Газета «Къырым» на межі закриття

30 Червня 2013
18162
30 Червня 2013
12:32

Газета «Къырым» на межі закриття

18162
Газета «Къырым» на межі закриття

Кримсько-татарська газета «Къырым» на межі закриття у зв'язку з недофінансуванням. Про це повіломляє «Українська правда» з посиланням на сторінку у Facebook написав президента Світового конгресу кримських татар, колишнього депутата і екс-заступника голови Верховної Ради Криму Рефата Чубарова.

 

За його даними, з нового року газета «Къырым», яка фінансується з Державного бюджету, практично не отримала жодної копійки.

 

«Пишу "практично", бо навіть 74 тисячі гривень з 319, передбачених у 2013 році, що надійшли наприкінці травня 2013, ніяк не пропускаються через казначейство... Відповідно, не сплачені борги, журналісти - без зарплати, газета ж під загрозою закриття», - зазначив пан Чубаров.

 

Він розповів, що головний редактор газети Бекір Мамутов звернувся за сприянням до розпорядника цих коштів - міністра соціальної політики Наталії Королевської, однак та перенаправила звернення до Рескомінформації АРК.

 

У відповіді Рескомінформації АРК за підписом заступника голови Емірова було сказано, що, згідно з реєстраційними даними, газета «Къырым» заснована трудовим колективом редакції газети, «відповідно, редакція газети має перебувати на самоокупності». «Для розгляду звернення по суті необхідно представити інформацію в термін до 08.05.2013 р. про джерела фінансування газети», - йдеться у відповіді Емірова.

 

Рефат Чубаров обурений такою відповіддю, бо пану Емірову «забракло сміливості вказати міністру соцполітики на те, що порятунок газети «Къырым» в її, міністра, руках, варто лише Мінсоцполітики виконати відповідну статтю Держбюджету України в частині фінансування кримськотатарської газети «Къырым».

 

«Здавалося б, Айдер Емірів далеко не новачок у видавничій справі, при цьому, якщо вірити його запевненням на різних журналістських семінарах і круглих столах, усвідомлює необхідність фінансування державою етнічних ЗМІ, які в силу об'єктивних причин не можуть бути самодостатніми у фінансовому плані...» , - написав Чубаров.

 

 

«Къырым» - перше державне видання кримськотатарською мовою, що виходить після повернення кримських татар із заслання. Видається з липня 1989 року.

 

Спочатку газета виходила за рахунок бюджету Кримської області, а з 2004 року - коштами державних дотацій, які виділяє Державний комітет національностей і релігії.

 

Наклад газети становив4 тис. примірників. Вона виходила двічі на тиждень до травня 2011, коли на два місяці припинила існування. Це сталося через ліквідацію ДКНР, чиї дотації перекривали 70-75% від усіх витрат на видання газети (решту перекривали доходи від продажу). У липні 2011 року видавництво газети вдалося відновити

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18162
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду