Віртуалізація видовищ

11 Січня 2005
1023
11 Січня 2005
13:33

Віртуалізація видовищ

1023
Аудіовізуальний простір нашої держави системно та штучно і, на додачу, протягом багатьох років, заштовхували у віртуальний, синтезований, світ.
Віртуалізація видовищ
Життя в тому світі тече за своїми штучними, але вкрай системними законами. Найцікавіше те, що фахові телевізійники нашої країни прекрасно розуміють, що існують (змушені існувати) у такому світі. Світі, який нічого спільного зі справжніми реаліями не має.

Для прикладу наведу вам свіженький факт з дуже модного нині навколовиборчого життя. Факт, про який знають практично всі. Знають всі, але зверніть увагу – практично жоден журналіст в ефірі радіо чи теле- (живому й не дуже), зі сторінок так званих спеціалізованих друкованих і інтернет-видань про це не написав. Отож – чи не вперше в історії вітчизняного аудіовізуального простору в ефірі телеканалів після 15.11.2004 року пролунало словосполучення „сукупний рейтинг телеканалів”. Він склав доволі серйозну цифру. І доволі довго я не міг зрозуміти, чого це раптом рейтинг прямих комерційних телевізійних конкурентів став „сукупним”. Лише під кінець грудня вихопив цифри рейтингів зовсім про іншу програму, а там нарешті правда – „Президентські теледебати” на УТ-1 мали найвищий і чи не рекордний рейтинг серед усіх телевізійних програм. Але про це якось „забули” повідомити. Як „забули” повідомити і про ще одне загальновідоме, але вкрай важливе. Йдеться вже про рейтингування других „Президенських теледебатів” – 20.12.2004.

Журналісти жодного з телевізійних каналів, які радісно повідомляли про рекордні цифри своїх рейтингів, у цьому випадку не сказали головного – фантастичні рейтинги програмі, яка вийшла в ефір на комерційних каналах, було забезпечено телевізійним продуктом, виготовленим Національною телекомпанією України (додам – найпотужнішим телевізійним виробником у нашій країні). Добре хоч емблему „УТ-1” „не забули” дати в комерційний ефір, як це було, скажімо, з Лігою Чемпіонів або трансляціями з Олімпіади, футбольних чемпіонатів світу і Європи. Дрібниця – скажуть (і казали!) спеціалізовані журналісти; сотні мільйонів гривень – зауважу я. Саме тих рекламних гривень, які віртуально і штучно розподіляються в аудіовізуальному просторі України у відповідності з „правильним” рейтинговимірюванням. Багато років. Це один з елементів побудови віртуалізованого світу видовищ у нашій країні.

Приблизно в такий самий специфічний спосіб забезпечується і начебто низький рівень вітчизняної музики (ще одного високоякісного і досить численного вітчизняного продукту у сфері видовищ) – „нє ф-а-а-рма-а-ату” на начебто вітчизняних теле- та радіоканалах. Тут спрацьовує штучно сформований протягом 1998-2004 років ще один віртуальний елемент – елемент „таці”. До неї допускаються тільки перевірені у той чи інший спосіб і в тих чи інших кабінетах, дачах, лазнях (пікантних подробиць не буде!). Але „допущені” мають серйозно відпрацьовувати. У який спосіб – бачили мільйони телеглядачів. А там – „заслужений” і „народний”, „лауреат” і учасник „закритих” та відкритих „урядових” дійств.

Це з одного боку. З іншого – захоплені хвилями „правильного” рейтингування, „правильних” ротацій, „правильних” тиражів аудіодисків, „правильних” презентацій і ще багато чого „в натурє правильного” вітчизняні бізнесмени щоразу потрапляють у пастки. Пастки абсолютної невідповідності вітчизняних реалій і віртуально створеного світу. Останній „гарячий” приклад (як на мене) – рекламна всеукраїнська передноворічна кампанія одного пива з головним персонажем „улюбленим” потенційними споживачами (очевидно, що це мають бути ветерани, люди похилого віку й інші круті „тінейджери”).

Таких, навіяних віртуальним світом видовищ, потужних рекламних кампаній Україна знала багато. Уже легендарними прикладами для лекцій в університетах стали експерименти на вітчизняних аудіовізуальних теренах різних „кол”. В першому випадку розрекламований напій в рот не беруть мільйони футбольних вболівальників від Одеси і Криму до Донецька й Дніпропетровська зі Львовом, де зовсім не вболівають за ту команду, про яку белькотів бізнесменам віртуальний світ. У другому випадку – дорослі й солідні правильно зорієнтовані чоловіки, які думають про українську музику значно краще, перейшли на вітчизняні прохолоджувальні торгові марки. До речі, і шоколад ці платіжоспроможні українські громадяни вже купують зовсім не „цього” виробництва.

Прикладів вітчизняного спонсорства примарних дійств, концертів, акцій, турів за участю начебто справжніх, а не „фанерних зірок” можна наводити тисячі. Усі ці приклади досить жалюгідні з погляду нормальної логіки, але вкрай мільйононасичені. Серйозні грошові потоки штучно спрямовуються в „потрібних” напрямах, і напрями ці зі справжніми смаками та уподобаннями українського люду не мають нічого спільного. Останнім часом (чого б це раптом!) уже зазвучали голоси тих, хто багато років „опікувався” штучним розподілом грошових потоків у сфері видовищ (так званих топ-менеджерів так званих „лідерів” українського аудіовізуального простору) – виявляється, не такий тупий і нікчемний той український телевізійний глядач, як його малюють для них „рейтинги”. Зміни надворі – чи просто колір шаликів і светрів став модним?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
незалежний телевізійний продюсер і оглядач, для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1023
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду