Відкритий лист українських операторів кабельного телебачення. Щодо монополізації телерадіоінформаційних ринків України

16 Травня 2007
12991
16 Травня 2007
10:03

Відкритий лист українських операторів кабельного телебачення. Щодо монополізації телерадіоінформаційних ринків України

12991
Відкритий лист українських операторів кабельного телебачення. Щодо монополізації телерадіоінформаційних ринків України

Українські оператори кабельного телебачення висловлюють занепокоєність монополізацією мереж кабельного телебачення України іноземною компанією «Сігма - Блейзер», яка відбувається  незважаючи на визначену в п.1 ст.4 Закону України «Про телебачення та радіомовлення» політику державного протекціонізму щодо національного виробника.

 

В порушення п.5 ст.4 Закону України «Про телебачення та радіомовлення», де йдеться про дійові державні обмеження щодо монополізації телерадіоорганізацій промислово – фінансовими групами  чи окремими особами, вже понад 90% мереж кабельного телебачення у таких великих містах, як Київ, Харків, Черкаси, Севастополь стали власністю фінансово - політичної  групи  «Сігма-Блейзер».

 

В п.1 ст.8 Закону України « Про телебачення і радіомовлення» зазначено, що «жодна фізична або юридична особа не має права контролювати у будь – який спосіб… більше 35 відсотків загальних обсягів відповідного територіального телерадіоінформаційного ринку - загальнонаціонального, регіонального або місцевого». В той же час у місті Києві, який є стратегічно-важливим телерадіоінформаційним ринком для України, підвідомча «Сигмі – Блейзер» компанія «Воля» надає послуги кабельного телебачення більше ніж для 800 тис. квартир. В Києві всього 1100 тис. квартир, тобто «Сігма-Блейзер» контролює не менше 70% телерадіоінформаційного ринку послуг кабельного телебачення столиці України.

 

Але їм цього мало. В грудні 2006 року підвідомчі  «Сігмі-Блейзер» компанії «Воля» і  ТОВ «Київські телекомунікаційні мережі» без будь-яких ліцензій Національної Ради розпочали активну роботу по витісненню з ринку українського оператора кабельного телебачення на житловому масиві «Русанівка», знищуючи обладнання українського оператора та роздаючи абонентам безплатно  цифрові декодери. За два місяці побудовано паралельні мережі на території, де проживає понад 30 тисяч киян.

 

Інформаційна безпека є ключовим моментом політики будь-якої держави.

 

Вважаємо, що монополізація мереж кабельного телебачення іноземною фінансово-політичною групою «Сігма-Блейзер» суттєво впливає на цей ключовий момент державної безпеки  і повинна викликати у членів Національної Ради України з питань телебачення та радіомовлення занепокоєння і турботу не меншу, ніж у  Всеукраїнської Асоціації операторів кабельного телебачення.

 

Саме розмови про інформаційну безпеку України були головним аргументом деяких членів Національної Ради для введення ліцензування операторів кабельного телебачення нарівні з телерадіоорганізаціями, були причиною визнання телерадіоорганізаціями (термін «телерадіоорганізації» визначено в законі України «Про телебачення та радіомовлення») всіх юридичних осіб, які  не створюють, а тільки пакетують телерадіопрограми. А тепер виявляється, що на  інформаційну безпеку можна і очі закрити, якщо цього хоче «Воля» разом з «Сігмою - Блейзер».

 

За короткий термін, менше ніж півроку, фінансово-політичною групою «Сігма-Блейзер» монополізовано вагомі телерадіоінформаційні ринки таких великих міст України, як Харків, Черкаси та Севастополь, а сьогодні йде активна аналогічна робота в інших містах України. Якщо і надалі буде продовжуватись бездіяльність державних органів України в зазначених питаннях, в першу чергу  Антимонопольного Комітету України – дуже швидко зникнуть не тільки інші, крім «Волі», провайдери програмної послуги чи оператори кабельного телебачення, а й сама необхідність державного регулювання телерадіоінформаційного простору України, оскільки цю роботу буде вже  виконувати «Сігма-Блейзер»,  керуючи своїми підвідомчими компаніями.

 

Можливість виникнення подібної ситуації розглядалась ще у 1998 році Комітетом свободи слова та інформації Верховної Ради України та Тимчасовою слідчою комісією Верховної Ради України з питань вивчення ситуації у телерадіоінформаційному просторі України. Тоді депутатами Верховної Ради України були напрацьовані відповідні рекомендації, які могли б стримати процеси монополізації телемереж. Асоціація неодноразово звертала увагу і Національної Ради і Антимонопольного Комітету України на ці рекомендації, але, на жаль, увага шанованих та високоповажних державних установ у цьому напрямку так і не звернулась.

 

Бездіяльність Національної Ради України з питань телебачення та радіомовлення, від якої безпосередньо залежить виконання  положень Закону України «Про телебачення та радіомовлення» щодо обмеження монополізації телерадіоінформаційних ринків в Україні суттєво порушує інформаційну безпеку нашої держави.

 

Всеукраїнська Асоціація операторів кабельного телебачення  і телеінформаційних мереж неодноразово зверталась і до Антимонопольного Комітету України, і до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з інформацією про монополізацію телеінформаційних ринків України з боку «Сігми-Блейзер» та з проханнями вжити заходів щодо захисту національних виробників – українських операторів телемереж, які, звичайно, за своїм фінансовим станом не можуть змагатись з іноземними фінансовими гігантами. Листом №28 від 19 лютого 2007 року Асоціація просила Національну Раду інформувати Раду Національної Безпеки та оборони України про ситуацію, що склалася на регіональних та місцевих телерадіоінформаційних  ринках України. На жаль,  у цьому питанні розуміння і підтримки  від Національної Ради України з питань телебачення та радіомовлення  українські оператори не отримали. Навпаки, 14 березня 2007р. Національна Рада прийняла рішення розширити територію діяльності компанії “Воля” на весь Київ. Тепер «Воля» буде контролювати вже не 70%, а всі 100% телеінформаційного простору  столиці України.

 

Оце гідна відповідь! Щоб більше навіть думка не приходила звертатись  та вказувати Національній Раді на якусь там  інформаційну безпеку!

 

Викликає здивування демонстративне ігнорування Закону України «Про телебачення та радіомовлення» та звернень всеукраїнських громадських об’єднань, відкрита підтримка іноземної монополізації телеінформаційних ринків України з боку такого високоповажного органу як Національна Рада України з питань телебачення та радіомовлення. Незрозуміла також позиція Антимонопольного Комітету України, який активно сприяє монополізації телеінформаційних ринків України. Чи буде добре для українського телеглядача, якщо з ринку будуть витіснені українські оператори кабельного телебачення? Чи враховують іноземні компанії особливості українського ринку, чи цікавлять їх інтереси українського громадянина і телеглядача? Не все іноземне – краще. Послуги українських операторів,  яких «Воля» цілеспрямовано витісняє з ринку, сьогодні не тільки кращі, але й дешевші. Пакет «Універсальний» у «Волі» складається з 17 каналів  і коштує 18 грн., а у українських  операторів -23 телеканали по ціні 15 грн., пакет «Соціальний» у «Волі» складається з 30 телеканалів і коштує 22 грн., у українських операторів 42 телеканали по ціні 21грн, цифрове телебачення у «Волі» 100 телеканалів, український оператор пропонує 150 телеканалів за нижчі ціни.  Цікаво, якими аргументами керувались чиновники Антимонопольного Комітету України та члени Національної Ради України, коли приймали рішення  щодо сприяння «Волі» у витісненні  українських операторів? Навряд чи інтересами держави та своїх співгромадян.

 

Викликає занепокоєння замкнене коло між компетенціями Антимонопольного Комітету України і Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення. У питанні монополізації телеінформаційних мереж ніхто нічого не вирішує, а тільки посилається  - Антимонопольний комітет на Національну Раду  розбиратись з телебаченням, а Національна Рада на Антимонопольний комітет розбиратись з антимонопольними обмеженнями.  Напевно, така «узгоджена» позиція  цілком влаштовує “Сігму - Блейзер”  і дозволяє без перешкод монополізувати інформаційний простір України.

 

Всеукраїнська Асоціація операторів кабельного телебачення і телеінформаційних мереж звертається з відкритим листом до ВСІХ державних службовців України, від яких залежить вирішення зазначених у листі питань.

 

 

 

За дорученням учасників

Всеукраїнської наради

операторів кабельного

телебачення України                                                                                    Лабунський Ю.О

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12991
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду