Телеканали наполягають на внесенні в Закон про вибори чіткого визначення передвиборної агітації

4 Листопада 2005
1122
4 Листопада 2005
21:17

Телеканали наполягають на внесенні в Закон про вибори чіткого визначення передвиборної агітації

1122
Та поправки про судовий порядок зупинення дії ліцензії. та поправки про судовий порядок зупинення дії ліцензії.
Телеканали наполягають на внесенні в Закон про вибори чіткого визначення передвиборної агітації
2 листопада погоджувальна рада депутатських фракцій Верховної Ради обговорила проекти змін до закону про вибори, які стосуються діяльності ЗМІ. До засідання робоча група підготувала пропозиції змін до законодавства, які включали усі пропозиції, які були спільно внесені професійними об’єднаннями та експертами, включаючи Індустріальний телевізійний комітет.

На жаль, на погоджувальну раду не було винесено важливої пропозиції від ЗМІ щодо визначення політичної реклами. Депутати прийняли майже всі поправки, що були запропоновані робочою групою, окрім двох. Індустріальний телевізійний комітет вважає, що саме ці поправки є найбільш важливими для цивілізованої роботи ЗМІ під час виборів.

Після засідання погоджувальної ради залишилось відкритим питання визначення політичної реклами та агітації (мова йде про ст. 66 закону «Про вибори народних депутатів») та питання жорсткості санкцій щодо преси під час передвиборчої кампанії (ст. 71 того ж закону). Робоча група підготувала таке визначення, яке надзвичайно необхідно для ЗМІ.

Ми пропонували змінити пункт третій ст. 66 у законопроекті виглядає наступним чином:


Наголошуємо на тому, що без законодавчого чіткого визначення політичної агітації та реклами ЗМІ просто не зможуть нормально працювати під час виборів. Визначення політичної реклами, яке міститься в законі абсолютно не дає можливості зрозуміти, що таке агітація та політична реклама, адже відповідно до цього визначення будь-яка інформація може вважатися політичною рекламою та агітацією.

«Причиною невдалого визначення є те, що законодавець намагається дати визначення шляхом наведення таких загальних критеріїв як «привернення уваги», «позитивне або негативне ставлення», форми та можливі наслідки поширення інформації. Для уникнення цих проблем основним і необхідним критерієм визначення політичної реклами й агітації має бути мета (умисел) спонукати виборців голосувати «за» або «проти».

Такий критерій дозволяє в кожному випадку визначити суть інформації незалежно від того у якій формі вона подана чи до яких наслідків вона може привести. Цей критерій не є винаходом України, він взятий з досвіду країн з розвиненою демократією» - вважає юрист Індустріального телевізійного комітету Андрій Танчак.


Робоча група також розробила судовий порядок накладення санкцій на ЗМІ і запропонувала внести ці зміни до закону. Ці положення необхідні для ЗМІ так як, такі жорсткі санкції, як зупинення діяльності ЗМІ не можуть застосовуватись інакше, як за рішенням суду.

Відповідно до діючого закону за будь-яке порушення дрібне чи серйозне передбачається єдина санкція – зупинення діяльності до закінчення виборів. Ще більшою проблемою є те, що таке покарання застосовується не обов’язково за рішенням суду, а лише за поданням ЦВК чи окружної виборчої комісії. Закон також не містить чіткої процедури розгляду справ про припинення діяльності, в одному випадку не вказано, кому вносить подання Центральна виборча комісія; не зрозуміло хто така «відповідна виборча комісія».

Для вирішення цієї проблеми необхідно передбачити можливість, а не обов’язок зупиняти дію ліцензії, і здійснювати це лише після встановлення судом факту порушення. Оскільки законом про вибори передбачена пришвидшена процедура розгляду судами скарг судове зупинення діяльності не стане перешкодою для оперативного захисту прав кандидатів.

Крім того, Закон «Про вибори народних депутатів України» і закон «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» по різному регулювати діяльність ЗМІ. А це може призвести до серйозних проблем.

Медіа-ринок надзвичайно позитивно сприймає намагання депутатів дослухатись до проблем ЗМІ та сподівається, що діалог не залишиться без конкретних дій, які спрямовані на повне порозуміння та підтримку. Члени Індустріального телевізійного комітеті сподіваються, що все ж таки депутати підтримають усі пропозиції ЗМІ і Україна буде проводити передвиборчу кампанію 2006 року, спираючись на цивілізований закон про вибори.

Читайте також:

Медіа у виборах: українська дійсність

Согласительный совет одобрил снятие ограничений в деятельности СМИ

Закон як дамоклів меч над головою ЗМІ?

ЗМІ готові відмовитися від висвітлення виборів? Звернення до Президента та ВР

Закон про вибори (не) дорівнює Кримінальному кодексу

НМПУ голосуватиме за проведення всеукраїнського страйку

Ограничивая права СМИ на выборах, власть ограничивает права избирателей

Запитання "Детектор медіа": Чи має, на вашу думку, нова редакція "Закону про вибори народних депутатів України" норми, які становлять небезпеку свободі слова, праву громадян отримувати плюралістичну, збалансовану інформацію про учасників виборчого процесу?

Во время выборов прессе велели замолчать?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1122
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 217
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду