Микола Томенко: Певна політична сила прагне одноосібно контролювати розміщення реклами в Україні

19 Листопада 2003
1122
19 Листопада 2003
11:54

Микола Томенко: Певна політична сила прагне одноосібно контролювати розміщення реклами в Україні

1122
Голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Микола Томенко направив листа Прем’єр-міністру України Віктору Януковичу у зв’язку з появою у Кабінеті Міністрів України проекту розпорядження про утворення при Київському національному університеті технологій та дизайну експертного центру з питань рекламної та виставкової діяльності.
Микола Томенко: Певна політична сила прагне одноосібно контролювати розміщення реклами в Україні
У листі наголошується на невідповідності положень проекту як законодавству України, так і загальним принципам рекламної діяльності, а також на відвертій політичній спрямованості цього документу.

У листі Миколи Томенка наголошується, що означений експертний центр претендує на виконання “функцій контролю та координації рекламної діяльності в Україні”. Законом України “Про рекламу” ця важлива суспільна функція покладена на державні органи: спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері захисту прав споживачів, Антимонопольний комітет України і Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення.

Як наголошується у листі Миколи Томенка, "це абсолютно різні за напрямками діяльності негалузеві спеціальні державні органи, які є вищими експертними органами кожний у своїй сфері, і ніякий експертний центр при будь-якому вищому навчальному закладі виконати ці функції не в змозі".

Як зазначається у листі Миколи Томенка, створення центру з такими повноваженнями призведе до вкрай небезпечного для розвитку рекламної галузі дублювання контрольних функцій, викликатиме нездорову конкуренцію контролюючих органів з усіма негативними наслідками, підриватиме авторитет закону і посилить особисті, на противагу закону, впливи у цій сфері комерційної діяльності.

Наслідком створення центру стане посилення централізації рекламної діяльності, тоді як за законом реклама є децентралізованою галуззю, сферою регулювання органів місцевого самоврядування. Не випадково збір з реклами законодавець зарахував у доходи місцевих бюджетів. Таким чином, неминуче посилиться протистояння центру і регіонів.

Як зазначається в листі голови Комітету, "не витримує ніякої критики пропозиція авторів проекту фінансувати центр, структуру за всіма ознаками комерційну, з державного бюджету".

Як зазначено в листі, набрання чинності Законом України “Про рекламу” у редакції від 11 липня 2003 року створює передумови для введення рекламної діяльності в законодавче поле, виведення з тіні значних коштів, які там обертаються, що є завданням нагальним. Створення центру ускладнить, якщо зовсім не знівелює, такі зусилля.

Микола Томенко у листі зазначає, що "міністр освіти і науки втрутився у сферу не своїх повноважень і при цьому виявив некомпетентність у відносинах, контролювати і регулювати які він бажає. Безсумнівним є політичний підтекст ініціативи В.Кременя: у рік президентських виборів певна політична сила хоче одноосібно контролювати розміщення реклами в Україні".

За словами Микола Томенка, Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації, до відання якого належить законодавче забезпечення рекламної діяльності, категорично виступає проти створення такого центру.

За інф. "Громадської Ради"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1122
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду