Скоріше «ні», аніж «так»

25 Жовтня 2010
41296
25 Жовтня 2010
10:18

Скоріше «ні», аніж «так»

41296
Теледебати в регіонах пройдуть переважно на недержавних телеканалах і будуть нагадувати агітаційні, а не дискусійні формати
Скоріше «ні», аніж «так»

Регіональні телеканали під час виборчої кампанії до місцевих органів влади здебільшого сказали «ні» теледебатам, аніж «так». Вони надають перевагу менш проблемним форматам: рекламним роликам, фільмам про кандидатів. За інформацією з регіонів, якщо теледебати й проводяться, то представники влади не дуже охоче беруть у них участь. Одні канали запрошують на дебати тільки найрейтинговіших кандидатів у мери, інші намагаються запросити всіх, незважаючи на те, що їх може бути й до двох десятків.

 

Керівники телекомпаній скаржаться: в тих, хто балотується, дуже низька культура ведення дискусій, і їхні дебати більше скидаються на інформаційне звернення до громадян.

 

Як сказав екс-гендиректор Харківської ОДТРК Зураб Аласанія, за всю історію телеканалу теледебати на ньому проводилися лише одного разу, тому що тоді постаті були «дуже великі та відомі».

 

Нагадаємо, що закон про місцеві вибори не зобов'язує кандидатів у мери чи в депутати йти на теледебати. Відповідно до чинних законів про вибори народних депутатів та президента, теледебати є правом, а не обов'язком тих, хто балотується. Хоча для того, щоби суспільство зробило усвідомлений вибір, народні депутати Ірина Геращенко та Олександр Третьяков у жовтні 2010 року зареєстрували законопроект №7202 щодо обов'язкових теледебатів на виборах президента.

 

«Детектор медіа» поставила три запитання представникам місцевих телеканалів:

 

1. Чи будуть на вашому каналі теледебати, присвячені місцевим виборам?

2. Хто стане їхнім учасником?

3. У якому форматі відбудуться теледебати?

 

В опитуванні ТК взяли участь Ольга Бабій, Віталій Голубєв, Леонід Юркевич, Михайло Шматов, Борис Васильєв, Лариса Якубенко, Олександр Філіппов, Іван Педорук, Дмитро Добродомов.

 

 

Ольга Бабій, гендиректор телеканалу «Галичина», Івано-Франківськ:

 

1. Будуть проводитися в останній тиждень виборів.

 

2. Плануємо запрошувати кандидатів у мери. Треба було б запросити і кандидатів у депутати, але ми не зможемо цього зробити, бо їх дуже багато.

 

3. До студії ми запросимо 19 кандидатів у мери, крім них будуть експерти, журналісти різних видань. Формат програми передбачає питання й відповіді.

 

 

Віталій Голубєв, головний редактор видавничого дому «Ого» і ТРК «Рівне 1»:

 

1. Дебати плануємо, швидше за все, на останні вихідні перед виборами.

 

2. Хочемо насамперед запросити кандидатів до міської та обласної рад. Щодо кандидатів на мера - не впевнений.

 

 

Леонід Юркевич, заступник генерального директора Чернігівської ОДТРК:

 

- Теледебатів на нашому каналі не буде, тому що на це немає ні ефірного часу, ні коштів.

 

 

Михайло Шматов, гендиректор Кримської ДТРК:

 

- Теледебатів на нашому каналі ДТРК «Крим» не буде. Це було в планах, але наразі ми вирішили не проводити. У нас велика частка ефірного часу зайнята рекламними роликами кандидатів та партій.

 

 

Борис Васильєв, телеведучий програми «Vip-сектор», 11 канал, Дніпропетровськ:

 

1. Теледебати в нас проводяться вже близько тижня.

 

2. Ми запрошуємо на програму кандидатів у мери і представників місцевих осередків партій.

 

3. Програма проходить у звичайному форматі теледебатів: питання - відповіді кандидатів.

 

 

Лариса Якубенко, гендиректор Сумської ОДТРК:

 

- Теледебатів на каналі не буде, оскільки канал продає багато ефірного часу для реклами та агітаційних відеороликів кандидатів і партій.

 

 

Олександр Філіппов, гендиректор телеканалу АТВ, Одеса:

 

1. Як такі теледебати на каналі є, але це більше схоже на звичайне інформаційне звернення до громадян.

 

2. До участі ми запрошуємо двох кандидатів на посаду мера. Загалом їх 15 осіб, але не всі вони рейтингові. Представники влади не мають бажання йти на теледебати.

 

3. Теледебати проводяться у вигляді звичайної агітаційної програми, в якій кандидати мають змогу поінформувати громадян щодо своїх планів на майбутнє. Дискусії між кандидатами здебільшого немає, кожен із них самостійно висвітлює проблеми та інформує громадян. У студії під час теледебатів 15 гостей та два кандидати в мери.

 

 

Іван Педорук, заступник гендиректора Вінницької ОДТРК:

 

1. Теледебати на каналі проводяться вже втретє. У нас для цього формату є спеціальна програма, яка має назву «Політрада».

 

2. Запрошуємо кандидатів у мери, кандидатів у депутати в обласну та міську ради.

 

3. Згідно з форматом, надається рівний час для того, щоби поставити запитання і дати відповідь. Програма виходить раз на тиждень.

 

 

Дмитро Добродомов, генпродюсер телеканалу ZIK, Львів:

 

1. Теледебати на каналі ZIK проводитимуться 26 жовтня у прямому ефірі, початок - о 21:30.

 

2. Запрошено двох кандидатів у мери, які займають лідируючі позиції, а саме Андрія Садового та Петра Писарчука.

 

3. Формат програми буде американський: питання, які складено заздалегідь і з якими кандидати ознайомлюються до початку ефіру, однаковий час на відповідь, тобто кандидати постають у рівних можливостях висловитися. Такий формат надасть можливість кандидатам шляхом цивілізованого спілкування відповісти на політичні питання, що виникли протягом перегонів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Вікторія Левченко, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
41296
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду