«ТЕТ», Нацрада і знову «Вікна» Нагієва

9 Лютого 2006
32233
9 Лютого 2006
18:23

«ТЕТ», Нацрада і знову «Вікна» Нагієва

32233
Телеканал говорить про утиски, голова Нацради – про похабщину в ефірі.
«ТЕТ», Нацрада і знову «Вікна» Нагієва

Як вже повідомляла «Детектор медіа», 8 лютого Національна рада з питань телебачення та радіомовлення оголосила телекомпанії ТЕТ попередження за  трансляцію програми «Вікна»  з Дмитром Нагієвим у невідповідний час. За словами членів Нацради, телеканал отримав попередження, оскільки при трансляції «Вікон» порушив вимоги Експертної комісії при Міністерстві культури та мистецтв, якою встановлюються вікові обмеження для показу передачі.
Нацрада заборонила ТЕТу транслювати «Вікна» до 24 години. Також Нацрада прийняла рішення про тимчасову заборону трансляції реаліті-шоу «Дім-2». Однак керівництво телеканалу заперечує аргументи Нацради і вважає рішення Нацради тиском на канал.


Раніше «Детектор медіа» вже піднімала проблему трансляції «Вікон» на Новому каналі., що навіть стало приводом для розгляду на засіданні Нацради 16 червня 2004 року. Тоді Нацрада заборонила трансляцію  передачі на цьому каналі  до 23 години, відповідно до висновку Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Міністерстві культури і мистецтва України (У висновку, зокрема,  йшлося, що телекомпанії України мають право транслювати їх ефірним способом після 23-ї години).

На сьогоднішній прес-конференції голова правління ЗАТ „Телекомпанія „ТЕТ” Григоріій Тичина назвав рішення Нацради щодо заборони трансляції програми незаконними: «На сьогодні мені ще не відомо остаточний зміст рішень Нацради. Але я можу впевнено заявити, що Нацрада здійснює постійний і системний тиск на канал ТЕТ».

На його думку, незаконність рішень полягає в тому, що на трансляцію «Вікон» законодавство не покладає ніяких обмежень: «Зазначена продукція не є продукцією еротичного чи сексуального характеру, обіг якої регулюється державою. Крім того, ці програми не потрапляють до категорії художніх фільмів, вікові обмеження на демонстрацію яких встановлює Міністерство культури. Міністерство культури визначає вікову категорію лише кінофільмів, це визначено постановою Кабміну. А  щодо телерадіопродукту, ніякого обмеження не потрібно, бо він не містить в собі інформації еротичного характеру. Все те, що говорить Нацрада про експертні висновки – це все від лукавого. Нацрадою була здійснена спроба цензури і втручання у зміст програм ТЕТу», - твердо  переконаний він.

Також пан Тичина геть не  вважає зазначені програми аморальними і наголошує на важливості відображення «реального життя», яке,  за його словами,  бринить у даних шоу: «Програма «Окна» -  це просто пародія на людські стосунки. Це пародія на людей, всі розуміють, що там актори грають. А «Дім-2» - це правдива програма про те,  як живе сучасна молодь, про те, як вони намагаються будувати стосунки, це те, що нас оточує і ми не можемо закривати на це очі. Ми не ставимо собі за мету когось виховувати і пропагувати сімейні йцінності, ми ставимо за мету показувати життя таким, яким воно є – в іронічному контексті, і реалістичному».

Пан Тичина нагадав, що це вже друге попередження, яке ТЕТ отримав за останні місяці.
На його думку, така реакція Нацради спровокована зверненнями ТЕТу до Президента, ВР, а також критикою нової редакції закону «Про телебачення та радіомовлення», прийнятого парламентом.

«Нацрада оголосила нам війну на знищення, яка зараз посилюється», - Тичина також вважає, що заборона програм завдасть відчутного удару по фінансам телекомпанії,  «оскільки ці проекти за останні 5-6 місяців підняли частку аудиторії ТЕТу. Тому удар по цих двох програмах є спробою завдати фінансового удару по каналу. Якщо ми припинемо трансляцію цих програм, то рейтинг каналу впаде у півтори рази».

У відповідь на слова заступника голови Нацради Ігоря Куруса щодо того, що ТЕТ не реагував на листи Національної ради, Тичина зазначив, що отримував лише одного листа від Куруса, де йшлося про те, що ТЕТ має виконати рішення Нацради №712, за яким ця програма визначається як така, що може завдати шкоди психіці: «Я запитую юристів,  чи має пан Курус повноваження підписувати ці листи. Мені кажуть:  не має, бо представляє Нацраду її голова. Добре,  кажу, може,  захворів Віталій  Шевченко, починаємо шукати рішення. Серед нормативних актів та на сайті Нацради його не має. Ми пишемо листа Шевченку з проханням:  дайте нам це рішення, може,  ми його виконаємо, та  рішення нам не надали. Але натомість нас викликали на засідання».

Після прес-конференції Григорія Тичини «Детектор медіа» звернулася за коментарем до голови Нацради Віталія Шевченка.

Пан Шевченко висловився дуже емоційно:

- Нацрада заборона транслювати передачу у той час, який недозволений відповідно до висновків Експертної відомчої комісії при міністерстві культури та мистецтв. Дані обмеження діють щодо всієї телевізійної продукції. Комісія дає висновки, що можуть, а що не можуть дивитися в громадських місцях. Те, що робить канал «ТЕТ», виходить за всі межі. Вчора в недозволений час йшла ця програма («Вікна» з Дмитром Нагієвим) обрамлена заставками, де йшлося: «Захистіть телеканал, Нацраду  у відставку!». А сама передача була присвячена захисту нудистів. Якщо вони вважають, що це всім не дозволено демонструвати у такий час, а їм дозволено, то що можна робити.

Щодо листів на канал від  Нацради, Віталій  Шевченко зазначив:

- Хочу,  щоб цей коментар вважався офіційними словами голови Нацради. Якщо панові Тичині недостатньо листа Куруса, то я дуже хочу  щоб  він поспілкувався з батьками неповнолітніх дітей.  «Вікна» - це похабщина, якої не бачив світ. Та нехай вийдуть на вулиці і спитають людей, що вони думають про всю цю гидоту. Вони ж користуються державним радіочастотним ресурсом, який, до речі, отримали поза конкурсом.

Зловживання свободою слова на каналі не має меж. І нехай Тичина згадає, що є на світі Бог і мораль. Якщо він не любить Нацраду, то нехай згадає, що всі ми під Богом ходимо.

ТЕТ отримав попередження за трансляцію «Вікон» Нагієва

Мы за это еще и платим…

"Вікна" Нагієва дозволено транслювати по телебаченню пізно ввечері та вночі

На прохання Литвина Нацрада надішле ВР роз’яснення щодо ситуації з ТЕТом

Леонід Кравчук буде пропонувати Президенту Ющенку накласти вето на нову редакцію Закону України «Про телебачення і радіомовлення»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32233
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду