Запровадження плати для провайдерів за УПП вдарить по абонентах - АППК

Запровадження плати для провайдерів за УПП вдарить по абонентах - АППК

22 Жовтня 2013
2964
22 Жовтня 2013
14:42

Запровадження плати для провайдерів за УПП вдарить по абонентах - АППК

2964
Запровадження плати для провайдерів за УПП вдарить по абонентах - АППК
Запровадження плати для провайдерів за УПП вдарить по абонентах - АППК

Ідея запровадити плату за примусові для провайдерів телеканали матиме наслідком підвищенням тарифів для абонентів. Про це заявила Асоціація правовласників і постачальників контенту (АППК), коментуючи інформацію, поширену газетою «Капитал», про намір українських медіагруп передавати свій контент операторам кабельного ТБ для ретрансляції не безкоштовно, як це було раніше, а продавати провайдерам по 8 грн з одного абонента за пакет з 20 українських телеканалів.

 

АППК заявляє, що підтримала б таку ініціативу, яка відповідає цивілізованому розвитку відносин між творцями контенту і його розповсюджувачами, якби не існування універсальної програмної послуги. На думку АППК, доки в Україні існує універсальна програмна послуга, яка містить більшість телеканалів провідних медіагруп, не може йти й мови про будь-яку абонплату з боку операторів кабельного ТБ.

 

«Це повністю дезавуює саму ідею рівних бізнес-відносин між кабельними операторами і медіагрупами, - вважає Олена Бондаренко, президент АППК, народний депутат України. - Держава, по суті, зобов'язала провайдерів ретранслювати ці телеканали. Яка ж може бути плата за примусові речі?! У відповідності з європейськими стандартами логічніше було б поставити питання про відшкодування витрат кабельним операторам за технічну доставку телеканалів УПУ».

 

«Це все одно, що змусити листонош не тільки безкоштовно розносити газети, а й вимагати ще за це гроші. Ніякий бізнес подібного не витримає. Він або розориться, розчистивши ринок для монополістів, або все це ляже на плечі звичайного українського глядача», - наголошує пані Бондаренко.

 

Враховуючи виступи представників медіагруп на конференції «Телебачення як бізнес», в АППК припускають, що причиною виникнення подібної ініціативи може бути бажання медіагруп частково перекласти свої фінансові проблеми на провайдерів, а згодом - на українського глядача. «Перегони телеканалів за високоякісним і дуже дорогим контентом може призвести до істотного подорожчання програмних послуг для вітчизняного глядача, який поки до цього не готовий. У підсумку, аудиторію можуть втратити самі медіагрупи, які таким чином підштовхують глядача йти на дешевші нові технології, в інтернет і навіть тіньової піратський сектор», - вважають в асоціації.

 

Зі слів пані Бондаренко, до нового законопроекту «Про аудіовізуальні послуги» внесено норму про неможливість стягувати з провайдера будь-яку плату за ретрансляцію програм універсальної програмної послуги, в тому числі за технічний доступ до сигналу телепрограми.

 

АППК також вбачає суперечності в інформації, наведеній «Капиталом». За інформацією видання, пакет з 20 каналів коштуватиме для провайдерів 8 грн на одного абонента. У результаті продажу контенту кабельникам медіагрупи планують отримати додатковий дохід у $ 120 млн на рік . Члени АППК вважають, що оцінена сума доходу значно завищена. Враховуючи, що легальна база систем платного ТБ України згідно зі статистичними даними становить близько 3,5 млн абонентів, можливий дохід не може перевищити 40 млн доларів за умови 100-відсоткового укладання договорів. «Чи захочуть медіагрупи ризикувати гарантованими доходами від реклами в 400 млн доларів заради сумнівного додаткового ресурсу у 10% - велике питання», - стверджують в асоціації.

 

Джерела «Детектор медіа» в АППК припускають, що ініціатива телеканалів може стосуватися тих операторів платного телебачення, які не мають записаного до ліцензії пакету універсальної програмної послуги або взагалі не ліцензуються в Національній раді з питань телебачення і радіомовлення через суперечливість законодавства - тобто операторів DTH, IPTV та OTT.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2964
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Creek
3902 дн. тому
Когда говорили, что хуже быть не может, реализовуется план хуже некуда. Пока не будет мощной консолидации хотя бы на одном этапе против хотя бы одной идеи, придет конец картине существующего мира. Нужно забыть кто когда у кого без спроса взял зубную щетку, если в дом приходит беда. Монетизация монополизации - два слова ситуации.
cox
3902 дн. тому
Интересно, что Ассоциация правообладателей играет на стороне правополучателей... Вот она, настоящая суть этой Ассоциации.
Роман
3902 дн. тому
Чому операторів досі розділяють за технологією? Яка різниця як телеканали надходять на екран? Мені, як пересічному глядачеві абсолютно без різниці. Але як оператору - дуже прикро. Передові технології DTH, IPTV, OTT - свідомо ущемляють і не дають розвиватись... Цьому дам, цьому не дам...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду