ВИБОРЧИЙ СТАРТ І КОНСТИТУЦІЙНИЙ ФІНІШ

21 Жовтня 2010
683

ВИБОРЧИЙ СТАРТ І КОНСТИТУЦІЙНИЙ ФІНІШ

683
Моніторинг матеріалів із ознаками замовності чи цензури в основних випусках новин телеканалів 27 вересня – 2 жовтня. Суспільно важливі теми, думки й факти, які протягом тижня було замовчано телеканалами (в дужках зазначено канали, які замовчали названу тему, думку чи факт).
ВИБОРЧИЙ СТАРТ І КОНСТИТУЦІЙНИЙ ФІНІШ

 

27 вересня (понеділок):

 

Розстріл податківцями людей у Бердянську («Інтер», Новий канал і 5-й канал).

 

Інформація про характер поранень людей у результаті цього інциденту і їхні коментарі («1+1», ICTV).

 

Чи були реально поранені податківці в Бердянську (всі канали).

 

У Борисполі до реєстрації місцеве управління юстиції допустило фальшивий осередок партії «Батьківщина» (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

У Білогірському районі Криму міліція спробувала зірвати проведення партконференції «Батьківщини» з висунення кандидатів, заблокувавши й опечатавши місцевий офіс партії (всі канали).

 

Заява лідера кримської парторганізації «Батьківщини» Андрія Сенченка про те, що кримські партії можуть об’єднатися для протистояння можливим фальсифікаціям на виборах з боку Партії регіонів (всі канали).

 

Заяву ватажка «Єдиного центру» Віктора Балоги, що «незважаючи на запевнення Януковича про те, що перші вибори за його каденції пройдуть відповідно до міжнародних стандартів, його намісники в регіонах щосили задіяли адміністративний ресурс» (всі канали).

 

Напад бритоголових молодиків із битами на фестиваль патріотичної пісні «Гайдамаки. UA» в Ірпені й бездіяльність міліції (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV).

 

Група «Мертвий півень» спростовує заяву регіонала Колесніченка про те, що вони співають ксенофобську пісню (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Партія «За Україну!» ініціюватиме створення слідчої комісії з приводу цього злочину (всі канали).

 

Урочисте псевдовідкриття Дарницького мосту Азаровим відбулося паралельно з закриттям залізничного мосту (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Український центр ендокринних хвороб уже четверту добу без світла через борги («1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Термінал F у Борисполі, урочисто відкритий Януковичем ще 21 вересня, насправді не працює: його буде відкрито аж 30 жовтня (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Заява лідера комуністів Петра Симоненка, що фракція Компартії не голосуватиме за повернення Конституції 1996 року (всі канали).

 

Заява лідера партії «За Україну!» В’ячеслава Кириленка, що «три роки додаткових повноважень стануть платою парламенту за згоду на політреформу» (всі канали).

 

Заява лідера «Громадянської позиції» Анатолія Гриценка, що «Партія регіонів не виправдовує своєї назви, тому що зовсім не піклується про інтереси регіонів країни» (всі канали).

 

Заява члена Ради підприємців при Кабміні В’ячеслава Кредісова, що «реальний бізнес не було запрошено до обговорення проекту Податкового кодексу», а саме «обговорення» було лише декларацією влади (всі канали).

 

28 вересня (вівторок):

 

Заява міністра освіти Табачника про те, що міністерство наступного року значно скоротить кількість бюджетних місць у вишах (всі канали).

 

Студенти погрожують уряду страйком за введення додаткових платних послуг у вишах (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Родина покійного екс-міністра внутрішніх справ Кравченка, обвинуваченого в замовленні вбивства Георгія Гонгадзе, вимагає завершення судового слідства («1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Екс-майор Мельниченко заявляє, що боїться за своє життя і що його адвокатові спалили автівку («1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Заява речника Генпрокуратури Юрія Бойченка, що ГПУ поки що не бачить підстав забирати в МВС справу про зникнення редактора газети «Новий стиль» Василя Климентьєва (всі канали).

 

Повторної експертизи вимагають рідні юнака, який начебто повісився у Святошинському райуправлінні міліції Києва («1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Мистецька акція протесту в Києві проти коаліційного законопроекту про мови (Перший канал, «Інтер», Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Міліція порушила кримінальну справу щодо провокації на фестивалі «Гайдамаки.UA» (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Тимошенко звинуватила Адміністрацію президента в створенні клонів партії «Батьківщина» (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Кандидат у мери Харкова від «Батьківщини» Аваков заявив про переслідування з боку політичних опонентів (всі канали).

 

Заява голови Комітету ВР з питань промполітики та підприємництва Наталії Королевської, що кількість регуляторних актів в Україні з початку року збільшилася на 20% попри декларації влади про спрощення життя для бізнесу (всі канали).

 

За даними Держкомстату, реальна зарплата в Україні в серпні знизилася майже на 5% (всі канали).

 

Заяви екс-президента Кучми, який порадив Януковичу налагодити відносини з Меджлісом кримськотатарського народу, виступив проти введення другої державної мови і заявив, що для українського менталітету більш відповідною є парламентсько-президентська модель правління (всі канали).

 

29 вересня (середа):

 

У Білій Церкві тервиборчком розташувався в будівлі, яка належить кандидату в мери міста від Партії регіонів (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Севастопольська організація «Батьківщини» через суд вимагає встановити рівні права з представництва у тервиборчкомі (всі канали).

 

В Одесі керівництво «Батьківщини» заявило про рейдерське захоплення організації (всі канали).

 

Заява «Батьківщини», що обшук у фірмі бютівця Семиноги пов’язаний із виборчим процесом (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Заява міністра тіньового уряду Бондаря, що продаж «Укртелекому» за 10 млрд грн. не можна буде вважати перемогою уряду (Новий канал і ICTV).

 

Розгляд судом позову автолюбителів до ДАІ щодо незаконності внутрішньої інструкції, яка дозволяє даівцям зупиняти на дорозі автівки без поважної причини (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

У справі про інцидент на фестивалі «Гайдамаки.UA» є двоє затриманих і ще один у розшуку (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Акція журналістів, які демонстративно подали інформаційні запити до СБУ, чи не стежить це відомство за ними (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Адвокат Мирослави Гонгадзе оскаржила постанову проти звуження обвинувачень проти Олексія Пукача (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Вдова екс-міністра МВС Кравченка вимагає від Генпрокуратури окремого розслідування (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

У Києві одні кіоски столична влада зносила, а іншим – вручала грамоти (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Заява Тимошенко про те, що вона вважає Януковича боягузом, оскільки той боїться конкуренції і зустрічі з нею (всі канали).

 

«Наша Україна» розпочинає загальнонаціональну кампанію із захисту української мови (всі канали).

 

Опозиційні сили Волині вирішили разом боротися проти Партії регіонів та її сателітів – «Сильної України», Народної партії України, СПУ і КПУ (всі канали).

 

Заява голови політради «Нашої України» Валентина Наливайченка про необхідністьлюстрації в Україні (всі канали).

 

30 вересня (четвер):

 

Конституційний Суд ухвалив рішення щодо конституційності політреформи, але не оголошує його («Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал).

 

Конституційний Суд скасував політреформу – заява нардепа-нунсівця Романа Зварича з посиланням на власні джерела в КС (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Заява Могильова про те, що міліція припускає, що зникнення харківського журналіста Климентьєва пов’язано з його професійною діяльністю (всі канали).

 

Рахункова палата знайшла порушень у роботі МВС на 12 млн грн (всі канали).

 

Заява львівської організації партії «Батьківщина» про те, що кримінальну справу проти голови тервиборчкому сфабрикували після його відмови реєструвати списки клону «Батьківщини» і спроби взяти до реєстрації справжній передвиборний список партії (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

«Спільна ініціатива» Міносвіти і МОЗ про обов’язковий огляд старшокласників лікарем-наркологом(Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Дві заяви міністра освіти Табачника: за повернення приміщень дитсадкам і про те, що треба пишатися закриттям шкіл(всі канали).

 

Затримання мера Алупки й мера Новомосковська на Дніпропетровщині (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Онкохворі діти вмирають, тому що замість них на оплачені державою закордонні операції незаконно їдуть діти чиновників (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Незаконна вирубка заповідного Чернечого лісу під Києвом (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Акція протесту на Банковій, де громадські активісти намагалися достукатися до президента з кількаметровим гаслом-зверненням «Зверніть увагу – міліція убиває людей»(Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Бійка в тервиборчкомі Херсона, спровокована надуманою зміною першого реєстраційного номеру в виборчому списку «Нашої України» на Партію регіонів(Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

У Вінниці неплатникам комунальних платежів жеки почали розсилати незаконні погрози(Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Заява дніпропетровської обласної організації «Батьківщини» про те, що тервиборчком не зареєстрував жодного кандидата(всі канали).

 

Заява Комітету виборців України про масові порушення виборчого законодавства, застосування адмінресурсу та підкуп виборців у Одеській області(всі канали).

 

Споживчі настрої українців у серпні значно погіршилися, за даними соціологічного дослідження фірми GfK Ukraine(всі канали).

 

1 жовтня (п’ятниця):

 

Думка почесного глави СПУ Мороза, що Конституційний Суд імовірно вийшов за межі своїх повноважень, оскільки фактично вніс зміни до Конституції, чого він робити не має права (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Експертні оцінки рішення Конституційного Суду (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Тимошенко не запрошували на цей форум «Ялтинська Європейська стратегія» (всі канали).

 

Заява єврокомісара Штефана Фюле про стурбованість ЄС згортанням демократії в Україні, зокрема погіршенням ситуації зі свободою слова і мирних зібрань (всі канали).

 

Заява Януковича про те, що він «хотів би почути аргументи щодо того, що на опозицію в Україні чиниться тиск» (всі канали).

 

Три останніх народних музеї виселяють із Печерської Лаври, яку Кабмін передає Московському патріархату («1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Місто Павлоград не має води, оскільки навіть підземні води отруєно місцевими підприємствами і шахтами (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Заколот шахтарів у Макіївці через невідвантаження вугілля залізничникам (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

На Харківщині рішенням облради місцевим школам повертають імена героїв Радянського Союзу (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Митники починають блокувати постачання в Україну риби (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

У Донецьку з палацу культури імені Жовтневої революції виселяють 12 дитячих і 5 дорослих аматорських музичних колективи (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Уряд підвищив для телекомунікаційних компаній вартість ліцензій на надання в оренду каналів міжнародного зв’язку в 27 разів (всі канали).

 

Вищий адмінсуд не задовольнив скарги Донецької облради, якій суди нижчої інстанції не дали змоги надати російській мові статусу регіонального (всі канали).

 

Держбюджет за січень – серпень 2010 року зведено з майже утричі більшим дефіцитом за бюджет попереднього року (всі канали).

 

2 жовтня (субота):

 

Баланс думок та експертні оцінки до широкого цитування провладних політиків з приводу того, що всі органи влади є легітимними (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал).

 

На громадських слуханнях жителів київської Солом’янки було вирішено заборонити роботу пересувного сміттєспалювального заводу «Укрзалізниці» в районі (Перший канал, «Інтер», ICTV, 5-й канал).

 

На Житомирщині в більшості шкіл немає медичних кабінетів (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV).

 

Після судової реформи українські судді масово подають у відставку (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал).

 

Думка віце-прем’єра Бориса Колеснікова, що підвищення популярності української мови «вимагає мільярдів доларів інвестицій», і його ж думка, що вже за нинішньої каденції президента в парламенті набереться більшість, яка проголосує за державний статус російської мови (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал).

 

Заява Азарова, що «інстинкт страху» в чиновників повинен працювати (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал).

 

Близько 300 прихильників «Батьківщини» пікетують Київський обласний тервиборчком із вимогою зареєструвати на вибори список справжньої «Батьківщини», а не клону, створеного перебіжчиком Майбоженком (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал).

 

Заява «Сильної України», що в Криму до виборів терміново на одні й ті ж самі адреси прописують багатьох людей, в тому числі велику кількість членів тервиборчкомів (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал).

 

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки замовчань суспільно важливих тем, фактів чи думок:

 

«Інтер»                      81,

 

ICTV                         77,

 

Перший канал         74,

 

5-й канал                  74,

 

Новий канал            73,

 

«1+1»                         68,

 

«Україна»                 62,

 

СТБ                           61 випадок.

 

***

 

27 вересня (понеділок)

 

Низка телеканалів повідомляє цього дня про інцидент у Бердянську, де попередньої п’ятниці податкова міліція розстріляла працівників одного з місцевих підприємств. При цьому «1+1» і ICTV подають інформацію відверто замовно – озвучуючи лише позицію податківців, надаючи слово лише їхнім керівникам. «1+1» вживає оцінкові слова на їхню користь: «…На дворі підприємства зібрався розлючений натовп, який спробував прорвати кордон», називають працівників підприємства «нападниками». Це при тому, що на відеозапису інциденту чітко видно, що податківці поводились агресивно, провокуючи працівників, стріляли по людях без попереджувальних пострілів у повітря.

 

Натомість Перший канал, СТБ й «Україна» дають інформацію збалансовано. Зокрема, тут є коментарі постраждалих працівників, із яких зрозуміло, що податківці перевищували потреби самозахисту, адже, по-перше, стріляли не лише по кінцівках (одному працівникові влучили в обличчя, іншому – в пах), по-друге, одного з постраждалих поранено тричі! На Першому навіть наводять коментар експерта, колишнього правоохоронця, який каже таке, коментуючи відеозапис: «Мы видим, что сотрудникам ДПА, по данному видео, никакой угрозы их жизни нет и здоровью. Люди не вооружены. Это раз. Вот пошли выстрелы. При этом сотрудник должен был предупредить о том, что я начну стрельбу, сделать предупредительный выстрел. Сразу началась стрельба в толпу по безоружным людям. Поэтому все указывает на то, что есть вопросы. Есть вопросы по законности применения оружия».

 

СТБй «Україна» згадують таку важливу обставину, що кримінальна справа, за якою чинився обшук, стосувалася лише однієї фірми, а податківці «заблокували всі прохідні на 12-гектарній промисловій території, де розкинулися зо два десятка підприємств. Працівники не могли потрапити на свої робочі місця».

 

Канали дають різну кількість постраждалих. «Крім Миколи Волчека на лікарняних ліжках опинилися ще двоє людей – робітник і податківець» (Перший канал). «Постраждали 5 осіб… до лікарні потрапили двоє міліціонерів та 3 нападники» («1+1»). «4 человека было ранено, 4 гражданских лица было ранено»(в синхроні представниці фірми) і «За словами податківців, під час збройного конфлікту поранень гумовими кулями зазнали двоє співробітників податкової та двоє цивільних» (СТБ). «5 людей, серед яких і міліціонер – в лікарні з вогнепальними пораненнями різного ступеня важкості» (ICTV). «У 3 пострадавших по нескольку ранений» («Україна»).

 

А от чого не зробили журналісти жодного з каналів – не пересвідчилися, що поранений податківець (чи податківці) взагалі є. Адже про їхнє існування лише стверджує їхній керівник, який стверджує й те, що працівники першими почали стріляти. «Інтер», Новий канал і 5-й канал цю резонансну й невигідну для влади тему продовжили замовчувати.

 

Перший канал, «Інтер» і «Україна» дають замовні (незбалансовані й протокольні) матеріали про зустріч президента Віктора Януковича з міністром внутрішніх справ Анатолієм Могильовим, де Янукович заявив, що «силовики повинні бути на виборах поза політикою», а Могильов «запевнив» президента, що «правоохоронці дотримуватимуться законів». Що не є справжньою новиною. При цьому згадані канали не повідомляють про початок висунення кандидатів. Натомість СТБ розповідає про те, що в Борисполі до реєстрації місцеве управління юстиції допустило фальшивий осередок партії «Батьківщина». Інші канали про це замовчують.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що в Білогірському районі Криму міліція спробувала зірвати проведення партконференції «Батьківщини» з висунення кандидатів, заблокувавши й опечатавши місцевий офіс партії. І жоден із каналів не озвучив заяви лідера кримської парторганізації «Батьківщини» Андрія Сенченка про те, що кримські партії можуть об’єднатися для протистояння можливим фальсифікаціям на виборах з боку Партії регіонів.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву ватажка «Єдиного центру» Віктора Балоги, що «незважаючи на запевнення Януковича про те, що перші вибори за його каденції пройдуть відповідно до міжнародних стандартів, його намісники в регіонах щосили задіяли адміністративний ресурс».

 

Про напад бритоголових молодиків із битами на фестиваль патріотичної пісні «Гайдамаки. UA» в Ірпені й про бездіяльність міліції повідомляють «1+1», 5-й канал, «Україна». При цьому «1+1» згадує в бекґраунді попередній запит нардепа-регіонала Вадима Колесніченка до СБУ щодо ксенофобії на фестивалі. І надає слово Роману Чайці, лідеру гурту «Мертвий півень», який спростовує, що гурт співає ксенофобський текст, приписаний йому регіоналом. Інші канали тему замовчали. Жоден із каналів не повідомляє, що партія «За Україну!» ініціюватиме створення слідчої комісії з приводу цього злочину.

 

«1+1»дає замовний (незбалансований і неповний, з оцінками журналістів) матеріал про те, що «ДАІ протягує руку водіям і пропонує співпрацю заради безпеки на дорогах».

 

«1+1», «Інтер», Новий канал дають замовні (незбалансовані й критично неповні, зокрема, без важливих деталей і бекґраундів) повідомлення про те, як прем’єр-міністр Микола Азаров «відкривав» Дарницький міст (який насправді відкрито лише для потягів і лише в одному напрямку, повне відкриття планується до 2012 року). На «Інтері» – журналістські оцінки і висновки: «Это – едва ли не самый дорогой мост в мире, который строят уже шесть лет… Он не хочет вспоминать финансовые скандалы вокруг проекта, не говорит об ошибках. Это – в прошлом. А в настоящем – дело чести – завершить строительство поскорее, отмечает министр. Тем более что денег нужно меньше, чем рассчитало предыдущее правительство». Оцінки на Новому каналі: «Нарешті запрацював як стратегічна переправа».

 

Більш збалансовано і з повноцінними бекґраундами дають тему на СТБ й «Україні». Плюс до того повідомляють важливу для новини обставину, замовчану іншими каналами, що «открытие Дарницкого моста, признаются железнодорожники, какой-либо пользы украинцам в ближайшее время не принесет, потому что закрыли старый. Оба моста находятся в нескольких метрах друг от друга и работа старого мешает достроить автомобильные дороги на новом».

 

Лише Перший канал повідомляє про те, що Український центр ендокринних хвороб уже четверту добу без світла через борги.

 

Лише СТБ повідомляє, що термінал F у Борисполі, урочисто відкритий Януковичем ще 21 вересня, насправді не працює, а відкриється аж 30 жовтня. Інші канали, які широко висвітлювали «відкриття», цю тему замовчують.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву лідера комуністів Петра Симоненка, що фракція Компартії не голосуватиме за повернення Конституції 1996 року.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву лідера партії «За Україну!» В’ячеслава Кириленка, що «три роки додаткових повноважень стануть платою парламенту за згоду на політреформу».

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву лідера «Громадянської позиції» Анатолія Гриценка, що «Партія регіонів не виправдовує своєї назви, тому що зовсім не піклується про інтереси регіонів країни».

 

Жоден із каналів не повідомляє заяву члена Ради підприємців при Кабміні В’ячеслава Кредісова, що «реальний бізнес не було запрошено до обговорення проекту Податкового кодексу», а саме «обговорення» було лише декларацією влади.

 

28 вересня (вівторок)

 

«1+1», «Інтер» і 5-й канал подають незбалансовано, недостовірно, без належних бекґраундів і з журналістськими оцінками повідомлення про те, що уряд виставляє на продаж майже 93% акцій «Укртелекома». Більш збалансовано, з експертними оцінками й бекґраундами подає новину Перший канал.

 

Перший канал, «Інтер», 5-й канал і «Україна» подають з ознаками замовності – незбалансовано, протокольно і неповно, – повідомлення про те, що Янукович на засіданні Комітету з питань економічних реформ доручив міністрам і губернаторам скоротити кількість своїх заступників.

 

«1+1», ICTV, «Україна» дають незбалансовані і без належної повноти інформації повідомлення про інвестиційну конференцію, організовану Фондом Ріната Ахметова, за участі Януковича і урядовців.

 

Перший каналдає замовний протокольний матеріал про зустріч Януковича з представником ПАРЄ, на якій президент заявив, що Україна запрошує спостерігачів Ради Європи та ОБСЄ на місцеві вибори. Тут крім недотримання балансу думок (цитується лише Янукович) бракує й повноцінного бекґраунду.

 

«Інтер», Новий канал, ICTV дають з ознаками замовності – незбалансовано, без повноцінних бекґраундів, з журналістськими оцінками – заяви міністра освіти Дмитра Табачника, який зокрема пообіцяв 10-класникам підручники за місяць. Натомість канали замовчують заяву міністра про те, що міністерство наступного року значно скоротить кількість бюджетних місць у вишах. Лише СТБ і «Україна» повідомляють, що студенти погрожують уряду страйком за введення додаткових платних послуг у вишах.

 

«Інтер», ICTV, 5-й канал дають незбалансовані і неповні сюжети про те, що на НСК «Олімпійський» завершили встановлення колонного комплексу. Головний герой цих повідомлень – віце-прем’єр Борис Колесніков.

 

На Новому каналі з ознаками замовності репортаж про показові виступи спецпідрозділів внутрішніх військ. На 5-му каналі й «Україні» – репортажі про військові навчання на Яворівському полігоні за участі чиновників Львівської області.

 

На 5-му каналі з ознаками замовності – неповно і незбалансовано – повідомляється, що співробітники СБУ затримали підприємця, який торгував підслуховувальними пристроями.

 

Лише Перший канал повідомляє про те, що родина покійного екс-міністра внутрішніх справ Кравченка, обвинуваченого в замовленні вбивства Георгія Гонгадзе, вимагає завершення судового слідства. І лише Перший канал повідомляє про те, що екс-майор Микола Мельниченко заявляє про побоювання за своє життя і що його адвокату Павлу Сичову спалили автівку.

 

Жоден канал не повідомляє про заяву речника Генпрокуратури Юрія Бойченка, що ГПУ поки що не бачить підстав забирати в МВС справу про зникнення редактора газети «Новий стиль» Василя Климентьєва.

 

Лише Перший канал повідомляє про те, що повторної експертизи вимагають рідні юнака, який начебто повісився у Святошинському райуправлінні міліції Києва. Родичі загиблого вважають, що його вбили правоохоронці.

 

Лише «1+1», СТБ, ICTV повідомляють про мистецьку акцію протесту в Києві проти коаліційного законопроекту про мови.

 

Лише 5-й канал продовжив тему провокації на фестивалі «Гайдамаки.UA» – цього дня міліція порушила кримінальну справу.

 

Лише «Україна» повідомляє цього дня про те, що Юлія Тимошенко звинуватила Адміністрацію президента в створенні клонів партії «Батьківщина». Канал більш детально дослідив цю історію на прикладах декількох райцентрів.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що кандидат у мери Харкова від «Батьківщини» Арсен Аваков заявив про переслідування з боку політичних опонентів.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву голови Комітету ВР з питань промполітики та підприємництва Наталії Королевської, що кількість регуляторних актів в Україні з початку року збільшилася на 20% попри декларації влади про спрощення життя для бізнесу.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що, за даними Держкомстату, реальна зарплата в Україні в серпні знизилася майже на 5%.

 

Жоден із каналів не повідомив кількох невигідних для влади заяв екс-президента Леоніда Кучми, який порадив Януковичу налагодити відносини з Меджлісом кримськотатарського народу, виступив проти введення другої державної мови і заявив, що для українського менталітету більш відповідною є парламентсько-президентська модель правління.

 

29 вересня (середа)

 

Перший канал, «Інтер», ICTV, 5-й канал, «Україна» дають замовні – незбалансовані й без повноцінних бекґраундів, протокольні – повідомлення про різні піарні заяви Януковича в Донецьку на відкритті інвестиційного форуму, зокрема, що він обіцяє виконати «будь-яке» рішення Конституційного Суду щодо політреформи, що він «найзацікавленіша особа в проведенні чесних виборів», що закони в Україні «виконуватимуться і вдосконалюватимуться» тощо.

 

На «Інтері» замовний – незбалансований, протокольний і неповний – матеріал про зустріч спікера парламенту Володимира Литвина з співдоповідачкою моніторингового комітету ПАРЄ Майліс Репс.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV і «Україна» дають замовні – протокольні, незбалансовані і неповні – звіти з засідання уряду з широким цитуванням піарних заяв Азарова.

 

Канали не дуже активно висвітлюють тему початку реєстрації кандидатів. Цього дня про неї згадують лише СТБ, ICTV і 5-й канал. Лише на СТБ повідомляють про перші порушення, зокрема, розповідають прикметну історію про те, що в Білій Церкві тервиборчком розташувався в будівлі, яка належить кандидату в мери міста від Партії регіонів.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що севастопольська організація «Батьківщини» через суд вимагає встановити рівні права з представництва у тервиборчкомі.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що в Одесі керівництво «Батьківщини» заявило про рейдерське захоплення організації.

 

Перший каналі 5-й канал дають незбалансовані й неповні повідомлення про те, що російський суд дозволив екстрадицію в Україну колишньої бухгалтерки «Нафтогазу» Марії Кушнір.

 

Перший каналі «Україна» – замовні матеріали про заяви віце-прем’єра Колеснікова, що «жодних перешкод туристам на Євро-2012” не буде».

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал дають замовні – протокольні, неповні – матеріали про вшанування Януковичем, Азаровим і Литвином жертв Бабиного яру.

 

«Інтер»подає з ознаками замовності – незбалансовано й неповно – повідомлення про те, що СБУ розкрила крадіжку 4 млн грн з Київського міського центру зайнятості. Більш повно і збалансовано цю інформацію дає «Україна». Виявляється, що йдеться про обшук на фірмі, яка належить депутату-бютівцю Володимиру Семинозі. «Інтер» замовчує також заяву «Батьківщини», що цей обшук пов’язаний із виборчим процесом. Інші канали тему замовчують взагалі.

 

На «Інтері» з ознаками замовності – незбалансованість і журналістські оцінки – повідомляється про перебіг військових навчань «Взаємодія-2010». Натомість Новий канал повідомляє інформацію, що військові навчання цього року коштували бюджету 70 млн грн.

 

Новий каналі ICTV незбалансовано повідомляють про план приватизації «Укртелекому». Обидва канали замовчують коментар із цього приводу тіньового міністра економіки Олександра Бондаря, який висловив сумнів, що продаж «Укртелекому» за 10 млрд грн. можна буде вважати перемогою уряду. Бондар також нагадав, що уряд Тимошенко свого часу не зміг провести прозору приватизацію «Укртелекому», оскільки це заблокували тодішній президент Ющенко і Партія регіонів. Цей бекґраунд канали також замовчали.

 

ICTVнезбалансовано й неповно повідомляє про те, що 26 жовтня в Києві підпишуть угоду про створення спільного російсько-українського авіаційного підприємства. Ще один матеріал на ICTV з такими ж ознаками замовності – про заяву голови Радміну Криму Василя Джарти, що уряд автономії профінансує реставрацію будинку-музею Антона Чехова.

 

Лише «1+1» повідомляє цього дня про розгляд судом позову автолюбителів до ДАІ щодо незаконності внутрішньої інструкції, яка дозволяє даівцям зупиняти на дорозі автівки без поважної причини.

 

Лише «1+1» повідомляє, що у справі про інцидент на фестивалі «Гайдамаки.UA» є двоє затриманих і ще один у розшуку.

 

Лише СТБ і 5-й канал повідомляють про акцію журналістів, які демонстративно подали інформаційні запити до СБУ, чи не стежить це відомство за ними.

 

Лише Новий канал повідомляє, що адвокат Мирослави Гонгадзе оскаржила постанову проти звуження обвинувачень проти Олексія Пукача, і про те, що вдова екс-міністра МВС Кравченка вимагає від Генпрокуратури окремого розслідування.

 

Лише «Україна» повідомляє, що цього дня в Києві одні кіоски столична влада зносила, а іншим – вручала грамоти.

 

Жоден із каналів не повідомляє заяву Тимошенко про те, що вона вважає Януковича боягузом, оскільки той боїться конкуренції й зустрічі з нею.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що «Наша Україна» розпочинає загальнонаціональну кампанію із захисту української мови.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що опозиційні сили Волині вирішили разом боротися проти Партії регіонів та її сателітів – «Сильної України», Народної партії України, СПУ і КПУ.

 

Жоден із каналів не повідомляє заяви голови політради «Нашої України» Валентина Наливайченка про необхідність люстрації в Україні.

 

30 вересня (четвер)

 

Перший каналі ICTV повідомляють, що Конституційний Суд ухвалив рішення щодо конституційності політреформи 2004 року. При цьому обидва канали кажуть, що суть рішення КС повідомить лише завтра. При цьому обидва канали замовчують заяву депутата-нунсівця Романа Зварича про те, що йому власні джерела в КС повідомили: суд скасував політреформу. Про це повідомляють лише «1+1» і «Україна». Всі інші канали тему взагалі замовчали.

 

Перший канал, «1+1» і «Інтер» замовно повідомляють про те, що гуманітарна рада при президентові проголосувала за «концепцію Громадського телебачення» – критично незбалансовано й критично неповно, зокрема, ігноруючи будь-які бекґраунди й наводячи лише піарні заяви Януковича і Ганни Герман.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, «Україна» замовно повідомляють про поїздку Азарова до Польщі. Балансу думок немає (переважно є лише думки Азарова або Колеснікова), бекґраундів немає, експертних оцінок немає, натомість є оцінки журналістів. На «Інтері» – ще й висновки: «Слухи о том, что Украина отстает от Польши в подготовке к Евро-2012” остались в прошлом». «Інтер» додатково дає замовний матеріал про те, що в Криму почалася зустріч Януковича з президентом Польщі в рамках пінчуківського заходу «Ялтинська європейська стратегія». Тут теж реальної новини як такої немає. Більш повно про цей захід і так само замовно повідомляють СТБ, Новий канал і ICTV. «1+1», «Інтер», ICTV окремо дають замовні повідомлення (незбалансовані й неповні, без реальної новини) про те, що Янукович виступає за здоровий спосіб життя для українців.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер» і 5-й канал дають замовні повідомлення з брифінгу міністра внутрішніх справ Могильова, де той говорив на різні теми. Єдина з цих тем, де є новина, – це думка міністра про необхідність скорочення штату міліціонерів. Але, звісно, канали не досліджують як слід цієї теми. Натомість усі вони замовчали думку Могильова про те, що міліція припускає, що зникнення харківського журналіста Климентьєва пов’язано з його професійною діяльністю. Так само всі канали замовчують, що перевіркою Рахункової палати знайдено порушень у роботі МВС на 12 млн грн. Під час брифінгу міністра це прозвучало в його виправданнях.

 

Більшість каналів (крім ICTV і «України») дають репортажі з попереднього засідання суду над екс-суддею Ігорем Зваричем. Усі ці репортажі є критично незбалансованими, скрізь чомусь домінує думка Зварича. Перший канал і «1+1» крім того зловживають журналістськими висновками й оцінками.

 

Про затримання голови Львівського тервиборчкому за підозрою в спробі підкупити свого підлеглого з ознаками замовності повідомляють цього дня «1+1», «Інтер», 5-й канал, «Україна». Згадані канали повідомляють про цей інцидент надзвичайно плутано і незбалансовано. При цьому «Інтер» взагалі замовчує про участь в інциденті СБУ (що є прикметним з огляду на власника каналу), посилаються лише на обласну прокуратуру, яка формально веде «справу». З повідомлень каналів не зрозуміло, в чому була суть імовірного «злочину». Лише СТБ (хоч і неповноцінно) згадує заяву львівської організації партії «Батьківщина» про те, що кримінальну справу проти голови тервиборчкому сфабрикували після його відмови реєструвати списки клону «Батьківщини» і спроби взяти до реєстрації справжній передвиборчий список партії.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV і «Україна» дають замовні сюжети про відкриття авіасалону «Авіасвіт» під Києвом. Усі ці матеріали є піаром міністра промполітики Дмитра Колеснікова й ідеї українсько-російської співпраці в авіагалузі. Жоден канал, зокрема, не поцікавився думками незаангажованих експертів.

 

«1+1», «Інтер», 5-й канал з ознаками замовності – незбалансовано й неповно – подають новину про те, що правоохоронці цього дня показово спалили партію наркотиків.

 

«1+1»замовно – критично незбалансовано й неповно – подає інформацію про нову «спільну ініціативу» Міносвіти і МОЗ про обов’язковий огляд старшокласників лікарем-наркологом. Інші канали цю суспільно важливу тему взагалі замовчують.

 

«1+1»критично незбалансовано й неповноцінно подає новину про те, що меморіал пам’яті жертв Голодомору почав «руйнуватися». Тему подають для того, щоб показати, що «в Адміністрації Віктора Януковича проблемами дитяти Віктора Ющенка перейнялися», й процитувати Ганну Герман зі звинуваченнями на адресу попередників. Перший канал дає інформацію про це більш коректно.

 

На «Інтері» з ознаками замовності подано інформацію про «показові виступи» МНС.

 

ICTVскористалося темою Дня усиновлення для піару Кабміну, який «допомагає дітям-сиротам». Головні «герої» сюжету – радниця прем’єра Валентина Довженко і міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Равіль Сафіулін.

 

Жоден із каналів не звернув уваги на алогічність двох заяв міністра освіти Табачника цього дня: той виступив за повернення приміщень дитсадкам і при цьому сказав, що треба пишатися закриттям шкіл.

 

Лише «1+1» повідомляє про затримання мера Алупки й мера Новомосковська на Дніпропетровщині.

 

Лише «1+1» і ICTV повідомляють про незаконні махінації з чергою онкохворих дітей на оплачені державою закордонні операції. Найближчі діти-черговики вмирають, не дочекавшись операції, оскільки замість них за кордон їдуть діти чиновників.

 

Лише СТБ повідомляє про незаконну вирубку заповідного Чернечого лісу під Києвом.

 

Лише 5-й канал повідомляє про акцію протесту на Банковій, де громадські активісти намагалися достукатися до президента з кількаметровим гаслом-зверненням «Зверніть увагу – міліція убиває людей».

 

Про бійку в тервиборчкомі Херсону, спровоковану надуманою зміною першого реєстраційного номеру в виборчому списку «Нашої України» на Партію регіонів, повідомляє лише канал «Україна». «Україна» (услід за СТБ) повідомляє про розміщення тервиборчкому в Білій Церкві в приміщенні кандидата-регіонала.

 

Лише «Україна» повідомляє про те, що в Вінниці неплатникам комунальних платежів жеки почали розсилати незаконні погрози.

 

Жодний канал не повідомляє заяви дніпропетровської обласної організації «Батьківщини» про те, що тервиборчком не зареєстрував жодного кандидата.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву Комітету виборців України про масові порушення виборчого законодавства, застосування адмінресурсу та підкуп виборців у Одеській області.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що споживчі настрої українців у серпні значно погіршилися, за даними соціологічного дослідження фірми GfK Ukraine.

 

1 жовтня (п’ятниця)

 

Цього дня – ключова подія тижня – рішення Конституційного Суду про відміну політреформи 2004 року. Більшість каналів висвітлюють тему з ознаками замовності, замовчуючи зокрема дуже важливі аспекти теми, наприклад, озвучену почесним главою СПУ Олександром Морозом правову колізію, за якою Конституційний Суд, імовірно, вийшов за межі своїх повноважень, оскільки фактично вніс зміни до Конституції, чого він робити не має права (про це повідомляє лише 5-й канал).

 

Більшість каналів імітують баланс, надаючи слово окремим представникам опозиції лише для емоційних заяв, без аргументації. Зокрема, озвучується думка, що з конституційними змінами тепер логічним було б переобрання всіх гілок влади. Тут Перший канал, «1+1», «Інтер» і «Україна» дають відчутну перевагу провладним коментаторам (зокрема, міністру юстиції Олександру Лавриновичу, депутатці-регіоналці Олені Лукаш).

 

Згадані канали також замовчують важливі бекґраунди, наприклад, про те, що поки регіонали були в опозиції, вони виступали проти скасування політреформи. Або про те, що під нинішнє «конституційне» рішення влада провела відчутну ротацію складу конституційних суддів.

 

Журналістські міркування й недостовірність посилань є на Першому каналі: «Досвідчені юристи застерігали – порушення процедури прийняття викликатиме сумніви у легітимності. Так і вийшло». На «1+1»: «Таким чином Конституційний суд поставив крапку в тривали суперечках про розподіл повноважень між гілками влади. Президент від сьогодні знову сильний Політреформу політики весь час називали винною у безперервних конфліктах між Банковою та Грушевського… Багато запитань, – кажуть експерти, – лишилися відкритими. Але на ключове Конституційний суд відповідь дав вичерпну, хто в Україні головний – він на Банковій – Президент України». На «Інтері»: «В декабре 2004-го в разгар политического кризиса это был политический компромиссСвоим вердиктом суд определил – с сегодняшнего дня действует Конституция 96-го года… Оппозиция восприняла решение Конституционного суда двояко…Изменение формы правления в Украине вызвало сдержанную реакцию мировой общественности».

 

Більш коректно і збалансовано тему дають на СТБ, Новому каналі, ICTV і 5-й каналі. Лише журналісти СТБ зібрали різні експертні оцінки, чого всі інші канали не зробили, попри складність і неоднозначність теми. Лише ICTV надає слово єврокомісару з питань розширення ЄС Штефану Фюле для оцінки події.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, «Україна» додатково дають не по-новинному великі цитати зі звернення Януковича до народу.

 

Більшість каналів подають з ознаками замовності – незбалансованість думок і неповнота інформації – інформацію про перебіг саміту «Ялтинської європейської стратегії». При цьому Перший канал, «Інтер», Новий канал, ICTV зосереджуються на добірці думок європейських політиків наче «на підтримку» останніх конституційних змін в Україні. Ігноруючи при цьому, що в ході обговорення звучали й більш скептичні думки. І не звертають уваги на те, що під час обговорення постійно виникало питання невизначеності зовнішньополітичної спрямованості України в трикутнику «Україна – ЄС – Росія». Про це повідомляють «1+1» і 5-й канал, які подають тему більш збалансовано, хоча на 5-му каналі є журналістські оцінки. Натомість лише 5-й канал звертає увагу на відсутність на форумі лідерки опозиції Юлії Тимошенко. Щоправда, жоден із каналів не повідомив озвучену цього дня Григорієм Немирею інформацію, що Тимошенко не запрошували на цей форум.

 

У матеріалах із цієї теми чимало журналістських висновків та оцінок, недостовірні посилання й безпідставні узагальнення. «Вже сама ялтинська зустріч зміцнює довіру ЄС до України, – кажуть аналітики. Цей саміт вони називають своєрідним комунікаційним майданчиком, де обговорюють політичні та економічні стратегії розвитку – як України, так і Європи. Тут насправді панує, скоріше, неформальна атмосфера, розмови ведуться навіть у кулуарах» (Перший канал). «И главный меседж, который прозвучал в их интервью, – в Европе признают решение Конституционного Суда… В кулуарах саммита мы поговорили с представителями многих международных финансовых организаций и, по их словам, политические изменения никак не повлияют на сотрудничество страны с международными финансовыми организациями» («Інтер»). «Україна до Євросоюзу залицяється, він відповідає компліментами, але до весілля ще далеко. Український шлях у ЄС це не балачки, а конкретні реформи, кажуть єврокомісари ХаризматичнаРосія задніх теж випасати не збирається…Тримає марку на саміті і Україна. Костянтин Грищенко бездоганною англійською робить амбітні заяви… Президент України пишається: з Росією стосунки налагоджуються, з Китаєм співпраця на старті, в Євросоюзі чекають…Прагнення прагненнями, але не тільки вони запорука успіху будь-якої держави. Це наочно демонструємистецька інсталяція біля Лівадійського палацу» (Новий канал). «Традиційно із зацікавленістю вивчають пропозиції в Росії. Підтвердження цьому – вперше на форумі бере участь російський урядовець – віце-прем'єр Олексій Кудрін» (ICTV).

 

Канали медіахолдингу Віктора Пінчука – СТБ, Новий канал і ICTV – в темі цитують самого Пінчука і більше уваги приділяють рекламі форуму як такого. «Із конференції, на якій 7 років тому за круглим столом зібралися зо 20 експертів, YES перетворилася на справжній український Давос Організатори не без гордощів кажуть: навіть найбільша зала Лівадійського палацу не змогла вмістити усіх охочих взяти участь… Найбільший неурядовий форум Східної Європи» (СТБ). «Тому на форум, який можна назвати українським Давосом, запросили політиків та бізнесменів, які ухвалюють доленосні рішення» (ICTV).

 

Жодний канал не згадує про заяву єврокомісара Штефана Фюле про стурбованість ЄС згортанням демократії в Україні, зокрема погіршення ситуації зі свободою слова і мирних зібрань. Жоден із каналів не згадує думки Януковича про те, що він «хотів би почути аргументи щодо того, що на опозицію в Україні чиниться тиск».

 

«Інтер»окремим матеріалом (без балансу думок і достатньої повноти інформації) повідомляє про зустріч прем’єра Миколи Азарова з директором МВФ Домініком Стросс-Каном. В сюжеті так само слово Ярославському надає ICTV.

 

Новий каналкрім того окремим замовним матеріалом дає трибуну харківському бізнесмену Олександру Ярославському для думки, яка не містить у собі новини, що «Євро-2012» відбудеться на вищому рівні.

 

«1+1»подає цього дня з ознаками замовності матеріал про викриття правоохоронцями підпільного виробництва підробок дорогих брендів парфумів на Черкащині. Тут цитуються лише версії самих правоохоронців. Є оцінки й висновки журналістів.

 

На «Інтері» з ознаками замовності матеріал про показові виступи спецназу.

 

СТБзамовно анонсує виступ Білла Клінтона в Києві на запрошення фонду Олени Франчук «Анти-СНІД».

 

На ICTV з ознаками замовності – незбалансованість інформації, недостовірні посилання і журналістські оцінки – репортаж з авіасалону «Авіасвіт-ХХI». Тут знову піариться міністр промполітики Дмитро Колесніков. «1+1» подає тему більш коректно.

 

Ще один матеріал на ICTV з ознаками замовності – заява міністра аграрної політики Миколи Присяжнюка про те, що «продовольча криза Україні не загрожує». Тема потребувала широкого спектру думок, цього в матеріалі немає.

 

На ICTV і 5-му каналі з ознаками замовності – незбалансованість і неповнота інформації – заява директора турніру «Євро-2012» Маркіяна Лубківського про те, що в Україні достатньо футбольних полів і готелів.

 

Лише Перший канал повідомляє, що три останніх народних музеї виселяють із Печерської Лаври, яку Кабмін передає Московському патріархату.

 

Лише «1+1» повідомляє про те, що місто Павлоград не має води, оскільки навіть підземні води отруєно місцевими підприємствами й шахтами.

 

Лише «1+1» повідомляє про заколот шахтарів у Макіївці через невідвантаження вугілля залізничниками.

 

Лише СТБ повідомляє про те, що на Харківщині рішенням облради місцевим школам повертають імена героїв Радянського Союзу.

 

Лише ICTV повідомляє про те, що митники починають блокувати постачання в Україну риби. При тому, що українці споживають 90% імпортних рибопродуктів.

 

Лише 5-й канал повідомляє про те, що в Донецьку з палацу культури імені Жовтневої революції виселяють 12 дитячих і 5 дорослих аматорських музичних колективи.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що уряд підвищив для телекомунікаційних компаній вартість ліцензій на надання в оренду каналів міжнародного зв’язку в 27 разів.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що Вищий адмінсуд не задовольнив скарги Донецької облради, якій суди нижчої інстанції не дали змоги надати російській мові статусу регіонального.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що держбюджет за січень-серпень 2010-го зведено з майже утричі більшим дефіцитом за бюджет попереднього року.

 

2 жовтня (субота)

 

Перший канал, «1+1», ICTV,5-й канал подають із ознаками замовності – незбалансовано й неповно, з журналістськими оцінками – інформацію про зустріч Азарова з очільником МВФ. ICTV при цьому продовжує з ознаками замовності висвітлювати перебіг саміту в Ялті.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву прес-служби «Батьківщини», що Тимошенко не отримувала запрошення на Ялтинський саміт, попри те, що в попередні рази лідер тодішньої опозиції Янукович такі запрошення отримував.

 

Перший канал, «1+1», ICTV,5-й канал подають із ознаками замовності – незбалансовано й неповно – міркування урядовців на виправдання того, що попри рішення КС, всі органи влади є легітимними і допрацюють свої терміни. На ICTV є журналістські оцінки. Всі чотири канали широко цитують думки Януковича, спікера Литвина, міністра юстиції Лавриновича з цього приводу. І всі чотири замовчують думки з цього приводу опонентів чинної влади.

 

Перший каналдає замовний матеріал – думку керівника експертної комісії з питань освіти партії Сильна Україна”Сергія Вєтрова про те, що система освіти потребує реформи.

 

«1+1»дає замовний – незбалансований, неповний і з журналістськими оцінками – матеріал про «викриття» СБУ торгівця зброєю часів Другої світової війни (яку канал називає Великою Вітчизняною). Ще один замовний матеріал на каналі – про показові виступи внутрішніх військ МВС.

 

ICTVзамовно анонсує приїзд до Києва Білла Клінтона на запрошення Фонду Олени Франчук.

 

ICTVзамовно дає інформацію про приїзд очільника Московського патріархату УПЦ Володимира на Хмельниччину.

 

Лише «1+1» повідомляє, що на громадських слуханнях жителів Солом’янки було вирішено заборонити роботу пересувного сміттєспалювального заводу «Укрзалізниці» в районі.

 

Лише 5-й канал повідомляє, що на Житомирщині в більшості шкіл немає медичних кабінетів.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що після судової реформи українські судді масово подають у відставку (якщо раніше на засіданнях Вищої ради юстиції розглядали по 2-3 таких заяви в середньому, то на найближче засідання подано близько 50 заяв).

 

Жоден із каналів не повідомляє думку віце-прем’єра Бориса Колеснікова, що підвищення популярності української мови «вимагає мільярдів доларів інвестицій» і його ж думку, що вже за нинішньої каденції президента в парламенті набереться більшість, яка проголосує за державний статус російської мови.

 

Жоден із каналів не подає надзвичайно прикметної заяви Азарова, що «інстинкт страху» в чиновників повинен працювати. Так він прокоментував ситуацію з численними затриманнями чиновників новою владою.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що близько 300 прихильників «Батьківщини» пікетують Київський обласний тервиборчком із вимогою зареєструвати на вибори список справжньої «Батьківщини», а не клону, створеного перебіжчиком Володимиром Майбоженком.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву «Сильної України», що в Криму до виборів терміново на одні й ті ж самі адреси прописують багатьох людей, у тому числі велику кількість членів тервиборчкомів.

 

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки матеріалів із ознаками замовності (цензури):

 

«Інтер»                      26,

 

ICTV                         26,

 

«1+1»                         24,

 

Перший канал         21,

 

5-й канал                  15,

 

«Україна»                 12,

 

Новий канал            9,

 

СТБ                           3 матеріали.

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який громадська організація «Телекритика» реалізує за підтримки Internews Network. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту. Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
683
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду