Заява координаційної ради операторів кабельного телебачення України

5 Квітня 2007
11792
5 Квітня 2007
13:27

Заява координаційної ради операторів кабельного телебачення України

11792
Заява координаційної ради операторів кабельного телебачення України

«Детектор медіа» продовжує висвітлювати дискусію між Національною радою з питань телебачення та радіомовлення та операторами кабельного телебачення. Про зародження конфлікту та спроби його вирішення ми вже писали. Сьогодні публікуємо заяву Координаційної ради операторів кабельного телебачення України.

 

 

ЗАЯВА

Координаційної ради операторів кабельного телебачення України

для інтернет-видання «Детектор медіа»

 

Ознайомившись із коментарем прес-служби Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення під заголовком «Претензії кабельних операторів до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення» (сайт «Детектор медіа», 27.02.2007 р.) щодо статті президента асоціації «Укретелемережа» Василя Аніпченка про недоліки в роботі Нацради, Координаційна рада операторів кабельного телебачення України вважає за необхідне виступити з підтримкою позиції президента асоціації «Укртелемережа» і захистити його право на об’єктивну критику.

 

Опублікований на сайті «Детектор медіа» коментар прес-служби Нацради містить перелік безпідставних звинувачень, адресованих Аніпченку, що подекуди мають особистий характер і не відповідають дійсності. Зате сфокусовані паном Аніпченком пpeтензії стосовно порушень Нацрадою законодавства щодо ліцензування провайдерів програмної послуги є обґрунтованими і зрозумілими для більшості кабельних oпepaтopiв, які хоча б одного разу зверталися до Нацради.

 

Оператори кабельного телебачення скаржаться на порушення реєстраційного принципу видачі і строків розгляду заяв для видачі (переоформлення) ліцензій провайдерів програмної послуги, додаткову вимогу долучення до ліцензійної справи зайвих документів, відсутність ліцензійних умов щодо діяльності провайдерів програмної послуги, затвердженого порядку розрахунку ліцензійного збору, надання переваг окремим суб’єктам господарювання, що має ознаки порушення антимонопольного законодавства.

 

При цьому слід визнати, що більшість претензій операторів телемереж до Нацради, які було описано Аніпченком, викликана недосконалістю Закону «Про телебачення та радіомовлення», що призводить до плутанини у правовідносинах між усіма учасниками ринку доступу до телепрограм.

 

Зауважені Василем Аніпченком головні проблеми Закону (некоректне визначення основних понять та їx невідповідність чинним нормативно-правовим актам; помилковий концептуальний підхід до законодавчого регулювання діяльності операторів телемереж; штучне запровадження нового суб’єкта господарювання (провайдер програмної послуги); встановлення подвійного ліцензування для операторів телекомунікацій; незаконне запровадження цензури на перелік програм, що ретранслюються в телемережах; обмеження розповсюдження іноземних телеканалів, тощо) відображають аналогічні оцінки цього закону з боку майже вcix операторів телемереж.

 

Закон України «Про телебачення та радіомовлення» насправді надав Нацраді необмежені повноваження, що у багатьох випадках сприяє різного роду зловживанням деяких посадовців цього органу з причини їх «всемогутності». Закон створив штучні перешкоди для отримання ліцензії провайдера програмної послуги і входження нових учасників на ринок доступу до телепрограм.

 

Тож цією заявою ми підтверджуємо і наголошуємо, що у своїй статті В. Аніпченко висвітлив і узагальнив думку більшості кабельних операторів із різних областей України, що є членами не тільки асоціації «Укртелемережа», але й інших громадських об’єднань, які входять до складу Координаційної ради операторів кабельного телебачення України.

 

Ми вважаємо, що є нагальна потреба дослухатися до такої колективної позиції заради удосконалення законодавства і практики у сфері вітчизняного кабельного телебачення. Цього вимагають насамперед правові та громадянські інтереси сотень тисяч його абонентів.

 

Від Координаційної ради операторів кабельного телебачення України:


Ю.В. Молчанова,
Спілка кабельного телебачення України


Ю.О. Лабунський,
Всеукраїнська асоціація операторів кабельного телебачення i телеінформаційних мереж


В.С. Волокітін
, Асоціація «Західноукраїнська гільдія oпeраторів кабельного телебачення»


В.Л. Аніпченко,
Асоціація «Укртелемережа»


П.А. Яковлєв,
Асоціація телевізійно-інформаційних мереж Криму


М.А. Найданов,
Донецьке регіональне об’єднання ТРК операторів ефірного, ефірно-кабельного та кабельного мовлення «Донбастелемережа»


В.Б. Лазарєв,
Асоціація операторів кабельного телебачення Хмельницької області

С.Л. Лимар, Об’єднання операторів кабельного телебачення м. Києва «Київтелеінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11792
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду