Нам і з піратами по дорозі, якщо це дасть прибуток телекомпанії

18 Червня 2012
10848
18 Червня 2012
11:12

Нам і з піратами по дорозі, якщо це дасть прибуток телекомпанії

10848
Народний депутат Орест Муц пояснює, чому в законодавстві потрібні зміни про обов’язкове кодування супутникових каналів
Нам і з піратами по дорозі, якщо це дасть прибуток телекомпанії

Народний депутат, член парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Орест Муц вніс поправки до законопроекту №6523 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань авторського права і суміжних прав», за якими пропонує закодовувати всі українські супутникові телеканали, мовлення яких ведеться за межі України, а некодовані позбавляти ліцензій. Його ініціатива наразилася на жорстку критику генерального директора ТВі Миколи Княжицького, який заявив: у такий спосіб влада хоче закрити українські супутникові канали.

 

Наразі законопроект №6523, проти якого виступає інтернет-спільнота, оскільки він впроваджує можливість закриття інтернет-ресурсів без рішення суду, готується до другого читання в профільному Комітеті з питань науки і освіти. Однак коли саме комітет розгляне таблицю поправок і винесе проект у зал - невідомо. Микола Княжицький переконує, що закон ухвалять до кінця червня. Натомість джерела «Детектор медіа» в комітеті сумніваються в подальшій долі цього документу після того, як проти нього висловився зокрема й народний депутат Віктор Янукович.

 

Тим не менш, депутати вносять свої поправки до проекту. Чому саме Орест Муц запропонував свої - він пояснив у репліці для «Детектор медіа».

 

 

Микола Княжицький, генеральний директор ТВі, у досить безапеляційній формі розкритикував мої новації до законопроекту №6523, щодо врегулювання питань авторського права і суміжних прав. У тому числі про необхідність кодування телепрограм, мовлення яких ведеться за межі України.

 

Я розумію так, що всі читачі вже звикли до стилю пана Миколи, коли політичним гаслам, ярликам, паплюженню гідності опонента надається перевага перед фаховою толерантною розмовою.

 

Вважаю, що така манера дискусії не робить честі жодній людині, тому буду намагатися говорити виключно по суті проблеми.

 

Мотив для внесення змін до законопроекту в мене виключно один - необхідність захисту авторських прав, у тому числі авторських прав створювачів аудіо- та відеопродукції - телефільмів, програм, концертів, шоу, новин, а також артистів, авторів та виконавців - тобто прав тих, завдяки кому телебачення і є телебаченням.

 

Микола Княжицький опікується правами глядачів на доступ до інформації, і це зрозуміло - від кількості аудиторії напряму залежать фінансові здобутки його телекомпанії. Але він забуває, що ця інформація створюється інтелектуальною й творчою працею інших людей, які справедливо мають право на отримання авторської винагороди, розмір якої також повинен залежати від чисельності аудиторії мовлення.

 

Сьогодні ми бачимо, що забезпечення авторських прав у сфері супутникового телевізійного мовлення врегульовано значно гірше, ніж в ефірному та кабельному мовленні.

 

У випадку ефірного та кабельного телебачення аудиторія глядачів визначена ліцензією на мовлення. Супутникове ж мовлення виходить далеко за межі України, а його потенційна аудиторія значно перевищує аудиторію наземного та кабельного мовлення. Тому справедливими вбачаються вимоги авторів, виконавців, творців і правовласників телевізійних програм відносно того, щоб надати їм можливість знати реальну кількість глядачів телеканалу, для розрахунку розміру авторської винагороди.

 

З моєї точки зору, рішення цієї проблеми полягає у введенні кодування сигналу супутникового мовлення. Ще раз звертаю увагу, що йдеться виключно про аудиторію, яка виходить за межі України і яка наразі не потрапляє в розрахунки розміру авторської винагороди.

 

Микола Княжицький наводить приклад декількох некодованих супутникових каналів, замовчуючи той факт, що переважна більшість (понад сотня) каналів веде кодоване супутникове мовлення. І не тому, що вони самостійно обрали таку бізнес-модель, а тому що в іншому випадку вони не зможуть отримати дозволів від авторів контенту. В усіх контрактах на розповсюдження програм указано категоричну вимогу - виключно в мережах, які мають можливість переліку глядачів. Це і є реальний захист авторських прав.

 

Пан Микола чомусь мовчить і про той факт, що майже всі національні канали вже ведуть супутникове мовлення в закодованому вигляді, тільки в так званому умовно закодованому. Це такий собі хитрий спосіб введення авторів в оману, який фактично надає глядачам можливість «легкого» піратського доступу, і в той же час юридично захищає телекомпанії від претензій за порушення авторських прав. Мовляв, це ж глядачі порушники ваших авторських прав, а не ми, телекомпанії.

 

Телеканал ТВі транслює свої програми на всю Європу? Чудово, це ж аудиторія більш ніж 830 мільйонів глядачів. Я так розумію, що в такому випадку ТВі повинен сплачувати теж мільйони євро авторам творів, які канал використовує в своїх програмах. Не сплачує? Тому що у них глядачів менше, ніж 830 мільйонів? Тоді скільки ж? І чому автори повинні вірити «лукавій» інформації каналу щодо кількості глядачів? Як до сплати авторських прав, то глядачів кіт наплакав, а як до політичних гасел, то у ТВі їх уже десятки мільйонів. То скільки ж насправді? Ось саме для встановлення цього факту й потрібне кодування сигналу.

 

Наша країна входить до переліку світових аутсайдерів із дотримання авторських та суміжних прав. Пан Микола вважає, що там і є наше місце? Я іншої думки.

 

Фото - elektorat.te.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Орест Муц, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10848
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
мовник
4325 дн. тому
Шановний депутат Муц! А хто це вас з авторів просив так захищати їх інтереси? Тільки не треба типу совковських "за много численными обращениями трудящихся"... Не було жодного разу (крім футбольних трансляцій, де канали самі дуже строго за цим слідкують) претензій від власників прав!!! Не брешіть нагло в очі! Не захист авторів, а зовсім інші причини (люди і їх прохання) спонукали вас на поправку! Якщо би ви читали хоч раз договори на права (на які посилаєтеся) то бачили б, що в розділі "Територія" і "Тип мовлення" завжди вказано "Free to Air", що і означає територію яка покривається сигналом з супутника
Creek
4327 дн. тому
Уважаемый глядач"! Это не байки про авторские права, а закон. А вот принесите парламентариям договор с авторами на территорию распространения сигнала. И докажите, что норма не совершенна. И в ней нужно предусмотреть,за исключениями случаев наличия таких договоров... И Нацсовет может аннулировать лицензию только если нет договоров..И все станет ясно. Это Борьба за авторские, или за домохозяйства..Всем хорошего настроения!
Автору
4328 дн. тому
Если автор настолько востребован, что его творы крутят по ТВ, то нет лучшего способа защититься как подать в суд позов к телеканалу. Так можно и компенсацию получить, и беспредел прекратить. А какая польза уважаемому автору от того, что канал зашифруют? Денег дадут? Нарушать прекратят? Единственный эффект - закроют канал, что, применительно к интересам автора, означатиме сужение рынка сбыта.
Автор
4328 дн. тому
Уважаемый "Глядач", а ваша фамилия случайно не Княжицкий? ))) Что-то уж сильно вы осведомлены о ситуации с ТВі. А если по сути, то в переводе на простой язык, вы говорите следующее - да, воруем у авторов, но почему надо начинать с нас, ведь все кругом у них воруют. А мне, автору, все равно, чем руководствуется депутат Муц, главное то, что он прав по сути - надо прекращать этот пиратский беспредел телекомпаний!
Глядач
4328 дн. тому
Підтримую пана Княжицького повністю. Бо байки про "авторські права" - в умовах, коли більше половини програмного забезпечення в органах влади, в тому числі і в МВС - неліцензійне, його заклики виглядать простою маніпуляцією. Чому треба починати саме із супутникових каналів? Чому починати вирішення проблем з дотримання авторських прав треба вирішувати таким дивним чином? Оскільки я ніколи не повірю в те, що будь-який посадовець в нашій країні щиро стурбований якимись там авторськими правами, а не конкретним завданням від свого шефа чи освоєнням коштів - значить, варто пошукати в цих ініціативах інший мотив. А мотив простий: є завдання всіма засобами максимально перекрити поодиноким опозиційним телеканалам - доступ до глядачів. От в Харкові TVi вже перекривають в кабельній мережі. Закодувати сигнал, аби заставити збідніле населення платити за декодери - є ефективним засобом позбавити канал глядачів. Ото й є - "захист авторських прав".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду