Не знаєш як – запитай мене

7 Вересня 2005
2630
7 Вересня 2005
11:28

Не знаєш як – запитай мене

2630
Пан Курус визнає наявність порушень законодавства телерадіокоманіями. Але, за відсутності санкцій проти порушників, тим самим він визнає й порушення законодавства Національною радою.
Не знаєш як – запитай мене
Після публікації статті Віктора Тимофієнка "Їсти, щоб жити, чи жити, щоб їсти", у якій ідеться про порушення "Закону про рекламу" на радіо та телебаченні, "ТК" отримала відповідь члена Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ігоря Куруса, у якій він зауважує, що "Нацрада не заперечує того, що телерадіокомпанії порушують законодавство, але й намагається цьому протидіяти". Сьогодні ми публікуємо статтю Віктора Тимофієнка, у якій представлено звіт про роботу представництва Нацради в Одеській області.

З вдячністю сприйняв відповідь члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на мою публікацію, оскільки це перша офіційна реакція по суті очевидних тверджень, що наводяться мною протягом вже більше десяти років.

Щоб не відволікатися далі на особисте, одразу зазначу, що я не був членом Національної ради, а лише її представником в Одеській області. Я дійсно добре знаю специфіку роботи Національної ради, може, іншим разом розповiм і про це. Це окрема і дуже цікава пісня.

Погоджуся з паном Курусом в тому, що я не дуже відзначився в роботі над контролем за телерадіостанціями. Більше того, через абсолютне ігнорування Національною радою доповідей представників (а пан Курус мав би знати, що тільки цим і обмежуються повноваження представнків), зокрема, моїх доповідей про виявлені порушення, ще у 1996 році мав жорсткий конфлікт з Національною радою з намаганням звільнити. Звичайно мене, а не Національну раду.

Останній широкий моніторинг було проведено мною, як представником Національної ради, за власною ініціативою в 2002 році. Проведено з відеофіксацією. Стоси відеокасет надано Національній раді.

Цитата з себе.

ЗВІТ

ПРО РОБОТУ ПРЕДСТАВНИЦТВА

ЗА ПЕРІОД З 01.10.2002 ПО 31.12.2002

Розділ 3. Результати перевірок щодо дотримання умов ліцензії телерадіоорганізаціями.

1. Порушень умов ліцензій щодо каналу мовлення, обсягів мовлення, часу мовлення у ефірних мовників не виявлено. Зафіксовано використання другого каналу власного кабельного мовлення.

2. Постійно порушуються умови ліцензій майже всіма мережевими компаніями (як радіо-, так і телевізійними) щодо каналу мовлення. На каналах, відведених для мовлення мережевих телевізійних та радіокомпаній, виходять місцеві мовники, котрих, з незрозумілих причин, називають “корпунктами”.

Порушення полягає в тому, що мережеві компанії отримали ліцензії на право користування каналом мовлення до складу якого, серед іншого, входить і конкретна частота в конкретному місці.

За визначенням ст.1 Закону України “Про телебачення і радіомовлення ” канал мовлення – сукупність технічних засобів з частотними присвоєннями, призначених для трансляції теле- та радіопередач на територію, що визначається параметрами технічних засобів мовлення”. Тобто, властивість технічних засобів – їх сукупність – є визначальною у понятті “канал мовлення”, а сукупністю довільний набір технічних засобів робить саме програма, що транслюється. Або на фізичному рівні – єдиний сигнал у кожній точці каналу в кожний момент часу.

Вихід “корпунктів” разриває канал, на який надано ліцензію, на набір не пов\'язаних між собою каналів, на які ліцензії не видавались.

Таким чином, вказану ситуацію треба розглядати і як порушення умов ліцензій в частині зазначеного каналу мовлення, і як мовлення без ліцензії (на локальних каналах), і як заборонену законом суборенду каналу мовлення в разі виходу в ефір на локальних каналах у якості “корпункта” іншої юридичної особи.

3. Всі загальнонаціональні та мережеві телевізійні канали транслюють рекламні матеріали, які повинні розглядатись, як такі, що порушють ст..31 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”, а саме: все, що показується під загальним гаслом “реклама торгових марок”, по відношенню до виробників алкоголю є насправді забороненю законом рекламою алкогольних напоїв.

По-перше, зареєстровані торгові марки мають конкретне зображення і, можливо, якийсь текст, але, без сумніву, дуже сильно відрізняються від зображеного в телевізійних кліпах.

По-друге, у рекламних кліпах, про які йдеться, як правило, відтворюються атрибути етикеток, які наклеєно на пляшки з продукцією. А як може йтись про рекламу “торгової марки” у кліпі “Союз-Віктан”, де пропонується збирати етикетки для отримання призу? Етикетки з чого? З торгової марки?

А Nemiroff, за якого “во всем мире”, “за искусство”, “за мисливство” чи “за рибалку”, або “чтобы было что вспомнить». Та ще й всім відомим голосом персонажа, котрий навіть у воді не випускає з рота сигару, а з руки чарку, що й створює бажаний рекламодавцю асоціативний ряд. А “Мягков” із сльозинкою роси, що збігає по запітнілій пляшці? Чи “Олімп”, з яким “посидим как боги”, які, виявляється, теж “мужики”? А “Тост і чарочка – гарна парочка”? Та ще й все це не тільки на телевізійних екранах, а й у друкованій пресі та на зовнішніх носіях з тими ж зображеннями та вже відвертими текстами, що є ознакою широкої рекламної кампанії.

Відтворення в рекламному кліпі легко впізнаних ознак вживання алкогольних напоїв, як-то: заздоровних гасел, тостувань, дзвону пляшок, чарок та келихів, булькотіння того, що наливають, голосне ковтання, занюхування та закурювання, хрускання солоними огірочками, міміка добряче хильнулого, завтрішнє похмілля – все це свідчить про рекламування певної продукції.

По-третє. Юридичні особи, яким належать рекламовані “торгові марки” є підприємствами і у відповідності до ст..1 Закона України “Про підприємства в Україні” єдиною законною метою їх діяльності

4. Виявлено випадки наявності формальних ознак порушень вимог чинного законодавства та умов ліцензій:

- реклама алкогольних напоїв (всі загальнонаціональні та мережеві телевізійні та радіоканали, місцеві телевізійні канали ТОВ “РІАК-інформ”, ТОВ “Академія”, АРТК “Глас”, ТОВ “Одеса-плюс”) та тютюну (УТ-1);

- перевищення обсягів рекламного часу, визначених законом (всі загальнонаціональні та мережеві телевізійні та деякі радіоканали, місцеві телевізійні канали ТОВ “РІАК-інформ”, ТОВ “Академія”, ООДТРК, АРТК “Глас”, ТОВ “Одеса-плюс”, місцеві радіоканали ТОВ “Раді.О”, ТОВ “Радіо Одеса”, канали власного кабельного мовлення);

- використання рядка, що біжить, для розміщення реклами поза рекламних блоків (ТОВ “РІАК-інформ”, ТЕТ, ТОВ “Одеса-плюс”);

- переривання фільмів рекламою (всі телевізійні канали);

- наявність національного продукту менше 50% (ТОВ “Одеса-плюс”, ТОВ “Академія”, ТОВ “ІТВ”);

- менші визначених ліцензією та вимогами закону обсяги мовлення українською мовою (всі мережеві телевізійні та радіоканали)

- вихід місцевих мовників на мережевих каналах;

- використання власниками кабельних мереж другого (крім дозволеного ліцензією) каналу власного мовлення;

- розповсюдження каналу власного мовлення в інших кабельних мережах – за межами територій, визначених ліцензією;

- ретрансляція в кабельних мережах більшої кількості каналів ніж визначено ліцензією;

- розміщення реклами на супутникових каналах, що ретранслюються в кабельних мережах.


Цитата з Національної ради (як реакція на наведене вище): ....

Ще одна цитата з себе (2002)

Тези до звіту на засіданні Національної ради (2002). Перепрошую за особливості лексики – це тези для виступу. Навіть скорше план виступу. Але не стану редагувати. Є, як було.

Наявні проблеми:

...

2. Не розглядаються звернення представника:

- волання про допомогу з приводу конфліктів на 7 ТВК, 31 ТВК;

- подання про порушення; акт перевірки з записом “мовлення не відповідає заявленій програмній концепції” – без реакції. Миколаїв – “давай, давай, бо горить” – пшик.

- з приводу “форматного мовлення” – що це таке, дайте визначення;

- про Правила веденення мовлення у оголошені Дні трауру;

- про порядок використання каналів, особливо про тимчасове припинення мовлення, зміни програм, що ретранслюються. Два “Армянских радио”.

3. Найбільш актуальні проблеми:

- найголовніше – не поставлено задачу. Давайте – до кінця року викорінити

безліцензійне мовлення.

- зміст мовлення: немає сенсу говорити про дотримання програмної концепції. Мережеві канали перетворились на кінозали, з засиллям реклами. Місцеві – замовні програми, дешеві серіали, реклама, “новини”. Кілька років з 04.00 до 07.00 йде один і той же “відеофільм” про Одесу з однією й тією ж музикою і україномовними піснями. Це продукція власного виробництва? Українська мова?

- НР не дає навіть представникам офіційного розуміння термінології:

o Що таке переуступка каналу? Якщо в угоді з рекламною агенцією записано “продає ефірний час” це переуступка? Якщо йдуть програми, що ретранслюються, чи навіть транслюються у запису, з логотипом іншого мовника – це переуступка?

o Новини за сприяння (за участю)... Це заборонене законом спонсорство новин?

o Формат мовлення – культурологічний термін! Відсутнє і не може бути створене юридично досконале визначення. Краще виставляти на конкурс розгорнуту програмну концепцію.

o Роздано мережевикам привабливі точки, залишились обділеними ті, що й завжди.

- не займатись розглядом звернень, які всеодно будуть спрямовані до суду. Балта-скарга на порушення авторських прав. Дві поїздки до Балти. Пшик. Те ж саме - й щодо дотримання закону під час виборів. У області 20 округів. В кожній окружній комісії близько 20 членів – 400 чоловік. Нехай вони й займаються. А ми - після рішення суду. Бо через півроку була скарга. Що з нею робити?

- реклама рядком, що біжить. Не може бути відділення від інших елементів програми. Заборонено?


Цитата з Національної ради (як реакція на наведене вище): .....

А тепер по суті дискусії, що виникла.

По-перше.

Телевізійне і радіомовлення за своєю природою - публічна діяльність. Все видно й все чути. Тому, хто хоче бачити і чути.

От, прямо зараз, відірвіться від читання цього тексту, ввімкніть телевізор або радіоприймач, “погортайте” канали - і протягом хвилини натрапите на порушення вимог законодавства. Для цього не потрібен моніторинговй центр. Бо нізащо не повірю, що члени Національної ради не мають доступу до телевізійних та радіоприймачів.

До речі, з 1995 по 2003 рік жодний з представників не отримав від Національної ради ані телевізора, ані приймача. Ще тоді наголошував: Національна рада глуха й сліпа!

Вже наводив оцінку – за десять років в теле-радіопросторі України відбулося кілька десятків мільйонів порушень. Мабуть, більше, ніж на автошляхах!

Чому ж пан Курус нe навів кількість санкцій за ці порушення?

Вгадайте з трьoх разів.

По-друге.

Повноважень Національної ради достатньо для боротьби з порушниками. І серед цих повноважень не значаться угоди і меморандуми.

Наведу витяги з кількох законів.

Закон України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення”:

Стаття 1. Статус Національної ради

1. Національна рада є ... органом, метою діяльності якого є нагляд за дотриманням законів України у сфері телерадіомовлення....


Стаття 13. Наглядові повноваження Національної ради

...

Національна рада здійснює: нагляд за дотриманням ліцензіатами вимог законодавства України у сфері телебачення і радіомовлення;

...

нагляд за дотриманням ліцензіатами вимог законодавстваУкраїни щодо реклами та спонсорства у сфері телерадіомовлення;


...

Стаття 17. Акти Національної ради

1. Національна рада в межах своїх повноважень приймає рішення, може розробляти відповідні положення, правила та інструкції, які затверджуються рішенням Національної ради, організовує та контролює їх виконання, видає рекомендації.

2. Рішення Національної ради, прийняті в межах її повноважень, є обов\'язковими до виконання на території України.

3. Національна рада може разом з органами виконавчої влади видавати спільні акти.

Закон України “Про телебачення і радіомовлення”:

Стаття 5. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення.

З метою реалізації та дотримання законодавства в галузі телебачення і радіомовлення та інших нормативних актів створюється Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення (далі - Національна рада).

Національна рада є позавідомчим державним контролюючим органом, який діє відповідно до цього Закону та чинного законодавства України, і є відповідальним за розвиток, якісний стан телебачення і радіомовлення України, за зростання професійного, художнього та етичного рівня програм та передач телерадіоорганізацій.

...

Основними функціями Національної ради є:

...

контроль за дотриманням законодавства в галузі телебачення і радіомовлення України та умов, зазначених у ліцензії;

...

контроль за дотриманням законодавства України про рекламу телерадіоорганізаціями всіх форм власності.

Закон України “Про рекламу”:

Стаття 27. Відповідальність за порушення законодавства про рекламу

...

2. Відповідальність за порушення законодавства про pекламу несуть:

....

3. Pозповсюджувачі реклами, винні в порушенні встановленого законодавством порядку розповсюдження та розміщення реклами.


До речі, за цим законом, (ст.1) рекламу, розміщену з порушенням встановленого законодавством порядку, може бути визнано недобросовісною.

Закон України “Про рекламу”:

Стаття 26. Контроль за дотриманням законодавства про рекламу

Контроль за дотриманням законодавства України про рекламу здійснюють у межах своїх повноважень:

...

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення - щодо телерадіоорганізацій усіх форм власності.

Закон України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення”:

Стаття 21. Санкції, які застосовуються Національною радою

1. У разі порушення ліцензіатами законодавства України ліцензійних умов та умов ліцензій Національна рада має право:

оголошувати попередження;

накладати штраф;

звертатися до суду із заявою про анулювання ліцензії.


Закон України “Про телебачення і радіомовлення”:

Стаття 5. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення.

У разі виявлення порушень телерадіоорганізацією чинного законодавства та умов, зазначених у ліцензії, Національна рада:

оголошує попередження;

застосовує штрафні санкції;

тимчасово (до двох місяців) зупиняє дію ліцензії;


...


Зверніть увагу на останній абзац. Вжиття санкцій законом визначено не як право, а як обов\'язок Національної ради.

Пан Курус визнає наявність порушень законодавства телерадіокоманіями. Але за відсутності санкцій проти порушників тим самим він визнає й порушення законодавства Національною радою. Те, що давно знають всі крім самої Національної ради.

Абсолютно впевнений, що проголошені три кроки у напрямку протидії порушенням в теле-радіоефірі (Детектор медіа, 06.09.05): підписання Меморандуму, моніторинг радіостанцій, нова редакція інструкції насправді ведуть в нікуди. Або, як мінімум, в обхід. Доки не буде зроблено один-єдиний крок, передбачений Законом, – покарання порушників.

І зверніть увагу на прецедент. Коли “Волю-кабель” було покарано за розповсюдження порнографії (формально саме це було приводом, хоча причини були в іншому), моментально припинили роботу так звані “кодовані канали”, на яких “крутили порно”.

Запевняю, що чітке, зрозуміле, чесне формулювання рішення Національної ради про покарання буде сприйнято як сигнал всіма іншими.

Бо, як і в будь-якій галузі людських відносин, покарання - не помста. Покарання - сигнал того, що суспільство не згодне з такою поведінкою і вимагає її змінити.

До речі. Інструкція, яка надає більше прав – незаконна. Це до сподівання на те, що “...нова редакція інструкції щодо дотримання телерадіоорганізаціями законодавства надасть Нацраді більше прав”.

Напередостанок.

Справа ж не в рекламі. Про рекламу йдеться значною мірою тому, що тут все очевидно. Практично немає можливості для демагогічних дискусій.

Справа у змісті мовлення в цілому. У відповідності того, що бачимо й чуємо тому, що обіцялось під час конкурсних відборів. Вибачте, у відповідності телерадіомовлення, як галузі, суспільним інтересам.

Але говорити про це, не зумівши домовитись про простіше – марна справа.

То хай піпл хаває?

І наостанок.

1 серпня 2005 року у відповідності до ст.40 Конституції України, ст.1,3 Закону України “Про звернення громадян” я звернувся до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з заявою про порушення телекомпаніями чинного законодавства.

Ст.20 вказаного Закону встановлено термін розгляду звернень не більше одного місяця. Цей текст пишу 6 вересня. Жодної реакції від Національної ради.

Але якщо, як представник Націонльної ради в області, будучи у відносинах субординації, практично не міг наполягати на розгляді моїх подань, то тепер, як громадянин, конституційне право якого порушено, позиватимусь з Національною радою.

(далі буде)

Читайте також:

Їсти, щоб жити, чи жити, щоб їсти?

Нацрада не заперечує того, що телерадіокомпанії порушують законодавство, але й намагається цьому протидіяти
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2630
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду