Закон про вибори нардепів не відповідає демократичним стандартам свободи слова та вільних виборів

23 Червня 2005
1121
23 Червня 2005
16:47

Закон про вибори нардепів не відповідає демократичним стандартам свободи слова та вільних виборів

1121
Інститут Медіа Права розповсюдив сьогодні заяву, в якій йдеться про те, що нова редакція закону про вибори, прийнята Верховною Радою ще в березні 2004 року, "спотворює роль журналіста".
Закон про вибори нардепів не відповідає демократичним стандартам свободи слова та вільних виборів
В документі, зокрема, говориться, що "Інститут Медіа Права звертає увагу на те, що законодавство про вибори народних депутатів не відповідає демократичним стандартам свободи слова та вільних виборів. Нова редакція закону про вибори, прийнята Верховною Радою ще в березні 2004 року, повністю спотворює роль журналіста та засобу масової інформації у демократичному суспільстві. Зокрема, закон практично зобов’язує журналістів готувати лише замовні матеріали про політичні партії та кандидатів у народні депутати, оскільки у ньому міститься пряма заборона засобам масової інформації та журналістам давати власні оцінки передвиборним програмам партій, а також „віддавати їм перевагу у будь-якій формі” (стаття 58 пункт 4), якщо це не обумовлено угодами і за це не сплачено кошти. Тобто журналіст може оцінювати програму партії тільки за гроші і не може цього робити з власної ініціативи.

Ще більшу небезпеку становить той факт, що за оцінку передвиборної програми, а також за будь-які переваги (що є надзвичайно суб’єктивним поняттям) будь-якій партії передбачена єдина санкція – припинення дії ліцензії до кінця виборів! Ми вважаємо, що Україна обрала хибний шлях у підході до вирішення такого важливого питання як свобода слова під час виборів. Замість того, щоб гарантувати редакційну незалежність і плюралізм думок, держава вирішила обмежувати і забороняти поширення інформації, яка може не подобатися окремим політичним партіям.

Переконані, що демократія – це можливість громадян отримати перед виборами якомога більше інформації з різних джерел: і від кандидатів, і від журналістів. Якщо Україна демократична країна, то вона не може повністю забороняти журналістам поширювати власну аналітику і коментарі щодо політиків та партій. Рекомендації Ради Європи про висвітлення в ЗМІ виборчих кампаній чітко відзначають, що „нормативні рамки висвітлення виборів ЗМІ не повинні суперечити ні редакційній незалежності газет або журналів, ні їхньому праву висловлювати будь-які політичні симпатії”.

Інститут Медіа Права закликає Верховну Раду України невідкладно внести зміни до Закону України „Про вибори народних депутатів України”, вилучивши з нього надмірні обмеження прав і свобод журналістів, зокрема обмеження на аналітику та коментарі. Хорошим орієнтиром для встановлення справедливого балансу між правами журналістів, кандидатів та виборці є Рекомендація Ради Європи № (99) 15 „Про висвітлення в ЗМІ виборчих кампаній”".

Читайте також:

Верховная Рада приняла в целом новую редакцию Закона "О выборах народных депутатов Украины"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Інституту Медіа Права
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1121
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 217
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду