Закон про вибори не дорівнює Кримінальному кодексу

3 Листопада 2005
1262
3 Листопада 2005
14:02

Закон про вибори не дорівнює Кримінальному кодексу

1262
…викликає серйозне занепокоєння той факт, що в законі про вибори народних депутатів міститься заборона посягати на ряд об’єктів, чітка ідентифікація яких відповідно до кримінального законодавства чи іншого законодавства не видається можливою.
Закон про вибори не дорівнює Кримінальному кодексу
Прийнято вважати, що пункт 5 статті 71 Закону України «Про вибори народних депутатів України», який містить заборону на поширення певних матеріалів під час передвиборної агітації, є відображенням статей Кримінального кодексу України. Цей пункт, який містить згадки про матеріали, що містять заклики до ліквідації незалежності, пропаганду війни та всілякі інші ворожнечi - з одного боку, є підставою для відмови політичній партії у розміщенні її реклами, а з іншого – причиною швидкого і позасудового закриття засобів масової інформації.

Пропонуємо вам порівняти текст згаданого пункту та тексти норм Кримінального кодексу України, які передбачають відповідальність за подібні діяння.



Як бачимо, наведені тексти є різними. В окремих випадках формулювання правопорушень у Законі про вибори та в Кримінальному кодексі повністю збігається (виділено підкресленням). В інших – ідентичного формулювання немає, але смислове навантаження окремих положень є подібним, якщо не однаковим, зокрема, це стосується ліквідації незалежності та порушення суверенітету.

Натомість, викликає серйозне занепокоєння той факт, що в законі про вибори народних депутатів міститься заборона посягати на ряд об’єктів, чітка ідентифікація яких відповідно до кримінального законодавства чи іншого законодавства не видається можливою. Так, незрозуміло, що таке „посягання на права і свободи людини, здоров‘я населення”. Це, з одного боку, може призвести до невиправданої відмови з боку ЗМІ у розповсюдженні політичної реклами, а з іншого, - до випадків абсолютно несправедливого закриття засобів масової інформації з міркувань посягання на якісь абстрактні права людини. Те саме стосується такого об’єкта як безпека: немає чіткої вказівки на її вид – це є безпека транспорту, виробництва, інформаційна, екологічна чи якась інша безпека.

Вважаємо, що існування пункту 5 статті 71 Закону про вибори в даній редакції потенційно може викликати зловживання під час весняної виборчої кампанії і призвести до чисельних порушень прав засобів масової інформації та працюючих в них журналістів.

Ольга Любунь, Інститут Медіа Права, для "Детектор медіа"

Читайте також:

Медіа у виборах: українська дійсність

Согласительный совет одобрил снятие ограничений в деятельности СМИ

Ограничивая права СМИ на выборах, власть ограничивает права избирателей

Закон як дамоклів меч над головою ЗМІ?

ЗМІ готові відмовитися від висвітлення виборів? Звернення до Президента та ВР
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Інститут Медіа Права, для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1262
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 217
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду