Преса перестає захищати інтереси тютюнових компаній

3 Липня 2012
1615

Преса перестає захищати інтереси тютюнових компаній

1615
Друковані та інтернет-ЗМІ доволі стримано відреагували на підписання президентом закону про заборону куріння в громадських місцях – більшість обмежилися кількома новинами по темі. Матеріалів з ознаками замовності або грубих порушень журналістських стандартів у червні ми не виявили. 
Преса перестає захищати інтереси тютюнових компаній

Єдиний виняток – стаття «Подробностей» та незбалансована підбірка новин на сайті газети «Сегодня».

Жодне з видань серйозно тему не досліджувало, а тому на багатьох сайтах з’явилися розтиражовані уривки з офіційних заяв компаній, громадських організацій та політиків, які журналісти використовували в якості коментарів або для представлення позицій сторін. Цілком закономірним наслідком такого недопрацювання стала «підміна експертів» – тобто деякі аспекти питання заборони куріння в громадських місцях коментували люди, які фахово саме в цьому його аспекті не орієнтуються, або ж вони є стороною, що зацікавлена у викривленні інформації на свою користь.

Насамперед йдеться про представників тютюнових компаній, які виступали з коментарями щодо ймовірної ефективності закону і взагалі його доцільності, іноземного досвіду впровадження подібних ініціатив тощо.

Наприклад, заява Олени Калабані, менеджера з корпоративних комунікацій і зв’язків з громадськістю тютюнової компанії «Філіп Морріс Україна», з’явилася у виданнях «Сегодня», «Экономические известия», «Эксперт», «Відомості»: «Ми підтримуємо розумні обмеження, але в ресторанах, кафе, на дискотеках у їх власників повинно бути право вибору щодо дозволу, обмеження або заборони куріння».

На перший погляд, відносно нейтральний коментар, але слід враховувати, що представник тютюнової компанії в принципі не міг сказати інакше або схвалити закон, оскільки він в будь-якому разі негативно позначиться на його бізнесі. Саме тому журналісти не можуть звертатися до тютюнових компаній з такими питаннями. Натомість у них можна і варто запитувати, як саме закон позначиться на бізнесі, наскільки скоротиться виробництво або продажі, як вони будуть виходити із ситуації. Проте наші журналісти лишають ці питання без відповіді або ж шукають їх не у тих людей: «…«истерию табачников», понять можно: их маркетологи уже оценили потерю рынка от принятия закона 1,3 млрд сигарет в год или 1,5-2%», цитує газета «Сегодня» депутата Євгена Царькова.

Таблиця 1. Кількість публікацій на тютюнову тематику, 24.05-26.06 2012

«Подробности»

15 червня на сайті видання з’являється стаття «Бездымный закон», яка починається із заяви про те, що підписано закон «существенно ограничивающий права значительной части украинского общества». Далі заборону куріння в громадських місцях намагаються показати як чергове популістське рішення політиків, яке викликає обурення в населення і яке «симпатий правящей партии явно не прибавит. Оттого и вводится закон в действие с 1-го января 2013 года»

Автор, Борис Рудь, всіляко намагається підкреслити своє несприйняття закону, проте аргументи, які він наводить, виглядають заплутано і непереконливо – не зовсім зрозуміло, що саме його обурює, і які для цього є вагомі підстави.  Він пише: «Мотивируя свои действия борьбой за здоровый образ жизни, народные депутаты не раз поднимали акцизы на табачные изделия. За последние три года акцизы на сигареты в Украине возросли, по данным Imperial Tobacco, на 900%. После ряда конфликтов и подковерной борьбы в Верховной раде запретили и рекламу табачных изделий. Но это вряд ли может сравниться с тем законом, который Виктор Янукович подписал в среду 13 июня…».

Але пояснення, чому підвищення вартості сигарет, тобто зменшення їх доступності, зокрема для дітей і підлітків, не є боротьбою за здоровий спосіб життя – автор не наводить. Не каже він і чому заборона реклами, тобто інформації, яка має створювати позитивний імідж куріння і заохочувати до нього, не є одним зі способів боротьби зі шкідливою звичкою.

В другій частині статті Рудь пише про те, що «в борьбе за право «дымить» украинцы организовываются в различные общества и начинают разные проекты» і далі як приклад наводить організацію «Права курців». Але про те, що ця організація складається з кількох осіб і має лише десяток прихильників на Фейсбуці не згадується. Як і про те, що зараз в Україні в різних містах існують десятки організацій, які підтримують антитютюнові ініціативи.

«Сегодня»

Найбільш активно на тютюнову тематику писала газета «Сегодня» (детально про це статті «Підхід газети «Сегодня» до висвітлення тютюнових тем»). Загалом на її сайті вийшло 22 публікації, з яких 17 стосувалися закону про заборону куріння, 5 – дотичних до теми куріння питань. Більшість із них подавали закон у негативному світлі. Переважно за рахунок того, що в них кількісно переважали аргументи і коментарі противників закону або й взагалі були представлені лише вони. Ми нарахували 19 коментарів від 10 спікерів проти закону і 8 коментарів від 4 спікерів за закон. При цьому 5 з 8 коментарів на користь заборони куріння належали депутату Євгену Царькову. Точніше, це був один його коментар, який у повному чи скороченому вигляді наводився у всіх матеріалах. Дублювалися й коментарі опонентів – так заява менеджера Олени Калабані з’явився в 5 матеріалах. Аналогічна ситуація з коментарем Ольги Насонової.

Ідентичні до тих, що були опубліковані в «Сегодня», коментарі з’явилися на день пізніше і в статті «Из ресторанов викурили курильщиков» газети «Экономические известия». Щоправда, якщо в останніх текст «До сих пор не существует надежных данных, подтверждающих, что запрет на курение в общественных местах снижает распространенность курения. Например, в Испании число курильщиков, наоборот, выросло до 20% населения. В Ирландии за семь лет действия запрета количество курильщиков в стране не уменьшилось и остается на уровне 28-30%» подається як журналістський, то в «Сегодня» він став прямою мовою Олександра Когута, директора відділу корпоративних питань компанії «JTI України». Оскільки перехресних посилань між виданнями немає, а джерела не вказані, можемо припустити, що ці коментарі просто взяті з прес-релізів, надісланих в редакції, або іншої офіційної інформації.            
 

Огляд публікацій в інших виданнях: плюси і мінуси

«ТСН.ua» до дня боротьби з курінням підготував матеріал «Депутати з сигаретами ховаються від зайвих очей, а зірки кидають палити», який складався з історій політиків та зірок шоу-бізу про те, як вони кинули курити або чому цього поки не зробили. На фоні семи таких історій і відсутності в сюжеті будь-яких прив’язок до закону про заборону куріння в громадських місцях неорганічно і невмотивовано виглядали додані в текст критичні коментарі закону від Тараса Чорновола та Володимира Ар’єва.

«УНІАН» опублікував новину про підписання закону президентом під доволі провокативним і навіть агресивним заголовком – «Янукович підписав закон, яким курців загнали в резервації». При цьому, сам текст новини – лише сухе викладення основних положень закону. Очевидно, до такого прийому вдалися просто для привернення уваги читачів.

Це ж видання на початку  червня запустило новину із заявою Ірини Акімової, заступника голови Адміністрації Президента, про те, що підписання закону в такому варіанті є неприпустимим. Безліч ЗМІ передрукували текст і хибно розтлумачили його, подавши особисту думку Акімової як позицію всієї АП, про що ми повідомляли раніше.   

«Газета по-українськи» єдина приділила увагу акціям та флеш-мобам, які до дня боротьби з курінням провели в різних містах України –  вийшли розлогі репортажі з подій у Черкасах та Умані.

«Обозреватель» аж 7 з 14 новин, які на сайті було знайдено за тегом і пошуковим запитом «куріння», присвятив порадам для тих, хто хоче кинути палити.

«Комсомольская правда» опублікувала лише три матеріали по темі, два з них новинні, один – доволі збалансоване опитування «Станут ли украинцы меньше курить?», в якому представлені думки людей з різних регіонів та сфер діяльності, зокрема, представників антитютюнових організацій і психологів. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
wiki
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1615
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду