Суспільне телебачення: план дій

20 Січня 2005
1244
20 Січня 2005
13:14

Суспільне телебачення: план дій

1244
Створена Коаліція громадських організацій "Суспільне мовлення", яка має наробити пропозиції до парламентських слухань 13 квітня цього року. Коаліція громадських організацій з розробки проекту суспільного телебачення і радіомовлення сьогодні під час прес-конференції в УНІАН заявила, що результати її роботи стануть основою конкретних пропозицій і законопроектів.
Суспільне телебачення: план дій
Вони будуть передані Верховній Раді для розгляду під час проведення парламентських слухань 13 квітня цього року, присвячених створенню в Україні суспільного мовлення.

Як вже повідомляла „Детектор медіа”, 20 грудня 2004 року в Україні було створено Коаліцію громадських організацій „Суспільне мовлення”, метою якої є розробка і втілення проекту функціонування суспільного телебачення і радіомовлення в Україні.

До складу Коаліції увійшли Громадська рада з питань свободи слова та інформації, Незалежна асоціація телерадіомовників, „Інститут політики”, „Детектор медіа”, Академія української преси, Комітет „Рівність можливостей”, Київська незалежна медіа-профспілка. Коаліція - відкрита структура, працювати в якій можуть всі бажаючи.



„Необхідність створення системи суспільного телебачення і радіомовлення вже давно стала актуальною темою для обговорення українською медіа-спільнотою. Закону України „Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України” вже більше, ніж сім років, проте жодного результативного кроку до його реалізації так і не було зроблено. Наразі всі державні ЗМІ відчувають кризу довіри, яка особливо яскраво проявилася під час останньої виборчої кампанії, коли переважна більшість телерадіокомпаній обслуговували інтереси окремих фінансово-політичних груп і навіть не намагалися здійснювати свою основну функцію – надавати повну і об’єктивну інформацію громадянам. Тому своєчасність розробки проекту функціонування суспільного телерадіомовлення в Україні є безперечною,”
– заявила голова правління НАМ Тетяна Лебедєва.



„Ми вважаємо, що тільки суспільне мовлення може бути незалежним і від політичної, і від комерційної цензури, і забезпечувати громадян країни якісним інформаційним, просвітницьким та розважальним телерадіопродуктом,”
- говорить голова правління ГО „Детектор медіа” Наталя Лигачова.

„Наша країна має давні традиції державного мовлення, і правлячій еліті буде складно відмовитися від цього неефективного, але привабливого своєю керованістю медіа. Таким чином, організація суспільного телерадіомовлення – своєрідний тест на демократію, який має пройти нова влада. Вона має довести, що її завдання – служити інтересам громадян, що її обрали, а не контролювати цих громадян”, - вважає президент Академії української преси Валерій Іванов.

Основними задачами Коаліції будуть розробка механізму управління та громадського контролю за роботою суспільного мовлення; створення інструменту фінансування, який би забезпечував повну незалежність суспільного мовника від держави та фінансово-політичних груп; визначення концепції редакційної політики та програмного наповнення, яке б задовольняло потреби українських громадян; визначення шляхів використання ресурсів державних телерадіомовних організацій для заснування системи суспільного мовлення.

„Ці чотири аспекти є ключовими в справі створення збалансованої та ефективної системи суспільного телебачення і радіомовлення”, - зазначила T.Лебедєва. - „Робота над проектом повинна базуватися на принципах свободи слова, закріплених в ст. 10 Європейської Конвенції про права людини. Рекомендації європейських інститутів щодо гарантій діяльності суспільного мовлення, досвід діяльності існуючих у світі моделей та сучасний стан українських електронних ЗМІ також повинні адекватно враховуватися”.

Другим – після організації Коаліції - етапом реалізації проекту буде аналіз стану державного мовлення, аналіз законодавчої, економічної та технічної бази для створення суспільного мовлення та адаптація міжнародного досвіду, сумісного з українськими реаліями.

Наступний етап передбачає популяризацію ідеї існування суспільних електронних ЗМІ серед населення.

„Заключним етапом має стати формування органів управління та громадського контролю, налагодження фінансування, фахова підготовка творчого, технічного та адміністративного персоналу суспільних ЗМІ”, - сказала Лебедєва.

Відповідно до розробленого Коаліцією плану дій, втілення проекту розпочнеться з проведення на початку лютого поточного року громадських слухань за участю міжнародних експертів.

Шість робочих груп, які вивчатимуть питання фінансового планування, програмування, принципів редакційної політики, створення механізму управління та громадського контролю, реструктуризації державних ЗМІ та соціального забезпечення, а також з розробки доповнень до законодавчих документів, почнуть працювати в середині лютого.

Паралельно з роботою робочих груп протягом лютого-квітня Коаліція проведе чотири „круглі столи”, присвячені питанням роздержавлення ЗМІ, фінансування суспільного мовника, програмної та редакційної політики та системи управління і суспільного контролю.

На початку квітня буде організовано підсумковий „круглий стіл”, результати роботи котрого стануть основою пропозицій, які буде надано Верховній Раді напередодні проведення парламентських слухань, присвячених створенню в Україні суспільного мовлення.

Відповідно до постанови Верховної Ради „Про парламентські слухання „Перспективи створення громадського телерадіомовлення в Україні”, затвердженої 13 січня поточного року, парламентські слухання відбудуться 13 квітня 2005 року.

Коаліції громадських організацій «Суспільне мовлення» у четвер на прес-конференції в УНІАН оприлюднила заяву, текст якої „Детектор медіа” друкує повнотекстово:

„Заява Коаліції громадських організацій «Суспільне мовлення»

Україна вступає в найважливіший період в найновітнішій історії її державотворення.

Після подій „помаранчевої революції” перед оновленим суспільством стоїть завдання закріпити демократичні принципи функціонування органів державної влади та забезпечити дотримання прав та свобод кожного громадянина.

Одним з основних іспитів на справжню відданість демократії, які має скласти влада, буде її ставлення до засобів масової інформації.

Сьогодні час закликає відмовитися від державних телерадіоорганізацій як інструментів авторитарної системи та здійснити всі необхідні кроки до створення в Україні ефективної, прозорої системи суспільного мовлення, яка б відповідала загальноєвропейським стандартам та виконувала б роль об’єктивного та неупередженого інформатора суспільства, гаранта підконтрольності влади громадянам, прозорості прийняття найважливіших для країни рішень, вільного обміну ідеями та поглядами.

Суспільне телерадіомовлення має будуватися на принципово інших засадах, ніж державні чи комерційні телерадіоорганізації. Враховуючи найкращий досвід інших країн, ми повинні створити національну, адаптовану до українських реалій модель.

Всебічне сприяння заснуванню в Україні системи суспільного телерадіомовлення та забезпечення прозорого громадського контролю за цим процесом було метою створення Коаліції громадських організацій „Суспільне мовлення”, до якої увійшли Незалежна Асоціація телерадіомовників України, Громадська рада з питань свободи слова та інформації, громадська організація «Детектор медіа», Інститут політики, Академія української преси, Комітет „Рівність можливостей”, Київська незалежна медіа-профспілка.

Коаліція виступає за:

•Невідкладність початку реалізації проекту створення громадського мовлення в Україні

•Прозорість і відкритість процесу розробки концепції системи суспільного телерадіомовлення

•Врахування при створенні вітчизняної системи суспільного телерадіомовлення європейських та світових стандартів, рекомендацій міжнародних інститутів, досвіду функціонування найкращих світових моделей громадського телебачення та радіо, а також позитивного та негативного досвіду створення громадських мовників в Україні.

Коаліція вважає, що:

1.Державні електронні ЗМІ України є рудиментом тоталітарного режиму і мають бути реформовані. Реорганізовані НТКУ та обласні державні ТРК можуть стати базою для створення системи суспільного мовлення в Україні.

2.Визначення стратегії функціонування національного суспільного мовлення повинне супроводжуватися публічними обговореннями, громадськими та парламентськими слуханнями, в яких братимуть участь українські та міжнародні експерти.

3.В процесі реалізації проекту особлива увага повинна приділятися розробці механізмів, які би забезпечили незалежність редакційної політики суспільного мовника від протизаконного впливу з боку органів державної влади, політичних та фінансових груп, будь-яких осіб, установ та організацій.

4.Всебічний контроль за діяльністю системи суспільного мовлення з боку суспільства повинен забезпечуватися шляхом створення дієвих громадських наглядових рад, які формуватимуться на прозорих та формалізованих засадах. Саме наглядові ради мають призначати керівника суспільного телебачення та радіо та проводити аудит його фінансової та виробничої діяльності.

5.Програмна політика суспільних мовників повинна максимально задовольняти інтереси існуючих в українському суспільстві національних та соціально-демографічних груп та включати інформаційні, освітні, публіцистичні, культурологічні, розважальні та дитячі програми, а також документальні фільми, серіали власного виробництва. Затверджувати програмну політику суспільного мовника і контролювати дотримання мовником цієї політики повинна наглядова рада.

6.Редакційна інформаційна політика суспільних мовників має бути прозорою та публічно задекларованою, базуватися на усталених демократичних стандартах новин. Контроль за її дотриманням має здійснюватися наглядовою радою та широкою громадськістю, в тому числі – з залученням незалежних експертів. Редакція новин також має бути захищеною від будь-яких комерційних впливів.

7.Основна вимога до механізму фінансування - забезпечення незалежності суспільного мовлення від держави або комерційних структур. Не можна допустити комерціалізації суспільного ТВ і радіо. Доходи від реклами повинні бути мінімізовані і направлятися виключно на виробництво власного продукту. Схема фінансування має включати різноманітні джерела отримання коштів, серед яких можуть бути: абонентська плата, спеціальний податок, перерозподіл податку на рекламу, кошти державного бюджету, рекламні кошти, благодійні внески, інше.

8.Вибір концепції та команди, яка буде втілювати в життя ідею суспільного мовлення в Україні, мають відбутися на прозорій конкурсній основі, з забезпеченням широкої громадської експертизи всіх проектів та участі громадськості у прийнятті остаточних рішень.

Коаліція категорично проти: •Косметичних вдосконалень системи державного телебачення і радіомовлення задля удаваного, а не реального перетворення державного мовлення на суспільне

•Відкладання та затягування процесу створення системи суспільного мовлення

•Кулуарності прийняття рішень щодо механізмів створення і функціонування суспільного мовлення

•Комерціалізації каналів суспільного мовлення через їхню повну залежність від фінансування за рахунок доходів від реклами

Коаліція не буде лобіювати інтереси жодної з потенціальних команд, що конкуруватимуть за право на втілення ідеї громадського мовлення в життя.

Коаліція, дотримуючись вищевикладених принципових засад, направляє консолідовані зусилля на:

•всебічний та ґрунтовний аудит діяльності НТКУ протягом останніх років і аналіз стану телерадіопростору України, його наявної та потенційної аудиторії, рекламного ринку, системи захищеності прав працівників державних та приватних ЗМІ, динаміки змін уподобань різних соціально-демографічних груп-споживачів продукції електронних ЗМІ. Проведення такої аналітичної роботи із залученням як вітчизняних, так і міжнародних фахівців та експертів має бути закладено в основу бізнес-плану створення системи суспільного телерадіомовлення в Україні;

•вироблення - з точки зору інтересів громадськості, на противагу як політикам, так і комерційним структурам - прозорих концептуальних засад суспільного мовлення в Україні, механізмів його створення. Ці засади Коаліція буде пропонувати для обов’язкового втілення будь-якій команді потенційних менеджерів суспільного ТБ, відстоюватиме їх у громадських дискусіях;

•активну участь – разом з Комітетом Верховної Ради з питань свободи слова та інформації – у підготовці парламентських слухань щодо суспільного мовлення, які мають відбутися 13 квітня 2005 року;

•ініціювання, організацію та підготовку серії круглих столів, конференцій, що їх буде присвячено окремим проблемам у процесі створення системи суспільного мовлення в Україні.

Для виконання цих завдань Коаліція створює робочі групи по конкретним напрямкам діяльності: фінансове планування, програмування, принципи редакційної політики, механізм управління та громадського контролю, реструктуризація державних ЗМІ та соціальне забезпечення, розробка доповнень до законодавчих документів.

Коаліція заявляє про свою відкритість для співпраці зі всіма зацікавленими сторонами, організаціями, особистостями. Спільними зусиллями ми маємо створити амбіційний та технологічний проект вітчизняного суспільного мовлення, на конкурсних засадах визначити найкращу команду для його втілення і забезпечити громадян справжнім громадським телерадіомовленням – псом демократії в Україні.

Від імені громадських організацій коаліцію представляють:

Незалежна асоціація телерадіомовників України - Тетяна Лебедєва,

Громадська рада з питань свободи слова та інформації - Олександр Палій,

Громадська організація «Детектор медіа» - Наталія Лигачова,

Інститут політики - Сергій Стукало,

Академія української преси - Валерій Іванов,

Комітет „Рівність можливостей” - Олександр Чекмишев,

Київська незалежна медіа-профспілка - Євген Глібовицький.”



Усі матеріали з проблематики створення Суспільного мовлення в Україні та реформування державних ЗМІ „Детектор медіа” публікує за підтримки МВФ „Відродження”
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1244
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду