Долганова засудять

25 Листопада 2001
528
25 Листопада 2001
10:23

Долганова засудять

528
Ще донедавна грізний пропагандист-чиновник від журналістики В. Долганов сьогодні став звичайним громадянином Вадимом Опанасовичем Долгановим. Такого висновку дійшли журналісти, які 28 листопада були у Шевченківському районному суді. Сторона Долганова вже відмовилася від наполягань на розгляді до "переможного кінця".
Долганова засудять
Такого висновку дійшли журналісти, які 28 листопада були у Шевченківському районному суді Києва.

Суддя Людмила Шилко на черговому, незвично короткому засіданні розглядала позов колишнього завідувача редакції аналітичних програм ТВО "УТН" Національної телекомпанії України Олеся Ковальчука до тепер вже колишнього президента НТКУ Долганова.

Це було перше засідання після зміни керівництва НТКУ. Ще напередодні захисники очікували, що представники Долганова та Першого національного до суду не з'являться. Однак на превеликий подив присутніх після п'ятихвилинного запізнення два штатних юристи телекомпанії (один представляв особисто Долганова) та начальник управління кадрів каналу одночасно ввійшли до зали суду.

Перше, що одразу ж впало в око, це досить контрастна зміна тональності представників телекомпанії, а також, що особливо відрадно, судді, яка до цього поводила себе надзвичайно обережно.

Цікаво, що сторона відповідача вже відмовилася від наполягань на розгляді до "переможного кінця". Навпаки, представник НТКУ звернувся до суду з письмовим проханням вирішити проблему "полюбовно", фактично укласти "мирну угоду". На це суддя доречно зауважила - у чинному законодавстві не існує такого прецеденту. Підставою для врегулювання питання повинно стати тільки відновлення несправедливо звільненого Ковальчука на роботі. Для вирішення цього питання суд дав тиждень.

Були на суді і дещо комедійні епізоди, коли суддя намагалася довідатися про бажання нинішнього репрезентанта інтересів Долганова, буде чи не буде він представляти Опанасовича у можливих подальших розглядах. Плюс словесна перепалка між головуючою та начальником управління кадрів каналу, метою якої було з'ясування нинішньої домашньої адреси Долганова для подальших викликів його до суду. Міні-конфлікт завершився нічим, оскільки Олексій Лисенко знав адресу не офіційно, а лише зі слів невловимого шефа.

Засідання знову перенесене – тепер на 12 годину 5-го грудня.

Нагадаємо, що 25 квітня цього року Олесь Ковальчук привселюдно висловив критичні зауваження щодо діяльності Долганова. Тоді, як він пояснив, вдатися до цього його змусила ситуація у програмі "Сім днів", яка склалася від часу появи нового-старого ведучого Долганова.

Ковальчук заявив, що Долганов систематично ігнорував права громадян на відкрите та вільне обговорення суспільних питань, порушував принципи об'єктивності, вірогідності інформації, створював умови, за яких забезпечення ідеологічного та політичного плюралізму та дотримання телепрацівниками професійної етики стало зовсім неможливим. Це стало причиною, через яку професіонали змушені були залишати редакцію, а ті, хто залишився, перебували у пригніченому стані та почували себе дискомфортно.

Журналіст каже, що на "Семи днях" "змонтоване дійство видавалося за прямий ефір, підтасовувалися результати інтерактивного голосування глядачів, мала право на існування лише одна точка зору, на певних політиків і окремі теми запроваджувалося табу, замовчувалися факти, а деякі події суспільно-політичного та економічного життя країни подавалися брутально, упереджено, тенденційно...

Після заяви Ковальчука про те, що "Сім днів" за такої якості і такого формату не мають права на існування, а те, що відбувається на УТ-1 за керівництва Долганова є аморальним, Долганов назвав Ковальчука зрадником.

Тих, хто не підтримав героїчного вчинку "зрадника", заохочують до випадів проти нього. Ще за день, 27 квітня, Долганов підписує Наказ, у 1-му пункті якого йдеться про створення нової редакції (Редакції проекту "Сім днів") за рахунок підрозділів і посад Редакції аналітичних програм.

У штаті редакції аналітичних програм ТВО "УТН" залишилися двоє: завідувач редакції Олесь Ковальчук та Ірина Король (коментатор). Тоді ж Ковальчука і позбавили права підпису, відібрали печатку для перепусток, а також відрізали доступ до комп'ютерної мережі каналу та Інтернет.

П'ятого травня "рештки" розгромленої телегрупи виселяють з кімнати. Сприяв "переселенню" особисто Долганов, який ще й погрожував долучити працівників міліції (ні Ковальчука, ні Короля не було навіть офіційно повідомлено про нове приміщення та нове робоче місце). Взагалі, більшість дій, які були спрямовані на Ковальчука після його "сповіді" провадилися за усними наказами Долганова та ледь не партизанськими методами...

Сам Ковальчук всі події після 24 квітня класифікує як розправу, переслідування за критику. З дисциплінарними стягненнями, винесеними йому Долгановим, він категорично не згоден, а звинувачення в профнепридатності журналіст вважає безпідставними. Зараз його захищає IrexProMedia.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для УП, 29,11,2001, 17:08
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
528
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду