Чергова спроба поставити мережу Інтернет під державний контроль

27 Листопада 2006
18054
27 Листопада 2006
12:29

Чергова спроба поставити мережу Інтернет під державний контроль

18054
22 листопада в інформаційному агентстві УНІАН відбулася прес-конференція представників Інтернет ринку України щодо останніх законопроектів у сфері телекомунікацій. Представники ІнАУ окреслили проблемні питання та закликали депутатів до попереднього обговорення з фахівцями та представниками громадськості.
Чергова спроба поставити мережу Інтернет під державний контроль
22 листопада в інформаційному агентстві УНІАН відбулася прес-конференція представників Інтернет ринку України щодо останніх законопроектів у сфері телекомунікацій та їхнього впливу на розвиток Інтернету в Україні. Під час своїх виступів представники Інтернет Асоціації України (ІнАУ) окреслили проблемні питання законопроектів та закликали депутатів до попереднього обговорення законодавчих ініціатив з фахівцями та представниками громадськості.
Зокрема, йшлося про внесений 7 листопада народними депутатами Коржом В.Т. та Сівковичем В.Л. до Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо вдосконалення законодавства у галузі зв’язку), реєстраційний номер 2493.
Як зазначає ІнАУ, запропонована в законопроекті система адміністрування адресного простору українського сегмента мережі Інтернет відрізняється заплутаністю, неефективністю, відсутністю гармонізації інтересів суспільства та влади. Проект закону визначає принципово нову схему регулювання домену .UA, яка фактично встановлює державне управління українським сегментом мережі Інтернет, а також не враховує особливості існуючої української системи та системи міжнародного регулювання доменних імен. Така система регулювання може призвести до порушення балансу між повноваженнями держави, громадськості і бізнесу в управлінні доменом, і, як наслідок, руйнування основних підвалин ефективності існування українського сегменту мережі Інтернет.
Положеннями законопроекту збільшуються контролюючі та владні функції НКРЗ, ДІЗ та УДЦР та відповідно зменшуються права операторів/провайдерів телекомунікацій. На операторів/провайдерів покладається обов’язок з оплати двовідсоткової цільової надбавки до тарифу на телекомунікаційні послуги - фактично вводиться додатковий збір, який будуть сплачувати суб’єкти господарювання ринку телекомунікацій, а це, в свою чергу, призведе до відповідного збільшення вартості телекомунікаційної послуги для кінцевого споживача. Введення збору негативно відобразиться на ринку телекомунікацій - замість розвитку, будівництва та інвестування телекомунікаційних мереж у сільській і гірській місцевості, в результаті скоротиться обсяг наданих послуг в цілому по Україні.
Чисельні термінологічні помилки суттєво змінюють та спотворюють поле правового регулювання у сфері телекомунікацій. Введення нових некваліфікованих понять до Закону України «Про телекомунікації» може доволі негативно вплинути на всю галузь ІКТ, кардинально змінити всю діяльність будь-якого оператора/провайдера та в результаті поставити під сумнів законність надання операторами/провайдерами певних телекомунікаційних послуг кінцевим споживачам.
За висновком ІнАу, запропонований законопроект практично не містить новел, які б сприяли розвитку ринку телекомунікацій, зате має дуже багато норм, які суперечать чинному законодавству, містять помилкові технічні та технологічні посилання, та які створюють підґрунтя для можливої корупції, посиленню монополії окремих операторів. Законопроект не створює умов для стрімкого розвитку мережі Інтернет та збільшення обсягу послуг, які можуть надаватись за допомогою Інтернет технологій, створює загрози для стабільності функціонування українського сегмента мережі Інтернет та загрозу обмеження свободи слова.
В аналітичній записці до законопроекту це зформульовано наступним чином: «Простіше забути, чим виправляти».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18054
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду