Про що мовчали новини в березні-2014

Про що мовчали новини в березні-2014

10 Квітня 2014
2249

Про що мовчали новини в березні-2014

2249
Узагальнений моніторинг за березень 2014 року матеріалів суспільно-політичної тематики з ознаками замовності (або цензури) в теленовинах, а також випадків замовчування важливої для суспільства інформації.
Про що мовчали новини в березні-2014
Про що мовчали новини в березні-2014

Описово проаналізовано випуски новин за тиждень із 3 по 8 березня на телеканалах:

«Інтер»                20:00

Перший канал   21:00

«Україна»            19:00

ICTV                      18:45

«1+1»                     19:30

5-й канал             19:00

ТВі                         21:00

СТБ                        22:00

Новий канал      19:00

Моніторинг за січень 2013-го дивіться тут.

Детально про методологію проведення моніторингу дивіться тут.

1. Матеріали з порушеннями професійних стандартів, які можуть свідчити про ознаки замовності (цензури)

Загалом протягом звітного тижня березня в підсумкових випусках щоденних новин досліджуваних телеканалів була така кількість матеріалів суспільно-політичної тематики з порушеннями професійних стандартів, які можуть свідчити про ознаки замовності (цензури):

Таблиця 1. Загальна кількість матеріалів із порушеннями професійних стандартів, які можуть свідчити про ознаки замовності (цензури)

Звітний тиждень березня характеризувався двома чинниками: з одного боку – щойно утверджена нова влада (умовно – вчорашня опозиція) робить перші кроки в новій якості, з іншого боку – російська військова агресія в Криму і провокована Росією активність сепаратистів у південно-східних регіонах. Тож на момент моніторингу не було чіткого розподілу за звичною лінією «влада – опозиція»: опозиція до нової влади була розмитою та остаточно неоформленою. Моніторинг міг звертати увагу лише на ті матеріали, де заяви чи дії нової влади подавалися однобоко і зі значними порушеннями стандартів інформаційної журналістики, які виведено в таблицю 3 (зрозуміло, показники попередніх місяців стосувалися таких матеріалів про попередню владу).

Ряд каналів подає інформацію про нову владу за тими ж шаблонами, за якими подавали її про владу попередню – без балансу думок і з порушеннями інших стандартів на користь представників влади (не виключено, що в умовах «перехідного періоду» це може свідчити про внутрішню цензуру редакцій чи самоцензуру журналістів, а не про якусь системну цензуру ззовні). Крім того, низка телеканалів подає інформацію про заяви й дії зовнішнього агресора (Росії), нелегітимної кримської влади або сепаратистів на сході й півдні України незбалансовано і з серйозними порушеннями інших стандартів. Переважно перераховані вище матеріали і дали показники, зафіксовані в таблиці 1. Причому, якщо казати про «антилідерів» рейтингу – більшість імовірно замовних матеріалів Першого каналу (15 із 18) й «України» (9 із 11) є саме матеріалами на користь представників нової української влади, а більшість імовірно замовних матеріалів «Інтера» (12 із 19) є матеріалами на користь Росії та її сателітів в Україні. Важлива заувага! Ці показники (першого тижня березня) свідчать про роботу Першого каналу й «Інтера» ще до зміни керівництва на цих каналах.

Таблиця 2. Кількість матеріалів бізнесової тематики з ознаками замовності:

На звітному тижні березня на ICTV були матеріали з явними рекламними проявами медичної фірми «Борис», фармацевтичної фірми «Рош Україна» і Фонду Кучми. На «1+1» – рекламний матеріал курорту «Буковель».

Таблиця 3. Кількість матеріалів із порушеннями за основними лініями: позитивні або нейтральні, без балансу думок, матеріали про ВЛАДУ:

У матеріалах із порушеннями стандартів, що можуть свідчити про ознаки замовності (цензури), канали порушують такі стандарти:

Таблиця 4.1. Порушення стандарту БАЛАНСУ ДУМОК:

Таблиця 4.2. Порушення стандарту ПОВНОТИ інформації:

Таблиця 4.3. Порушення стандарту ВІДОКРЕМЛЕННЯ ФАКТІВ ВІД ДУМОК:

Таблиця 4.4. Порушення стандарту ДОСТОВІРНОСТІ подачі інформації:

Таблиця 4.5. Порушення стандарту ТОЧНОСТІ подачі інформації:

Отже, звітний тиждень березня припав на «перехідний період». Загальна картина – кількість матеріалів із ознаками замовності (цензури) після повалення режиму Януковича різко зменшилася на всіх телеканалах. Разом із тим у випусках новин різних телеканалів – велика кількість матеріалів, які представляють заяви і дії вже нової влади з грубими порушеннями балансу думок та інших стандартів інформаційної журналістики, зокрема, повноти подачі інформації (не згадуються важливі для кожної теми факти та бекґраунди). Зрештою, така подача явно грає на позитив для влади, отже, подібні матеріали відповідно до методики моніторингу віднесено до таких, що містять ознаки замовності (цензури). Не враховувалися лише матеріали, де в схожий спосіб подавалося звернення в. о. президента Турчинова 6 березня, оскільки за часом самої події канали не мали достатніх можливостей на обробку (більшість каналів подавала це звернення в прямому ефірі). Порушення в решті матеріалів цієї тематики не мають подібних виправдань.

Так, у понеділок 3 березня Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ і «Україна» лише зі слів Олега Тягнибока або Сергія Соболєва подають інформацію про погоджувальну раду парламенту. Перший канал, Новий канал і «Україна» – заяву Яценюка про те, що Україна виконає всі вимоги МВФ. Ця заява потребувала як якісного бекґраунду, так і експертних оцінок. Як і заява міністра енергетики Продана щодо ідей відімкнення енергосистеми Криму, яку незбалансовано й неповно подавали цього дня «1+1», «Інтер» та «Україна».

4 березня «1+1», «Інтер», ICTV та «Україна» подають без будь-якого балансу звіти з прес-конференції новопризначеного губернатора Дніпропетровщини Коломойського. Перший канал і «1+1» – заяву Кубіва про плани НБУ щодо реалізації співпраці з МВФ. «1+1» і ТВі – заяву Авакова, що на майдані розстрілювали людей «представники третьої сили». Перший канал, «Інтер», ICTV, 5-й канал і ТВі – звіт із прес-конференції Наливайченка.

5 березня більшість каналів (крім «1+1» і ICTV) незбалансовано і неповно, з журналістськими оцінками й узагальненнями розповідають про засідання Кабміну. Перший канал і ICTV повідомляють про призначення тимчасовим керівником Адміністрації президента Пашинського, – що точно потребувало принаймні бекґраундів.

6 березня Перший канал у такий спосіб розповідає про заяви МЗС, в. о. командувача ВМСУ, губернатора Донеччини і Тимошенко на конгресі ЄНП. А 7 березня – заяву Генпрокуратури. Цього ж дня Перший канал, СТБ, Новий канал і ICTV незбалансовано подають звіт із брифінгу Яценюка. І того-таки 7 березня Перший канал, «Інтер» і ICTV вкрай незбалансовано й неповно розповідають про звільнення Макеєнка з посади голови КМДА і призначення на цю посаду Бондаренка. При цьому слово чомусь надається лише Макеєнку. Найпромовистіше – на «Інтері», де з бекґраундів повідомляють лише, що «в феврале, после трагических событий в Киеве, он вышел из Партии регионов и обратился к президенту и силовикам с призывом прекратить кровопролитие». І дають синхрон самого Макеєнка: «Вважаю, я чист перед людьми і перед Богом. Тому шо ту бійню, яку вдалося зупинити, я її зупинив, як міг. Вчасно працювали всі комунальні служби міста Києва. Ви бачите місто чисте, місто красиве. Потихеньку відбудовуємо, помаленьку. Вкладаємо бруківку, в цьому задіяні представники з усіх областей, працюють люди з Майдану».

***

Окремо слід зазначити, що нетипову для всіх каналів картину в звітний тиждень показував «Інтер» у висвітленні подій у Росії, пов’язаних із агресією проти України, і при висвітленні сепаратистських заворушень на сході та півдні України. Матеріали про це на каналі подавалися з грубими порушеннями балансу думок, стандарту відокремлення фактів від думок, стандарту повноти інформації на користь «російської версії» перебігу подій. Схожі матеріали траплялися подеколи й на інших каналах, але не так систематично, як на «Інтері».

Так, 4 березня «Інтер» подає прес-конференцію Путіна без балансу думок (навіть за межами матеріалу впродовж випуску) і без украй необхідних бекґраундів, які, як мінімум, спростовували відверто брехливі тези російського президента. Інформація журналістами подається з оцінковою лексикою: «Всей своей риторикой президент России дает понять, что сам он – против вооруженного противостояния в Крыму… При этом отмечает – дал указание правительству и Госдуме поддерживать контакты с украинскими коллегами» тощо.

Схоже про цю прес-конференцію розповідають також Перший канал і ICTV, інші канали в той чи інший спосіб балансували цю інформацію. Зокрема, «1+1» збалансував це коментарем глави Мін'юсту Петренка на тезу Путіна про зміну правового статусу України і заявою ВМСУ про те, що мають всі докази, що військові без розпізнавальних знаків у Криму є військовими Росії. СТБ збалансував антивоєнним мітингом у Москві, розігнаним поліцією, критичною оцінкою Обами і критичною оцінкою російського політтехнолога Павловського, плюс журналісти самотужки перевірили і спростували заяву Путіна про те, що поранених правоохоронців в Україні не лікують і не годують. Новий канал подав лише цитату Путіна щодо «захисту Росією кримчан» і збалансував її думками простих кримчан про те, що ніякого захисту вони не потребують. «Україна» – заявою ВМСУ тощо.

4 березня «Інтер» незбалансовано повідомляє заяву Аксьонова про перенесення термінів кримського «референдуму», заяву Міллера про скасування «Газпромом» знижки на газ для України (останнє так само подає і ТВі). Цього ж дня «Інтер» розповідає про штурм Харківської ОДА лише з позицій і синхронами проросійських бойовиків. «Сами митингующие уверяют – захватывать здание не собирались». Синхрони: «Какой штурм? Мы просим пропустить хотя бы пять человек, которые будут от народа доносить до этих жирных сволочей продажных, будут доносить наши требования . Вот и все, что мы требуем. – Не пропустили? – Нет»… «Мы хотим, чтобы мы пришли к подписанию международного союзного договора между Россией, Украиной и Белоруссией, мы за то, чтобы Украина вошла в единый Таможенный союз».

Перший канал цього ж дня надає слово Аксьонову, який вмовляє українських військових перейти на бік сепаратистів.

5 березня «Інтер» украй незбалансовано розповідає про участь Путіна в засіданнях російського уряду і Ради Федерації РФ. З оцінковою лексикою: «Первое, что Владимир Путин предложил обсудить – это вопрос о выделении финансовой помощи Украине. Президент России дал соответствующее поручение правительству… Украинская тема была основной и на заседании совета федерации. Там приняли решение помочь приграничным регионам Украины. Сейчас создается специальный счет, куда будут перечисляться деньги. Но речь идет не только о финансовой помощи». Так само незбалансовано і без жодних бекґраундів повідомляє «Інтер» про висунення Путіна на Нобелівську премію миру.

Цього ж дня «Інтер» знову розповідає про сепаратистські мітинги на сході України з явним перебором на користь сепаратистів. Наводимо повний текст огляду (напівжирним виділено інформацію на користь сепаратистів):

«Корреспондент: Сразу два митинга прошли сегодня в Днепропетровске. Более тысячи человек собрались на акцию против военных действий на территории Украины. Люди скандировали "Нет войне!" и "У нас одна страна!", и пели Гимн Украины.

Елена Китляр, участница митинга: "Мы пришли поддержать нашу страну. Мы за мир в первую очередь. И просим другие государства не вмешиваться, не влезать в наши кордоны".

Корреспондент: В это же время у здания горсовета собрались порядка пятидесяти человек с георгиевскими лентами на груди в поддержку России. Вскоре к ним пришла колонна демонстрантов с антивоенного митинга. Но ни стычек, ни столкновений не было. Более того, активисты с обеих сторон подходили друг к другу и спокойно разговаривали.

Сергей Воробьев, депутат горсовета от КПУ: "А чего нам скандалить? Мы горожане одного города. Никаких посяганий с нашей стороны и не планировалось, и не будет. Потому что это откровенная глупость – совершать в нынешнее время какие-то экстремистские действия".

Корреспондент: Митинговали сегодня и в Харькове. На главной площади – около четырех вечера собрались противники новой власти. К этому времени площадь была буквально заполнена милицией – вокруг говорили, что планируется очередной штурм обладминистрации. Правоохранители прибыли даже из соседних областей – не меньше 30 автобусов. У дверей админ-здания – кордон в пять шеренг.

Наира Муценко, участница митинга: "Почему когда с Киева приехали эти отряды, громили администрацию все там поломали, милиции не было? А теперь мирные граждане пришли сказать свое слово, что мы против того, что здесь происходит, и посмотрите, сколько милиции пришло – от кого, от кого они защищаются?"

Корреспондент: Спустя несколько часов после начала пикета, к собравшимся выходит помощник губернатора.

Инициативная группа собирается. Пятеро мужчин отправляются к губернатору. Сразу предупреждают – считают его – самозванцем, потому что назначен, мол, нелегитимной властью. Но условия все-таки выдвигают – федерализация, русский – второй государственный и переговоры между Виктором Януковичем и новой властью.

Игорь Масалов, председатель общественного фонда "Честь и достоинство": "Если эти вопросы не будут выполнены, мы будем стоять на площади и мы поднимем весь Харьков, сегодня там стоит 5 тысяч. Вы знаете, 1 числа было 75 тысяч, но будет 500 тысяч".

Корреспондент: Новый губернатор Игорь Балута всех выслушал и предложил оформить требования в письменном виде. Толпа митингующих – к тому времени подошла вплотную к кодону милиции и перекрыла дорогу – расходиться не стала. От здания обл-администрации направилась к российскому консульству. "Ни шагу назад" – под таким названием прошел пророссийский митинг в Луганске. Его участниками стали более пяти тысяч жителей. Митингующие потребовали от Верховной Рады провести референдум по вопросу федерализации страны. А также подготовили обращение к Генеральному прокурору Украины. Большинство собравшихся считают – страну разделили. Винят в этом политиков.

Татьяна Кочергина, жительница Луганска: "Они разделяют страну сами. Те политики. Я не думаю, что западный народ и восток воюют между собой. Нас политики делят".

Корреспондент: И тут же на площади развернули сбор подписей за проведения референдума о присоединении Украины к Таможенному Союзу.

Нина Шафоростова, жительница Луганска: "Я подпись поставила за то, чтобы у нас прошел референдум по вопросу того, что я лично против присоединения к Евросоюзу. Евросоюз требует повышения экономических и всех коммунальных услуг, которые нам неприемлемы. И я против Америки, которая хочет ввести сюда войска".

Корреспондент: На митинге присутствовали и народные депутаты Украины. Они потребовали от новой власти в Киеве предоставить русскому языку статус второго государственного.

Владимир Струк, народный депутат Украины: "Мы живем здесь на Донбассе. И нам нужен статус второго государственного русского языка, однозначно. Чтобы люди не беспокоились, жили в мире. В одной единой стране".

Корреспондент: Областную администрацию охраняла милиция и солдаты внутренних войск. Обошлось без потасовок. И уже вечером в Сквере Памяти прошел еще один митинг проевпропейски настроенных горожан. Их собралось немного – около 200 человек.

Игорь Колесников, житель Луганска: "Я хочу, чтобы у нас был мир, чтобы у нас соседи ни с запада, ни с востока не помогали нам решать дела. Я хочу, чтобы мы наши дела в Луганске решали сами. Поэтому я тут и стою".

Корреспондент: Люди молча стояли с плакатами. Призывали к миру и обращались к руководству Российской Федерации с просьбой забрать военных из Крыма.

Ближе к вечеру около двух сотен человек с флагами России, Беларуси и Казахстана пришли к зданию горсовета. Люди говорят: хотят выразить свое несогласие с действиями парламента и нового правительства.

Станислав, участник акции: "Понимаете, лучше я буду дружить с Россией, с которой я разговариваю на одном языке. Всю жизнь. Чем я буду идти непонятно куда".

Корреспондент: Во избежание штурма – при входе в мэрию выстроился милицейский кордон. Но участники митинга уверили: их акция – мирная.

Руслан Липчевский, участник акции: "Я слышал, что кричали, что тут и с России приехали. Тут все запорожцы, все люди. Которые прожили много лет в Запорожье".

Корреспондент: Позже к митингующим вышел городской голова и попросил людей разойтись.

Александр Син, городской голова Запорожья: "Я против, чтобы у нас люди проводили несанкционированные мероприятия, которые могут спровоцировать столкновения".

Корреспондент: Но диалога не получилось. Мэр был вынужден покинуть площадь. К счастью – обошлось без столкновений. Люди разошлись, но в воскресенье опять обещают собраться. Будут определять, куда Украине двигаться дальше: на Восток или на Запад».

Цього ж дня 5-й канал незбалансовано і без бекґраундів подає позицію РФ щодо кримської кризи лише зі слів Лаврова.

6 березня на «Інтері» сюжет про плани Росії прийняти Крим до свого складу. Без балансу думок і без необхідних бекґраундів та експертних оцінок, зокрема правових. З оцінковою лексикою на кшталт: «На сегодняшние события в Крыму Владимир Путин отреагировал мгновенно».

7 березня 5-й канал повідомляє про візит Константинова до Росії, обмежуючись лише позицією кримських сепаратистів і глави Радфеду Росії Матвієнко.

8 березня «Інтер» і 5-й канал незбалансовано розповідають про мітинг сепаратистів у Донецьку, а «Інтер» і «Україна» – про мітинг сепаратистів у Харкові. А 5-й канал знову дає оцінки ситуації виключно з позиції РФ і з вуст Лаврова.

***

Окремо зупинимося на нетипових матеріалах, які, втім, мають ознаки замовності (цензури).

Так, 4 березня на «Інтері» незбалансоване повідомлення про те, що нардеп Рудьковський запропонував на посаду першого віце-спікера парламенту Тігіпка. На ICTV надається слово Кучмі, який заявляє про свою «особливу відповідальність за долю країни».

5 березня на «1+1» слово надається Добкіну, який розмірковує про доцільність «праймеріз». На ICTV – знову слово Кучмі, який дає поради щодо принципу добору урядових кадрів.

6 березня на «1+1» розповідають про мітинг партії «Родіна» і дається слово її лідеру Маркову, який закликає до розширення прав регіонів. Без балансу думок.

8 березня на «Інтері» подається розлога заява Фірташа з оцінкою останніх подій.

***

Окремо слід зазначити, що на звітному тижні велика кількість подій, пов’язаних із окупацією Криму, висвітлювалася більшістю каналів не надто системно, а подеколи й доволі хаотично. Частково це можна пояснити складними умовами роботи журналістів на півострові. «1+1», ТВі, ICTV і СТБ тут були більш вправними. Інші канали не повідомляли своїм глядачам про чимало важливих подій у цій тематиці.

Як приклади можна згадати такі.

3 березня лише Перший канал повідомляє, що батальйон морської піхоти в Феодосії відмовився підкорятися нелегітимному прем’єру автономії, лише ICTV, – що Міноборони каже, що росіяни і «самооборонці Аксьонова» погрожують сім’ям українських військових.

4 березня лише «1+1» повідомляє, що в Бельбеку росіяни відганяли журналістів погрозами стріляти по ногах, лише Перший канал, – що в Сімферополі окупанти штурмували військову частину ВВ МВС, українці відбили врукопаш, лише «Інтер» повідомляв про напад на знімальну групу каналу в Сімферополі.

5 березня лише Перший канал, «1+1» і ICTV повідомляють, що в Сімферополі «Кримська народна дружина» силою розігнала антивоєнний пікет жінок, лише ТВі, – що в Севастополі невідомі відімкнули від електрики будинки сімей українських військових. Лише «1+1» повідомляє цього дня, що нелегітимний Радмін Криму обмежує доступ журналістів українських ЗМІ на свої заходи.

6 березня лише Перший канал і 5-й канал повідомляють про те, що під штабом ВМСУ в Севастополі блокувальники напали на тележурналістів кількох каналів, постраждав оператор 5-го каналу. Лише Перший канал повідомляє про антиросійський мітинг аід Сімферополем. Лише «1+1» повідомив, що опозиційних кримських депутатів не запрошували на засідання ВР Криму, яке було присвячене питанню «входження АРК до складу РФ».

7 березня лише Перший канал, «1+1» і ТВі повідомили, що російські військові замінували газову магістраль у Криму. Лише Перший канал, 5-й канал і ТВі, – що кримська влада планує надрукувати на 350 тисяч бюлетенів більше, ніж у Криму є виборців. Лише СТБ і ТВі, – що в Севастополі кількасот людей вийшли на мітинг під українськими прапорами, лише 5-й канал і ТВі розповіли про акцію протесту кримських татар у Бахчисараї. Лише «1+1» і ТВі – про пікетування блок-посту окупантів у Чонгарі жителями селища і про мінування окупантами полів.

8 березня лише Перший канал і 5-й канал розповіли, що Польське консульство в Криму евакуювало своїх співробітників з Севастополя.

Зрозуміло, це лише вибіркові приклади.

З іншого боку, каналами не повідомлялися і деякі важливі дотичні теми, зокрема, з міжнародних дій і реакцій, пов’язаних з російською агресією в Україні. Тут у каналів навряд чи може бути якесь виправдання, адже, як мінімум, про ці події повідомляли інформаційні агентства, отже, цілком можна було подавати їх у випусках принаймні з посиланнями на агентства.

***

З позитивних прикладів – більш глибокі журналістські дослідження, до яких вдавалися окремі канали на звітному тижні березня.

Так, 4 березня журналісти ICTV зробили розслідувальний сюжет про кримінальне минуле Константинова і Аксьонова. 5 березня «1+1» провів розслідування, чи можливо, за словами Путіна, екіпіруватися в магазинах у російську військову форму і озброїтися російською зброєю. 6 березня на «1+1» фактично спростували деякі з фейків російських ЗМІ, зокрема, про перехід України на кирилицю, про потоки біженців до Росії тощо. 7 березня на «1+1» було зроблено цілих три журналістських розслідування, зокрема про те, як протягом останніх 4 років владою Януковича знищувалася боєздатність української армії, хто і як поширював Донбасом дезінформацію про відрахування грошей із шахтарських зарплат на ремонт Майдану і розслідування з приводу одеситки Марії Ципко, яка в різних містах «грала» на камери російських телеканалів проросійських місцевих мешканок. На СТБ цього дня провели більш детальне розслідування закриття українських каналів у Криму і невідповідності реаліям того, що розповідають російські телеканали. На ICTV провели експертне опитування економістів і політологів з питання, що буде в Криму, якщо він залишиться під російською окупацією, і зробили розслідувальний сюжет по схемах корупції на митниці за часів Януковича. На «Україні» – провели експертне опитування щодо того, які російські з’єднання нині окупували Крим і що українська армія може протиставити російській у разі вторгнення на материкову Україну і зробили розслідування про жительку Кривого Рога, яка гастролює на сепаратистських мітингах Сходу і Півдня України в різних ролях. 8 березня журналісти «України» зробили репортаж із Гагаузії з розповіддю про подібний до кримського незаконний референдум. А ще провели експертне опитування щодо можливих альтернатив російському газу.

2. Замовчання каналами суспільно важливої інформації у березні 2014-го:

На звітному тижні березня 2014 року телеканалами не оприлюднювалися такі теми, факти і думки, озвучення яких було б невигідним для влади (дані за березень – це дані за тиждень з 3 по 8 березня, дані за січень – це дані за тиждень з 20 по 25 січня, дані за грудень – це дані за тиждень з 2 по 7 грудня (за браком розшифровок, не оцінено випуски новин 5-го каналу і каналу ТВі за 6 грудня), дані за листопад – тиждень з 4 по 9 листопада, дані за жовтень – тиждень з 30 вересня по 5 жовтня, дані за вересень – тиждень з 2 по 7 вересня).

Таблиця 5. Загальна кількість замовчань важливих тем, думок, фактів або бекґраундів:

У зв’язку зі значною зміною загальних обставин (зміна влади в країні і зовнішня агресія Росії) декілька таблиць цієї частини моніторингу (наприклад, про заяви і дії опозиції, яка на момент цього моніторингу є розмитою та неоформленою) тимчасово втратили актуальність, натомість з’явився сенс звертати більшу увагу на деякі інші тематичні напрями (наприклад, заяви і дії міжнародної спільноти з приводу подій в Україні). У тих таблицях, які залишаються в моніторингу, нові реалії можуть давати часткову зміну «векторів». Наприклад, якщо раніше в таблиці 6 йшлося переважно про акції протесту проти влади, на першому тижні березня акції протесту були різноспрямованими – як проти нової влади (переважно в східних і південних регіонах країни), так і проти російської агресії. Найбільші наступи на свободу слова (таблиця 7) на звітному тижні чинила цього разу не влада, а російські окупанти в Криму і їхні сателіти в інших регіонах України.

Таблиця 6. Кількість замовчань каналами інформації про різноманітні акції протесту:

Жодний із каналів не повідомляв про таке:

В Сумах антивоєнний мітинг зібрав 15 тисяч людей (2 березня)

У Вінниці тисячі городян засудили агресію Росії (2 березня)

У Дніпропетровську пройшло 10-тисячне народне віче під гаслами «Геть Путіна!» (2 березня)

Десятки тисяч жителів Миколаєва вийшли підтримати єдину Україну (2 березня)

Кількасот українців пікетували посольство Росії в Києві (2 березня)

В Ялті люди вийшли на мирний протест проти путінської агресії (5 березня)

В Одесі півтисячі жителів міста мітингували за єдність України (5 березня)

У Харкові люди провели антивоєнну ходу (6 березня)

Львів’яни пікетували генконсульство Росії, протестуючи проти окупації Криму (7 березня)

Таблиця 7. Кількість замовчань каналами інформації, пов’язаної з наступди на свободу слова:

Жодний з каналів не повідомляв про таке:

На УНІАН ведеться масштабна хакерська атака (3 березня)

Журналістські організації і рухи України закликали колег не користуватися інформацією провладних російських ЗМІ стосовно подій в Україні (4 березня)

Омбудсмен зафіксувала масові порушення прав журналістів у Криму з боку самопроголошеної влади і військових (5 березня)

У Сімферополі люди з георгіївськими стрічками атакували журналістів німецької газети «Більд» (6 березня)

В Одесі проросійські бойовики побили двох журналістів місцевого телеканалу (7 березня)

Таблиця 8. Кількість замовчань каналами інформації, пов’язаної з діями окупантів і їхніх сателітів в Україні:

Жодний із каналів не повідомляв про такі події цієї тематики:

У Джанкої росіяни зайняли колишній аеродром (2 березня)

Спікер ВР Криму визнав, що Росія збрехала про жертви серед громадян Росії на півострові (2 березня)

Сутички в Харкові влаштували росіяни з Бєлгорода (2 березня)

У Криму невідомі намагалися взяти під контроль в’язниці (3 березня)

Представники нелегітимної влади Криму намагаються захопити «Чорноморнафтогаз» (4 березня)

У Севастополі «народна самооборона» і російські військові не пустили до штабу ВМСУ послів Латвії та Литви (6 березня)

Під час сутичок у Донецьку постраждало 7 людей (6 березня)

Одеса: Міліція вилучила зі складу «Козачого округу Одещини» партію зброї, яка призначалася для масових заворушень (6 березня)

Кримська влада не запрошуватиме на референдум західних спостерігачів, яким «не довіряє» (7 березня)

У Донецьку близько 200 бойовиків намагалися захопити вишку «Украероруху» (7 березня)

Таблиця 9: Заяви і дії міжнародної спільноти з приводу подій в Україні:

Жодний із каналів не повідомляв про такі події цієї тематики:

Росія не сприймає всерйоз ані своїх слів, ані зобов’язань – глава МЗС Чехії (2 березня)

Анкара зробить усе можливе для збереження Криму в складі України – МЗС Туреччини (2 березня)

Президент Франції заявляє, що рішення відправити в Крим російські війська загрожує територіальній цілісності України (2 березня)

Папа Римський закликав до діалогу і забезпеченню миру в Україні (2 березня)

Посли США, Канади і Великобританії покинули Росію (2 березня)

Генсек ООН закликав Путіна до діалогу з владою України (2 березня)

Керрі закликав Росію до співробітництва з новим українським урядом (3 березня)

США: Американські військові експерти спростували брехню Путіна, проаналізувавши зброю «невідомих військових» у Криму (4 березня)

США допоможуть Україні виявити активи, виведені корупціонерами – Керрі (4 березня)

Росія повинна підтримати приїзд міжнародних спостерігачів в Україну – Керрі (4 березня)

Румунія заявила про принципову підтримку територіальної цілісності України (4 березня)

Болгарія висловила готовність оздоровити дітей загиблих євромайданівців (4 березня)

Amnesty International повідомляє про репресії в РФ щодо противників війни (4 березня)

Австрійці зупинили продаж «Райффайзен Банку Аваль» в зв’язку зі зміною ситуації в Україні (4 березня)

МЗС Швеції: Обстановка в Криму не вплине на підписання угоди про асоціацію Україна-ЄС (5 березня)

Президент Польщі радить Путіну не брати на себе роль Конституційного суду України (5 березня)

ООН не підтверджує інформацію про українських біженців (5 березня)

Латвія оголосила Януковича, Захарченка, Пшонку і Азарова персонами нон-грата (5 березня)

Весь світ об’єднався на підтримку України, Росія зробила неправильний вибір – Керрі (6 березня)

Китай підтримує територіальну цілісність України і сподівається, що Росія одумається – міністр ЗС Китаю (6 березня)

Білорусь і Казахстан відмовилися посилати спостерігачів на кримський референдум (7 березня)

Amnesty International заявляє про гостру необхідність в спостерігачах з прав людини в Криму через масові випадки нападів на журналістів (7 березня)

ООН визнала, что Янукович більше не президент України (7 березня)

Угода про асоціацію України з ЄС буде підписана найближчими днями – Меркель (7 березня)

Американські фінансові експерти прибули до Києва, щоб допомогти українцям розшукати вивезені з України активи (7 березня)

Британський прем’єр вважає проведення референдуму в Криму незаконним (7 березня)

МЗС Туреччини: Крим є невід’ємною частиною України (7 березня)

Польща не фіксує потоку біженців з України і не прогнозує його – МВС країни (7 березня)

Канада не визнає референдуму в окупованому Криму – прем’єр-міністр країни (7 березня)

Канада заморозила активи колишніх українських чиновників (7 березня)

Інші прикметні теми, замовчані всіма каналами:

ВР звернулася до Путіна із закликом не ухвалювати рішення про оголошення війни Україні (2 березня)

У Мінську затримано учасників акції солідарності з Україною і журналісти (2 березня)

Мін'юст: рішення Донецької облради і ВР АРК про референдум – нелегітимні (2 березня)

Кравчук, Кучма і Ющенко закликають розірвати Харківську угоду (2 березня)

Рішення про перепідпорядкування міліції місцевій владі і проведення референдумів у Криму та Донецьку нелегітимні – генпрокурор (2 березня)

Генпрокуратура порушила проти Януковича ще одну кримінальну справу – за заклик до повалення конституційного ладу (2 березня)

Уряд відновив роботу по підготовці Асоціації з ЄС (2 березня)

«Хліб України» за 2013 рік збільшив збиток майже у 5 разів (3 березня)

Нацбанк визнав два банка Курченка неплатоспроможними (3 березня)

За попередньої влади в СБУ працювали агенти федеральних служб Росії – генпрокурор (3 березня)

Луцька міськрада заборонила в місті рекламу «Українського вибору» Медведчука (3 березня)

68% українців за те, щоб Україна і РФ були незалежними, але дружніми державами – опитування Фонду «Демініціативи» і КМІС (3 березня)

Україна просить США, ЄС і НАТО допомогти в захисті ядерних об’єктів (3 березня)

Всеукраїнська рада церков закликала Путіна припинити агресію (3 березня)

Українська діаспора в Росії відкритим листом виступає проти введення російських військ в Україну (3 березня)

Івано-Франківськ готовий прийняти і розмістити сім’ї кримчан (4 березня)

Львів і область готові приймати кримських біженців, з Криму вже їде 29 сімей (4 березня)

Нардеп Москаль вимагає від МВС і ГПУ покласти край безчинствам Саші Білого в Рівному (4 березня)

Суд визнав незаконними призначення Аксьонова прем’єром і проведення референдуму в Криму (4 березня)

Прокуратура Севастополя вважає незаконним розпорядження самопроголошеного мера про створення «Міської прокуратури» (4 березня)

Активісти, які підбурюють сепаратистські настрої, перебувають під наглядом Генпрокуратури – Парубій (4 березня)

Омбудсмен Лутковська заявляє, що протягом останнього часу не мала заяв про порушення прав російськомовних у Криму (4 березня)

Всеукраїнська рада церков підтвердила легітимність нової української влади і засудила агресію Росії (4 березня)

Продажі автівок в Україні в 2013 році скоротилися на третину (4 березня)

Відновлення Будинку профспілок, спаленого спецпризначенцями, коштуватиме сотні мільйонів гривень (4 березня)

Міністр молоді та спорту України бойкотуватиме Паралімпійські ігри в Сочі (4 березня)

Олімпійці України відкритим листом закликали до миру (4 березня)

Генпрокуратура порушила справу проти командувача ЧФ Росії Вітко (5 березня)

ГПУ оскаржила призначення російського громадянина Чалого «мером» Севастополя (5 березня)

У Генпрокуратурі виключають можливість видачі Яроша Росії (5 березня)

Небажання РФ вести діалог з Україною є помилкою – МЗС (5 березня)

Джемільов: Туреччина обіцяє втрутитися в конфлікт у Криму, якщо будуть загрози кримським татарам (5 березня)

Головний рабин України вважає, що «російські структури» готують провокації в Україні (5 березня)

До Одеси прибули 80 бойовиків для захоплення ОДА – «Євромайдан-Одеса» (5 березня)

В Одесі СБУ відкрила кримінальну справу за посягання на територіальну цілісність України (5 березня)

В Миколаєві СБУ порушила справу проти організаторів антиукраїнської акції (5 березня)

В Луганську пенсіонер спалив себе, «подякувавши» за злиденність Януковичу (5 березня)

У Києві цього дня госпіталізовано 19 євромайданцівців через ускладнення від поранень (5 березня)

Держфінінспекція в ході ревізії НСК «Олімпійський» знайшла розкрадання майде 50 млн. грн (5 березня)

Центробанк Росії за один день кримської інтервенції змушений був продати понад 11 млрд. доларів з валютного резерву, щоб не обвалився рубль (5 березня)

Генпрокуратура планує скоротити 1 тисячу посадових одиниць (6 березня)

Послу РФ передано ноту з вимогою підтвердити факт відсутності російських військ в Криму – МЗС України (6 березня)

МЗС України Командування ЗС Росії маскує своїх солдат в Криму (6 березня)

МЗС України досі сподівається на переговори з Росією (6 березня)

МЗС Місію військових спостерігачів ОБСЄ окупанти не пустили до Криму – (6 березня)

Головний рабин Одеси і Півдня закликав владу і громадян України до миру і єдності (6 березня)

До Вінниці прибули перші 14 біженців з Криму (6 березня)

Львівщина прийняла на проживання 150 біженців з Півдня України (6 березня)

Золотовалютні резерви НБУ у лютому скоротилисяя на 2,3 млрд. доларів (6 березня)

Відтік депозитів з банків у січні – лютому досягав 10% (6 березня)

Центробанк Росії призначив тимчасову адміністрацію в російську філію «Приватбанку» Коломойського (6 березня)

МЗС: у Придністров’ї вербують провокаторів для безладів в Одеській області (7 березня)

ЦВК попереджає, що використання для референдуму в Криму списків виборців з попередніх виборів є незаконним (7 березня)

Інтерпол отримав запит на затримання Януковича (7 березня)

СНБО назвав брехнею інформацію про невиплату пенсій і зарплат на Півдні та Сході України (7 березня)

Губернатор Донецької області вважає, що в регіоні треба захищати не російську, а українську мову (7 березня)

Одеська міськрада офіційно спростувала інформацію російських ЗМІ про начебто заборону школярам говорити російською (7 березня)

Громадська комісія з прав людини вимагає від СБУ кримінальної справи проти Януковича за заклик до введення російських військ в Україну (7 березня)

Міліція і «самооборонці» спільно затримали в Києві мародерів, які грабували офіс (7 березня)

Київський військовий ліцей імені Богуна заявив про готовність прийняти на навчання вихованців Севастопольського військово-морського ліцея (7 березня)

Адвокати заявляють, що під амністію «в’язнів Майдану» потрапили чотири викрадача сина народного депутата (7 березня)

Державні шахти України збільшили збитки на 12% (7 березня)

Міжнародні резерви України в січні-лютому 2014 року скоротилися майже на чверть (7 березня)

Моніторинг дотримання професійних стандартів у роботі інформаційних служб українських телеканалів здійснюється громадською організацією «Телекритика» за підтримки USAID, наданої через «Інтерньюз Нетворк». Метою моніторингу є підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності, дотримання журналістських стандартів та підвищення якості медійного продукту.

Об’єктом моніторингу є сюжети суспільно-політичної тематики у вечірніх (головних) випусках новин на «Інтері», ICTV, «1+1», СТБ, Новому каналі, Першому національному, 5-му каналі й ТРК «Україна». Період проведення моніторингу: 3–8 березня.

Моніторинг є незалежною експертною оцінкою громадської організації «Телекритика». Всі висновки й точки зору, висловлені в усіх публікаціях моніторингу, можуть не збігатися з точкою зору USAID чи «Інтерньюз Нетворк». Методологію проведення моніторингу викладено тут. Матеріали проекту читайте в рубриці «Моніторинг» сайту MediaSapiens. У 2012 році методологія зазнала зміни, тепер моніторинг здійснюється протягом одного тижня щомісяця.

Примітка: за березень – дані за тиждень з 3 по 8 березень (за браком розшифровок не оцінено випуски новин каналу ТВі за 7 березня), за січень – дані за тиждень з 20 по 25 січня, за грудень – дані за тиждень з 2 по 7 грудня, за листопад – дані за тиждень з 4 по 9 листопада, за жовтень – дані тижня з 30 вересня по 5 жовтня, за вересень – дані за тиждень з 2 по 7 вересня.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: ua.112.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2249
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду