Заява Коаліції громадських організацій «Суспільне мовлення»

29 Липня 2005
1411
29 Липня 2005
18:43

Заява Коаліції громадських організацій «Суспільне мовлення»

1411
„Про це прикро говорити, але Президент демонструє нерозуміння сутності громадського телебачення”.
Заява Коаліції громадських організацій «Суспільне мовлення»
На останньому засіданні Уряду 25 липня 2005 року Президент України сказав, що не підтримує створення громадського телебачення на базі державного, тобто, обидві форми мають існувати паралельно.

Про це прикро говорити, але Президент демонструє нерозуміння сутності громадського телебачення. У Європі немає жодної країни, в якій одночасно існують і громадські, і державні мовники. Такого й в принципі не може бути, бо громадське телебачення – це сучасна європейська концепція організації національного (читай „державного”) мовлення. Розмови про збереження державного телебачення можна порівняти з твердженням, що, будуючи інформаційне суспільство, ми повинні зберегти індустріальне суспільство.

Нагадуємо слова, сказані Президентом 13 травня 2005 року на прес-конференції, яка транслювалася в прямому ефірі телеканалів. Зокрема таке: „Я займатиму активну позицію на боці прихильників громадського мовлення, і хоча, реально запрацює громадське телебачення в 2006 році, вже в червні-липні цього року ми зможемо провести представницьке зібрання для того, щоб концептуально визначитися”.

До кінця липня вже залишилося декілька днів, а зібрання щодо концепції, так і не проводилося. Секретаріат Президента взагалі не зробив жодного публічного кроку у вказаному Президентом напрямку: не брав участі у розробці законодавства, не проводив публічних заходів. Прихильників громадського мовлення ми бачимо лише у профільному комітеті Верховної Ради, у Нацраді та в Кабміні – останній і був розкритикований Президентом, на нашу думку, абсолютно не заслужено. Залишається незрозумілим, хто саме консультує Віктора Ющенка з питань інформаційної політики? Дорадчі функції мала б виконувати Рада з інформаційної політики, але Секретаріат Президента, який ще 4 квітня закінчив відкритий прийом пропозицій до складу Ради, досі не закінчив формування її нового складу.

Відтак пропонуємо:

–Президенту України висловити чітку позицію його бачення формування громадського мовлення;

–Провести робочу зустріч членів Коаліції „Суспільне мовлення” з Президентом В.Ющенком, а згодом з Радою з інформаційної політики та Національною радою з питань телебачення та радіомовлення щодо механізмів запровадження суспільного мовлення в Україні;

–Провести розширену нараду Кабінету міністрів з питань функціонування суспільного мовлення в Україні.

Усі матеріали з проблематики створення Суспільного мовлення в Україні та реформування державних ЗМІ „Детектор медіа” публікує за підтримки МФВ „Відродження”

Тарас Шевченко, директор Інституту Медіа Права

Наталія Лигачова, голова правління ГО «Детектор медіа»

Андрій Шевченко, віце-президент НТКУ

Тетяна Лєбєдєва, Катерина М’ясникова, Незалежна асоціація телерадіомовників

Євген Глібовицький, 5-ий канал

Валерій Іванов, Академія Української преси

Дмитро Крикун, „Інтерньюз-Україна”

Ігор Куляс, провідний експерт МГО «Інтерньюз-Україна»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1411
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду