Текст закону про вибори народних депутатів України відрізняється від того, за який проголосувала Верховна Pада

11 Серпня 2005
1972
11 Серпня 2005
10:58

Текст закону про вибори народних депутатів України відрізняється від того, за який проголосувала Верховна Pада

1972
Десятого серпня на офіційному сайті Президента України з‘явилася інформація про підписання Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про вибори народних депутатів України”. Сам Закон теж розміщений на сайті www. president. gov. ua Десятого серпня на офіційному сайті Президента України з‘явилася інформація про підписання Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про вибори народних депутатів України”. ua.
Текст закону про вибори народних депутатів України відрізняється від того, за який проголосувала Верховна Pада
Інститут Медіа Права привертає увагу до однієї серйозної, на нашу думку, проблеми. Справа в тому що, текст, що став Законом, відрізняється, від тексту, за який голосували народні депутати у Верховній Раді України! Нижче два уривки: ліворуч текст законопроекту, який був підготовлений у Верховній Раді до другого читання, взятий з сайту www.rada.kiev.ua У нас немає підстав підозрювати, що в руках депутатів під час голосування був якийсь інший текст. Праворуч – текст закону, який був направлений Президенту на підпис і який зрештою став Законом.

Наведений уривок стосується лише одного, але дуже серйозного, питання – підстав закриття засобів масової інформації в ході виборів до Верховної Ради. Ці підстави у тексті, проголосованому у Верховній Раді, і у тексті, який став Законом разюче відрізняються, при цьому не на користь засобів масової інформації. Інститут Медіа Права залишає без коментарів причини цих відмінностей.

Пропонуємо уважно ознайомитися з наведеним нижче текстом. Також, закликаємо журналістів, провести власні розслідування, чому у Верховній Раді тексти, які Голова Верховної Ради направляє на підпис Президенту України відрізняються від тих текстів законів, які приймаються народними депутатами. Залишаємо без коментарів такі питання: хто має право вносити зміни до законів після того, як вони проголосовані народними депутатами України? Чому на голосування подаються тексти, які містять два пункти під номером три? І хто має право вже після прийняття Закону визначати, за яким із цих пунктів будуть закривати засоби масової інформації?

...БЕЗ КОМЕНТАРІВ...







Текст закону про вибори народних депутатів України, прийнятий Верховною Радою України 7 липня 2005 року Текст закону про вибори народних депутатів України, підписаний Президентом України
Стаття 70. Обмеження щодо ведення передвиборної агітації

...

3. Забороняється використання приміщень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування для проведення передвиборної агітації за рахунок коштів виборчих фондів партій (блоків).

...

5. Поширення у будь-якій формі матеріалів, що містять заклики до ліквідації незалежності України, зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підриву її безпеки, незаконного захоплення державної влади, пропаганди війни, насильства та розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров'я населення, забороняється.

...

5. Забороняється розміщення політичної реклами в одному блоці з комерційною чи соціальною рекламою.

...

8. У разі порушення засобами масової інформації вимог ч. третьої та п’ятої ст. 70 за поданням Центральної виборчої комісії або відповідної окружної виборчої комісії засобам масової інформації тимчасово (до закінчення виборчого процесу) зупиняється дія ліцензії або випуск (друк). У разі інших порушень засобом масової інформації вимог цього Закону тимчасове зупинення дії ліцензії або випуску (друку) здійснюється виключно за рішенням суду.
Стаття 71. Обмеження щодо ведення передвиборної агітації

...

5. Поширення у будь-якій формі матеріалів, що містять заклики до ліквідації незалежності України, зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підриву її безпеки, незаконного захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства та розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров’я населення, забороняється.

...

9. Забороняється розповсюдження завідомо неправдивих або наклепницьких відомостей про партію (блок)  суб’єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати.

10. У разі порушення засобами масової інформації вимог частин п’ятої та дев’ятої цієї статті за поданням Центральної виборчої комісії або відповідної окружної виборчої комісії засобам масової інформації тимчасово (до закінчення виборчого процесу) у встановленому законом порядку зупиняється дія ліцензії або випуск (друк). У разі інших порушень засобом масової інформації вимог цього Закону тимчасове зупинення дії ліцензії або випуску (друку) здійснюється виключно за рішенням суду.



Для тих, хто забажає перевірити достовірність поданої інформації, додаємо перелік джерел:

Текст законопроекту до другого читання 06.07.2005

Таблиця поправок до другого читання 06.07.2005

Текст, підписаний Головою Верховної Ради України 25.07.2005

Стенограма засідання Верховної Ради України від 7 липня 2005 року (розгляд проекту почався о 17:40

Текст, підписаний Президентом України
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
директор Інституту Медіа Права, для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1972
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 217
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду