Чому Суспільне телебачення поки що не може бути створене в Україні?

25 Лютого 2005
1245
25 Лютого 2005
12:16

Чому Суспільне телебачення поки що не може бути створене в Україні?

1245
Створення суспільного телебачення (СТ) пов’язується з такими процесами. У гостру дискусію «ТК» щодо перспектив Суспільного мовлення в Україні підключився Сергій Дацюк, медіа-експерт, який працює в робочих групах коаліції «Суспільне мовлення». Але – не вірить у можливість появи у нас громадського телебачення найближчим часом без вирішення трьох, на його думку, ключових моментів.
Чому Суспільне телебачення поки що не може бути створене в Україні?
Створення суспільного телебачення (СТ) пов’язується з такими процесами:

— роздержавлення НТКУ, де головне питання — що буде з колективом НТКУ, який зараз фактично саботує ці процеси;

— створення нового типу власності цього телеканалу як власне — Суспільного телебачення, де головним питанням є — хто буде власником СТ;

— створення нової системи фінансування СТ, де є питання появи абонентської плати, доцільності комерційної реклами на СТ, ефективності змішаної фінансової схеми за пайовою участю держбюджету;

— зміна за потреби не тільки закону про СТ, але і серйозна зміна моделі телемовлення в Україні, бо СТ принципово змінює інформаційний простір і відносини на інформаційному та рекламному ринку в Україні;

— вихід інформації з України на зовнішній ринок (через супутник та інш.);

— трансляція „Євроньюз” в Україні українською мовою в аналогових телемережах (НТКУ є членом Спілки Європейського Мовлення);

— проведення Євробачення-2005, де головне питання — обмеженість у часі та фінансування.

Як бачимо, це серйозні процеси, які потребують громадської участі, згоди держави, підтримки бізнесу.

Створено коаліцію громадських організацій „Суспільне мовлення”, куди ввійшли, зокрема, професійній менеджери та експерти.

Більшість експертів та менеджерів готові на громадських засадах брати участь в процесах творення Суспільного телебачення. АЛЕ...

1. Немає чіткої позиції держави щодо створення Суспільного телебачення. Насправді, має бути заява Президента України про те, що:

Суспільне телебачення пов’язане з роздержавленням НТКУ, зміною його форми власності, його форми фінансування. Саме замість НТКУ створюватиметься СТ, а не якісь інші варіанти.

працевлаштування колективу не є метою коаліції громадських організацій „Суспільне мовлення”, держава бере це на себе.

держава запровадить відкритий конкурс та підтримає проекти, що пов’язані з виходом України на зовнішній інформаційний ринок та з трансляцією „Євроньюз” в Україні українською мовою.

2. Немає сильного громадського лідера, який би був авторитетним серед політиків та медіа-професіоналів в середині країни, знаний за кордоном. Є декілька доволі слабких лідерів, які поки що не вміють ні енергійно обстоювати свою думку, ні формулювати сильні цілі, ні надихати, організовувати та об’єднувати учасників процесу на їх виконання.

Намагання держави „призначити” такого лідера — не є ні легітимним (бо на цей раз ми творимо не державне, а саме громадське телебачення), ні ефективним (оскільки легко передбачити конфлікт між слабкими громадськими та неавторитетним формальним лідером).

Потрібна людина з лідерською позицією, людина-стрижень. Людина, яка зможе сказати: „Я на цьому стою і не можу інакше”; „Це буде частиною мого життя”; „Я зроблю Суспільне телебачення, або піду в монастир”. Я готовий підтримати будь-якого сильного лідера, але нехай він набереться мужності це засвідчити. Отже, конкуренція лідерів може проходити у вигляді представлення ними програм творення Суспільного телебачення під час публічного заходу за участю Президента, членів Кабміну і т.д.

3. Поки що до процесу творення Суспільного телебачення не залучений бізнес. Наприклад, незрозуміла ситуація, коли обговорюється все, окрім подальшої долі телекомпанії „Ера”: ми її викидаємо з ефіру Першого національного чи робимо союзником? І не тільки цю компанію, можна залучити і інші комерційні телекомпанії та бізнес-організації до цього процесу. Пропозиції від бізнес-організацій щодо описаних вище процесів є — але нема простору (відкритого конкурсу), де можна ці пропозиції представити. Тобто, має бути створений простір представлення та обговорення бізнес-проектів, пов’язаних з Суспільним телебаченням.

Я, як і мої колеги, готовий докласти зусиль до творення на громадських засадах Суспільного телебачення. Але за умови виконання викладених вище вимог. Без виконання цих вимог — до влади, до лідерів процесу, до бізнесу — я вважаю роботу щодо Суспільного телебачення неефективною.

Усі матеріали з проблематики створення Суспільного мовлення в Україні та реформування державних ЗМІ „Детектор медіа” публікує за підтримки МВФ „Відродження”
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
медіа-експерт, для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1245
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду