Журналісти чернівецького каналу ТВА просять Нацраду не дозволити колишньому керівнику знищити канал

Журналісти чернівецького каналу ТВА просять Нацраду не дозволити колишньому керівнику знищити канал

15 Травня 2013
11265
15 Травня 2013
15:32

Журналісти чернівецького каналу ТВА просять Нацраду не дозволити колишньому керівнику знищити канал

11265
Голова Нацради у Верховній Раді нарікав на те, що в одного керівника ТВА є ліцензія, у другого – дублікат
Журналісти чернівецького каналу ТВА просять Нацраду не дозволити колишньому керівнику знищити канал
Журналісти чернівецького каналу ТВА просять Нацраду не дозволити колишньому керівнику знищити канал

Журналісти чернівецького каналу ТВА просять голову Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Володимира Манжосова захистити їхні права і не дозволити колишньому керівникові і співзасновнику ТВА Василеві Забродському знищити канал. Про це йдеться у відкритому листі журналістів до пана Манжосова, який наводимо повністю:

 

Відкритий лист журналістів телеканалу ТВА до Національної ради

 

Голові Нацради з питань телебачення

і радіомовлення України

Манжосову В.А.

від журналістів телеканалу «ТВА»

 

Шановний Володимире Анатолійовичу!

 

Ми, журналісти ТОВ ТРК «ТВА» - першого комерційного телебачення незалежної України, звертаємося до Вас як очільника Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, котра є конституційним, постійно діючим колегіальним, наглядовим та регулюючим державним органом у галузі телерадіомовлення, і яка водночас не тільки моніторить, контролює ЗМІ, але й вболіває за те, аби на теренах України інформаційний продукт виходив якісним та був суспільно важливим. Ми звертаємося до Вас із єдиною метою - дозволити місцевому телеканалу бути і мовити у Чернівецькій області. А людям, які тут працюють, й надалі ствердно нести громадську позицію, відстоювати інтереси чернівчан і буковинців, інформувати населення Буковини про найактуальніші події, при цьому нагадуючи про найважливіше - милосердя, доброту, взаємодопомогу, повагу і любов до України. Аби переконати Вас у тому, що все написане вище, не є пафосом, а чистою правдою, ми, журналісти «ТВА», просимо захистити наші права й обов'язки, що прописані в Конституції України, і дозволити нам працювати на користь буковинській громаді.  Ми маємо право на працю, і жодні спроби одного зі співвласників знищити канал не повинні стати цьому на заваді.

 

За останні два місяці ми пережили два рейдерських захоплення телеканалу колишнім керівником, котрий був усунутий з посади співзасновниками телерадіокомпанії. Він оголосив телеканал банкрутом, захопив приміщення, привласнив майно телеканалу і незаконно вів мовлення під час першого захоплення впродовж 9 днів. Під час другого захоплення колишній керівник Забродський В.І. підробив підписи співзасновників на установчих документах та перехопив мовлення ще на 6 діб, причому в останньому випадку - ТВА проходив перевірку з приводу продовження ліцензії на мовлення. У приватних розмовах колишній керівник неодноразово заявляв про те, що зробить все, аби телеканалу ТВА ліцензію не продовжили і доводив свої наміри ділом. По-перше, не зважаючи на попередження Забродський В.І. транслював в ефірі продукт,  на який у телеканала не було жодних прав, по-друге,  грубо проігнорував  День пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи транслюючи музично-розважальні програми, цим самим,  ігноруючи законодавство та умови ліцензії. Також ми знаємо, що колишній керівник надсилав Вам численну кількість звернень на кшталт того, що ТВА  є проблемним підприємством. Утім, хочемо Вас запевнити у неправдивості цих листів. Не телеканал є проблемним, а колишній керівник, який створює ці проблеми.

 

Наразі фінансова ситуація на каналі вирівнена і канал не має жодних боргів, ані перед партнерами, ані перед співробітниками.   Хочемо нагадати що у 2010-му році  на каналі ТВА  відбувся  ребрендинг і в ефірі з'явилося багато соціального продукту: чимало передач найрізноманітнішого характеру і спрямування. Левова частка з котрих - це соціальний продукт. А ще нове телебачення старого міста  - єдиний канал в Україні, який вже впродовж трьох років поспіль дбає про людей з особливими потребами: все, що транслюється на ТВА, має субтитри. Таким чином,  доступ до інформації мають фактично всі жителі Буковини.  Зрештою, всі передачі власного виробництва  буковинський глядач встиг полюбити. Тому ми вкотре хочемо, аби Ви нас почули і дозволили працювати на благо  буковинської громади та  України. Щоб ви почули нас - журналістів і весь колектив телеканалу, а не один амбітний голос, який має намір знищити багаторічну працю десятків людей, листами та зв'язками.

 

Головний редактор новин ТОВ ТРК «ТВА» Юлія Сафтенко,

Журналісти: Анатолій Никифоряк

Олена Крохмаль

Ірина Сагайдак

Оксана Мотрук

Олександр Ткачук

Анна Станкевич

Емма Антонюк

Сергій Батюк

 

Як писала «Детектор медіа», корпоративний конфлікт між керівником і опосередкованим співвласником ТВА Василем Забродським та опосередкованим співвласником Андрієм Пишним розпочався на початку березня. 1 березня рішенням зборів учасників товариства пана Забродського усунули з посади гендиректора, однак він цього рішення не визнав. Відсторонений керівник заблокував приміщення телеканалу та забирає працівників ТВА на роботу у власну новостворену телекомпанію «ТВА Плюс». 6 березня канал припинив регулярне мовлення. Обидві сторони звинувачують одна одну в рейдерстві.

 

15 травня голова Нацради Володимир Манжосов, звітуючи у Верховній Раді, у відповідь на запитання, чому Нацрада не втручається в конфліктні ситуації на різних телеканалах, відповів, що це поза межами компетенції Нацради. «Але така ситуація є, вона є загрозливою дуже. У нас зараз, можна сказати, на ТВі є два директора і два засновника. У нас така ж ситуація в компанії ТВА в місті Чернівці. Там теж два директора з двома печатками. І в одних ліцензія на руках, у інших - дублікат ліцензії. Ми не можемо втручатися там, де йде господарський конфлікт. Більш того, я вважаю, що позиція Національної ради була дуже виваженою. Бо від нас вимагали проведення перевірок. А якщо проводити перевірку в такий час, який там був на цих компаніях в період розброду...», - прокоментував пан Манжосов.

 

Народний депутат Микола Федорук («Батьківщина») з Чернівців уточнив у відповідь пану Манжосову відносно того, що в Чернівцях в телерадіокомпанії є два керівника: «Це не відповідає дійсності. Є законно обраний, призначений керівник, а інший є аферист, яким повинні займатися правоохоронні органи».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11265
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду