Принцип «один канал – один мовник» не спрацював…

15 Листопада 2006
808
15 Листопада 2006
18:40

Принцип «один канал – один мовник» не спрацював…

808
Так вважає заступник голови Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення.
Принцип «один канал – один мовник» не спрацював…

Як вже повідомляла «ТК», Нацрада нещодавно затвердила «План розвитку національного телерадіоінформаційного простору України на 2006-2007 роки». Після обговорення до Плану надійшло «близько 60 серйозних зауважень та пропозицій», повідомив голова Національної Ради Віталій Шевченко на сьогоднішньому брифінгу. «Добрі две третини» з них врахували «прямим чином», «одна третина була врахована в інший спосіб, оскільки вона не містила конкретних формулювань, які могли б знайти своє місце у тканині цього документу».


 «План розвитку…» вже «сьогодні-завтра» буде розміщено на сайті Національної Ради. Під час громадського обговорення проекту документу особливу увагу фахівців та екпертів привернув пункт про «припинення розміщення локальної реклами загальнонаціональними, регіональними та мережевими мовниками». За словами Віталія Шевченка, в остаточному варіанті «Плану розвитку…» цей пункт сформульовано таким чином: «З метою виконання ч. 4 ст. 8 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» Національна рада з першого січня 2007 року вживатиме заходів щодо поступового припинення розміщення в ефірі загальнонаціональних мовників реклами, що поширюється на окрему територію». Як зазначив голова Національної Ради, «зрозуміло, що це процес тривалістю не один день, що це пов’язано з власними планами компаній, з їхніми економічними, фінансовими розрахунками». Він також висловив думку, що протягом року виконати це завдання неможливо, навіть якби необхідність його впровадження поділяли всі учасники телерадіоінформаційного ринку.


На що спрямована ця норма? Зі слів Віталія Шевченка випливає, що трансляція мережевими мовниками реклами на певну територію не відповідає їх ліцензійним зобовязанням. «Але це - формальній бік справи. По суті, проблема лежить глибше – у тому, що така практика обмежує можливості розвитку місцевих компаній, оскільки вся реклама «вимітається». Заступник голови Національної Ради Ігор Курус висловився більш відверто, зауваживши, що Національна Рада «починає забороняти застосування демпінгових тарифів на рекламу». Він безпосередньо пов’язав розміщення локальної реклами мережевими компаніями та зменшення кількості регіональних ТРК. На його думку, деякі місцеві мовники не могли вижити саме через демпінг.


 Ігор Курус також нагадав про ще одну норму Плану, згідно з якою Національна Рада починає обмежувати ретрансляцію місцевими телерадіокомпаніями програм загальнонаціональних мовників. Відповідаючи на запитання «ТК», Ігор Курус визнав, що принцип «один канал – один мовник» (запроваджений ще Національною Радою попереднього скликання. – «ТК») не спрацював через те, що місцеві мовники не змогли забезпечити необхідні обсяги мовлення, не вдаючись до ретрансляції програм більш потужних мовників. Як випливає зі слів Ігоря Куруса, тепер Національна Рада ставитеметься до вищезгаданої практики ретрансляції досить жорстко: якщо, приміром, місцевий мовник зможе забезпечувати лише дві години мовлення на добу, «все інше» йому доведеться віддати – скажімо, загальнонаціональному мовнику, що не представлений у цьому регіоні.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
808
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду