Скільки мало би заробляти УТ-1

16 Березня 2005
1304
16 Березня 2005
18:44

Скільки мало би заробляти УТ-1

1304
Грошей, які заробляв і отримував УТ-1, навіть в неолімпійські роки вистачило би на те, щоби робити пристойний канал на рівні, не гіршому від ICTV, СТБ, Нового, ТРК «Україна». Останнім часом точаться досить активні дискусії стосовно того, яким чином і в якому розмірі має фінансуватися ГТ чи УТ-1. Називаються фантастичні цифри, і невлаштовані телеменеджери подумки ділять шкуру невбитого ведмедя.
Скільки мало би заробляти УТ-1
Спробую відповісти на питання, а скільки міг би взагалі заробляти на рекламі УТ-1 – «флагман державної телереклами».

На «Детектор медіа» в інтерв’ю п.Стецьківа знаходимо інформацію про те, що «минулого року компанія мала фінансування 52 мільйони гривень. Ще 45 НТКУ заробила на рекламі. І то – це досягнення! У попередні роки вона заробляла не більше 15-20».

Звичайно, минулий рік був не характерним, враховуючи проведення виборів та трансляцію Олімпіади.

У бізнесі продаж телереклами так чи інакше частка бюджетів телеканалів, які вони можуть знайти на ринку рекламодавців, корелюється з часткою їхньої аудиторії.

На великих каналах – співвідношення частки рекламного ринку до частки аудиторії, як правило, більше, ніж на малих, за рахунок того, що вони дозволяють планувати ефективні рекламні кампанії за умов використання меншої кількості рейтингів. У результаті цього збільшується і попит на великих каналах, зростають ціни, зростає дохід.

Як колись дотепно казали, саме на Україні найбільший розрив між очікуванням та реальним станом справ.

Так і УТ-1 – одне невиправдане сподівання. Це при тому, що історично УТ-1 володів найбільшим технічним покриттям, і це років із п’ять тому сприймався як досить принадна альтернатива і „1+1” і „Інтеру”, які тоді ще тільки набирали обертів.

Зараз УТ-1 займає «щасливе» сьоме місце в рейтингу глядацьких симпатій.



Так само він непопулярний і серед рекламодавців. Наповнення каналу рекламою традиційно низьке, за винятком піків, пов’язаних із трансляціями футболу чи Олімпійських ігор. Членство в EBU іноді надає переваги, про які приватним каналам годі і мріяти.



Заповнення рекламою мінімум вдвічі нижче, ніж у приватних каналів, і не піддається традиційній сезонній логіці. Для порівняння: восени заповнюваність основних каналів рекламою наближається до 100%, дозволених законом.

Додає клопоту стійким рекламодавцям УТ-1 і структура глядацької аудиторії телеканалу. Її пік з точки зору демографії виходить далеко за межі максимуму платоспроможного попиту рекламодавців. Ядро аудиторії складають пенсіонери.

Можливо, це є свідома політика телеканалу і нічого поганого в цьому немає, але біда в тому, що інші канали пенсіонери все ж дивляться краще.



Тепер саме час перейти до розрахунків.

Частка аудиторії УТ-1 в 2004 році склала 2,18%. Ринок 2004 року склав близько 180 мільйонів доларів. У найфантастичнішому варіанті УТ-1 повинно було би заробити на прямій рекламі 3,9 мільйони доларів (коли частка аудиторії дорівнює частці ринку 2,18%х180).

Додатково канал з такою сіткою може заробити близько 30% від обсягів прямої реклами на спонсорських проектах і т.ін. Себто це іще 1,2 мільйони. Тобто канал з такими показниками повинен був заробити максиму близько 5 мільйонів доларів. Але ж заробили набагато більше!

За даними УТ-1, ними було зароблено 45 мільйонів гривень. Це близько 8,3 мільйонів доларів, замість очікуваних п’яти. Ще близько 10 мільйонів дав бюджет! Тобто всього отримано 18 мільйонів доларів.

Виходячи з того, що 180 мільйонів телерекламних бюджетів теоретично відповідають 100% глядацької аудиторії, УТ-1 при таких доходах повинен мати щонайменше 10% глядацької аудиторії в середньому по року (а це показники Нового в не найкращі часи). Але ж має лише 2,18%.

Висновок зовсім не той, з яким я сів писати цю статтю і робити розрахунки.

Грошей, які заробляв і отримував УТ-1, навіть в неолімпійські роки вистачило би на те, щоби робити пристойний канал на рівні не гіршому від ICTV, СТБ, Нового, ТРК «Україна».

Ймовірно, проблема тут не в скрутному фінансовому становищі, а в бездарному використанні тих, насправді зовсім не малих для телебачення грошей, які отримувала телекомпанія.

Цілком можливо, що частина цих грошей витрачалась на цілі, не пов’язані напряму з УТ-1, і фінансувала інші витрати НТКУ. Але в цій абревіатурі буква Т означає телебачення, тобто те, що люди кінцево бачать. І якщо точні прилади вимірювальників аудиторії неспроможні запеленгувати результати, то, певно, ці гроші витрачені на щось не те. І назва статті повинна би бути зовсім іншою, наприклад, «УТ-1. Принц і злидар», або «УТ-1.Злочин без покарання».

Принагідно хочу зазначити, що рекламодавці в задушливому телерекламному ринку постійно шукають альтернативи. УТ-1 при більш талановитому використанні коштів може значно збільшити надходження від реклами, навіть без перетворення на рекламний смітник. «Станьте ближчими до рекламодавців, і вони до вас потягнуться».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Галабут Юлія (аналітик), „Медіа Лайт”, спеціально для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1304
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду