керівники правоохоронних відомств щотижня звітують про нові факти злочинів, кримінальні справи та виклики на допити. Справи передають з одного відомства до іншого, а головні підозрювані, тим часом, спокійно виїжджають за кордон. Серед утікачів уже екс-керівники областей Засуха і Щербань, колишні мери Боделан та Карташов, генерали Пукач та Сацюк. В гальмуванні резонансних справ керівники силових структур звинувачують один одного. Найбільше критикують Генеральну прокуратуру. На думку президента, там за хабарі блокують розслідування кримінальних справ щодо колишніх посадовців і дають їм можливість сховатись за кордоном. Критику президента можна було б зрозуміти, якби не він півроку тому здивував країну, залишивши Святослава Піскуна на посаді генерального прокурора, чи не єдиного чиновника найвищого рангу часів Кучми. Весь цей час з його боку лунають заяви про просування у справі Гонгадзе, справі честі для президента. Але жоден колишній високопосадовець за цей же час досі не постав перед судом. Винятком не стала і справа голови Донецької облради Бориса Колеснікова, яку вже начебто передали до суду. За неузгодженості дій правоохоронних органів нова опозиція упевнено вибудовує свій захист.

РЕПОРТАЖ: Автор: Оксана ЗІНОВЬЄВА. Справа Колеснікова набула такого публічного розголосу, що розгортається, як кримінальний серіал, з нагадуванням змісту попередніх серій і новими подіями у наступних. Засоби масової інформації не лише висвітлюють колізії справи, але й стали полем для спілкування її основних дійових осіб. В останньому листі до Генпрокуратури Борис Колесніков заявив, що тепер свідчитиме через ЗМІ. Таким чином голова Донецької облради, заарештований 3,5 місяці тому, хоче змусити слідство перевіряти надану ними інформацію. У відкритому листі на ім’я заступника генпрокурора Віктора Шокіна йдеться, що Колесніков тепер сам робитиме заяви щодо своєї справи, аби не наражати на небезпеку своїх офіційних та громадських захисників. Щоправда, небезпека у вигляді кримінальної справи своїх героїв уже знайшла. Генпрокуратура порушила справи проти адвоката Андрія Федура та адвоката Раїси Богатирьової. Слідство вважає, що вони оприлюднили конфіденційну інформацію про банківські рахунки сім’ї Пенчуків, яка виступає постраждалою стороною у справі Колеснікова. Сам Борис Колесніков стверджує, що в справі про торговий центр "Білий лебідь" Пенчуки звели на нього наклеп, а слідство навмисно ухилилося від перевірки фінансової інформації про їхні рахунки. Втім, після гучного оприлюднення такої інформації прокуратурі довелося відновити досудове слідство у справі Колеснікова. Федур з Богатирьовою не визнають, що порушили закон і втрутилися в приватне життя Пенчуків і вважають, що їх хочуть дискредитувати, щоб позбавити Колеснікова кваліфікованого захисту.

СИНХРОН: Раїса БОГАТИРЬОВА, народний депутат України: "І саме через це і народилася ця кримінальна справа, якою хочуть сьогодні довести суспільству, що справа Бориса Колеснікова буде існувати, що справа Бориса Колесникова кримінальна, а не політична".

РЕПОРТАЖ: Захисту у особі Федура Колеснікова таки позбавили. Генпрокуратура відсторонила адвоката від справи, і здійснювати захист у суді він тепер не може. Раніше Андрій Федур подав слідчому заяву про порушення справи проти заступника генпрокурора Віктора Шокіна, який зробив його невиїздним. Адвокатові заборонили покидати не лише Україну, а й межі Києва. Тепер він подав скаргу до Генпрокуратури на дії слідчого, що порушив проти нього кримінальну справу, яку Федур вважає надуманою. Захисники Колеснікова заявляють, що кримінальними справами їх хочуть змусити мовчати.

СИНХРОН: Андрій ФЕДУР, адвокат: "Це є лише, з одного боку, спосіб відволікти від головного, що Колесніков сидить незаконно, що Колеснікова треба звільняти з під варти, що треба притягати до кримінальної відповідальності, так, шановні, тих, хто замовив справу Колеснікова, тих, хто її фабрикував. А я маю беззаперечні докази, що справа Колеснікова фабрикувалася. Я знаю, де, в яких томах, на яких аркушах справи є сфабриковані матеріали".

РЕПОРТАЖ: Ще до відсторонення його від справи, за словами адвоката, Колеснікову пропонували відмовитись від послуг Федура. Самого Федура, як він стверджує, попередили про можливість усунення від справи на допиті в Генпрокуратурі минулого тижня. Така історія адвоката спіткала не вперше – три роки тому, за минулої влади Кучми, Андрія Федура усували від захисту в іншій справі Георгія Гонгадзе, де адвокат представляє інтереси матері загиблого журналіста Лесі Гонгадзе. Але потім сама ж Генпрокуратура своє рішення скасувала. Сьогодні Федур налаштований все одно захищати Бориса Колеснікова, поки справу проти того не закриють. Тепер він це робитиме неофіційно – консультуватиме адвокатів Колеснікова і коментуватиме перипетії справи. За захистом у власній кримінальній справі Андрій Федур звернувся до колеги правозахисника Сергія Головатого. Опозиціонера до колишньої влади Головатого президент Ющенко призначив на весні членом Венеціанської комісії "За демократією через право". Ще одна гучна справа може з’явитися в Україні. МВС, як заявляють правоохоронці, має підстави порушити кримінальну справу проти відомого донецького бізнесмена, найбагатшого українця Рината Ахметова. Йдеться про замах на вбивство у 1988 році, і Ахметов може стати головним підозрюваним. Щоправда, Сергій Чернишов, на якого тоді скоїли замах, відкидає причетність до нього Рината Ахметова. Втім, бізнесмена уже двічі запрошували до МВС для надання пояснень, але на зустріч з правоохоронцями Ахметов не прийшов. Сидять сьогодні не лише відомі люди з Донбасу і Партії Регіонів. Ще один політичний суб’єкт сучасної опозиції потрапив під прискіпливу увагу охоронців – соціал-демократи (об’єднані). Їхній лідер на волі, але на зустріч до МВС його запрошували. Віктора Медведчука чекали в Департаменті держслужби боротьби з економічною злочинністю МВС для надання пояснень щодо присвоєння окремими громадянами високих державних звань. Чекали марно, бо голова СДПУ(о) у відпустці. Соратник і заступник Медведчука Нестор Шуфрич стверджує, що правоохоронці знали про наміри Віктора Медведчука вилетіти на відпочинок 10 липня, а телеграму до офісу партії надіслали 15. Деяким іншим соціал-демократам (об’єднаним) поталанило менше, ніж Медведчуку. У них під запитанням не лише відпустка, а й воля в широкому розумінні. За словами Нестора Шуфрича, 6 його товаришів-однопартійців перебувають за ґратами. Останнім до них долучився голова Вінницького обласного осередку, колишній заступник голови Вінницької облдержадміністрації Микола Дмитренко. Його заарештували за організацію передачі одним із місцевих автопідприємств техніки на суму 40 тисяч гривень сільгосппідприємству. Як і в справі Колеснікова, в арешті Дмитренка соціал-демократи вбачають підтекст політичний.

СИНХРОН: Нестор ШУФРИЧ, народний депутат України: "Я обратился к однопартийцам собрать эти несчастные 40 тысяч гривен, из-за которых наш товарищ находится в тюрьме, отдать этому АТП, чтобы, ну, как я сказал, чтоб они подавились этими деньгами. И если сегодня Дмитренко находится в тюрьме за то, что он обратился к предприятию, АТП в данном случае, с просьбой о помощи, то что нам делать с руководством сегодняшнего государства, ко всему бизнесу обратилось с помощью строить им дворцы. Чем это отличается?".

РЕПОРТАЖ: Арешти і справи проти своїх соратників нинішня опозиція пояснює причинами політичними, а кримінальне підґрунтя вперто спростовує. Влада ж не розуміє закидів у політичному переслідуванні і запевняє: нічого особистого. І опозиція, і влада підкидають усе нові теми для політичних анекдотів тим, хто ще здатен сміятися.

Читайте також:

1+1 здивоване заявою Генпрокуратури з приводу упередженого характеру коментарів щодо її діяльності в програмі ТСН
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1335
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду