За рибу гроші

10 Грудня 2004
1285
10 Грудня 2004
20:56

За рибу гроші

1285
ICTV знову піднімає тему фінансування опозиції через закордонні грантові установи, що працюють в Україні. Ця тема вже багаторазово використовувалася у антиопозиційній кампанії на українських телеканалах, і, до речі, найбільш часто – саме на ICTV (згадайте тільки сумно відомий фільм „Піар”). І зараз можна припустити, що, попри зовнішню збалансованість новин, власники каналу свідомо йдуть на черговий раунд інформаційної війни.
За рибу гроші
Очевидно, на противагу різкій критиці Заходом втручання Росії в українські вибори та її грі на боці В.Януковича.

Сьогодні у програмі „Факти” о 18:45 телеканалу ICTV у сюжеті Максима Соколова

йшлося, що 7 грудня конгресмен від штату Техас Рон Пол у своєму виступі перед палатою представників поскаржився на те, що десятки мільйонів доларів, виділених американським урядом для розвитку демократії і вільного ринку у світі опосередковано пішли на фінансування виборчої кампанії Віктора Ющенка.

Як вказано у сюжеті, „у виступі перед Палатою представників 7 грудня він наголосив на неприпустимості витрачання мільйонів чи десятків мільйонів доларів з бюджету США на користь конкретного кандидата в президенти, а саме Віктора Ющенка. Конгресмен Пол не знає, скільки американських грошей пішло на українські вибори, але стверджує, що більшість з них витрачена на кампанію лідера опозиції”.

Схема, оприлюднена конгресменом Р.Полом (як окремо наголошено, „ідеальним захисником громадянських прав”) така: уряд США виділяє гроші на розвиток демократії і вільного ринку через Американську агенцію з міжнародного розвитку – USАD. Ця агенція надає мільйони доларів грантів Польсько-американсько-українській ініціативі для співпраці, яка адмініструється американським Фрідом Хаус. Далі ці кошти передаються численним неурядовим організаціям в Україні, які, за словами конгресмена, підтримують Віктора Ющенка. Як приклад підтримки кандидата у президенти В.Ющенка Рон Пол, а за ним і автор сюжету, навів те, що Міжнародний центр політичних досліджень, заснований Інститутом Відкритого суспільства Джорджа Сороса, на своєму сайті розмістив помаранчеву стрічку і фото Ющенка. Така ж ситуація, за словами автора, і на веб-сторінці Центру політичних і законодавчих реформ, і на сайті Західноукраїнського регіонального тренінг-центру, бо останній поряд з логотипом USAID також розмістив помаранчеву стрічку, і таке інше.

Востаннє в Україні тему фінансування виборчої кампанії Віктора Ющенка американським громадськими організаціями гучно виніс на публічне обговорення відомий своєю одіозністю російський політик, лідер ЛДПР Володимир Жириновський (якщо, звичайно, не враховувати параноїдальні тексти у виданнях на кшталт есдеківських газети „2000” або сайту „Тиждень”). Жиріновський про це говорив, коли приїхав в Україну у розпал виборчої кампанії агітувати за В.Януковича.

Заява конгресменом Полом була зроблена 7 грудня. Сьогодні, 10 грудня, з’явилася в новинах НТВ, а ввечері - на ICTV. Попри те, що сюжет був збалансований, однак, з’явився, очевидно, як початок нової хвилі старих інформаційних технологій перед третім раундом голосування 26 грудня.

Із запитанням про те, чому ця тема знову зараз з’явилася у новинах, „Детектор медіа” звернулася до виконавчого директора Фонду „Відродження” Євгена Бистрицького. „Я ставлюся до появи такого сюжету саме зараз і саме у такому зв’язку так само, як до останніх публікацій у газеті „2000”, тобто у тих ЗМІ, що фінансуються людьми, близькими до Адміністрації Президента, цієї влади, яка ще працює, - сказав Євген Бистрицький. - Після того, як парламент проголосував про зміни до Конституції два дні тому, вони отямилися, й тепер „повзучим методом” хочуть відновити ту саму контрпропаганду проти того, що ми називаємо відкритим демократичним суспільством. І у цьому – велика небезпека. Це означає, що тепер наступає досить складна нова фаза, яка вимагатиме мобілізації зусиль тих людей, які відстоювали верховенство права і чинили громадський спротив на Майдані, тих людей, які хотіли би бачити Україну вільною і демократичною. І це потребує щоденного наполегливого протистояння цьому повзучому відкату, який може перейти у системний”.

За словами Євген Бистрицького, інформація про підтримку фінансової кампанії Ющенка іноземними грошима не відповідає дійсності.

„Будь-яка підтримка демократії в Україні, яка здійснюється в тому числі через фінансування грантових проектів USAID, однозначно висвітлювалася й сприймалася силами, які стоять за каналом ICTV та більшістю інших медіа в Україні, як підтримка В.Ющенка. Тобто влада послідовно й наполегливо ототожнювала демократію із виборчою кампанією В.Ющенка. Але цей аргумент із сюжету має таку само силу, як аргумент, що роздаються наколоті апельсини чи американські валянки. Або як те, що Віктор Янукович та Тарас Чорновіл стверджують, що кампанія Ющенка проводилися за допомогою владних інститутів та президентської адміністрації”. Директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв прокоментував появу та зміст цього сюжету так: «Революція не робиться на грантах. Той, хто це стверджує, або профан, або провокатор”.

Андрій Єрмолаєв зауважив, що „схоже, у влади залишилося не так багато ідей для ведення передвиборної боротьби, серед яких й розкручування антигрантової кампанії”. Він також висловив думку, що така кампанія не дасть позитиву.

„Загалом же головною проблемою В.Януковича є насправді не надумана проблема грантоїдства, а стихійна підтримка Ющенка середнім класом, що є, по суті, такими собі внутрішніми грантами, які є більш дієвими у всіх смислах – і у фінансовому, і у моральному, і у психологічному”, - підсумував Андрій Єрмолаєв.

Читайте також: "Регионы Украины" будут добиваться создания следственной комиссии Рады в связи с информацией о финансировании США кампании Ющенко
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Лариса Руденко, „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1285
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду