Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання порядку відшкодування моральної немайнової шкоди, завданої поширенням недостовірної інформації засобами масової інформації”

23 Червня 2003
1071
23 Червня 2003
14:53

Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання порядку відшкодування моральної немайнової шкоди, завданої поширенням недостовірної інформації засобами масової інформації”

1071
Проект вноситься народними депутатами України С. Правденком (реєстр. № 400), Ю. Павленком (реєстр. № 265). Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:.
Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання порядку відшкодування моральної немайнової шкоди, завданої поширенням недостовірної інформації засобами масової інформації”
І.Внести зміни до таких законодавчих актів України:

1.1)статтю 440-1 доповнити частиною третьою такого змісту:

“Розмір відшкодування моральної (немайнової) шкоди заподіяної внаслідок поширення засобом масової інформації відомостей, що не відповідають дійсності або викладені неправдиво, які порочать честь і гідність чи ділову репутацію або завдають шкоди інтересам, визначається судом з урахуванням майнового стану винної сторони та не повинен призводити до припинення діяльності засобу масової інформації”. 2.

1) у пункті 10 статті 65 вилучити слова “за винятком вимог про відшкодування моральної (немайнової) шкоди”;

2) статтю 152 доповнити частиною четвертою:

“Забезпечення позову про поширення недостовірної інформації засобом масової інформації не повинно призводити до припинення діяльності засобу масової інформації”.

3. У Цивільному кодексі України (Офіційний вісник України, 28.03.2003, N 11, с.7, ст. 461):

1) частину другу пункту 3 статті 23 доповнити реченням:

“Розмір відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок поширення недостовірної інформації засобом масової інформації, визначається судом з урахуванням майнового стану винної сторони та не повинен призводити до припинення діяльності засобу масової інформації ”;

2) у статті 277 частину третю виключити, а частини четверту-сьому вважати відповідно частинами третьою-шостою.

4.У Законі України "Про інформацію" (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., N 48, ст. 650; 2000 р., N 27, ст. 213; 2002 р., N 29, ст. 194):

1)частину дев’яту статті 30 виключити;

2)частини третю – п’яту статті 45-1 виключити;

3) в частині третій статті 47-1 слова “інформації з обмеженим доступом” замінити словами “конфіденційної інформації, крім конфіденційної інформації про особу, та таємної інформації, крім державної таємниці”;

4)частину першу статті 49 викласти в такій редакції:

“У випадках, коли фізичним або юридичним особам діяннями суб’єктів інформаційної діяльності завдано матеріальної чи моральної шкоди, вона відшкодовується згідно із Цивільним кодексом України”.

5.Частину четверту статті 17 Закону України "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів" (Відомості Верховної Ради України, 1997 р., N 50, ст. 302; 2002 р., N 2, ст. 5, N 29, ст. 200) викласти у такій редакції:

“У разі розгляду судом спору щодо завданої моральної (немайнової) шкоди між журналістом або засобом масової інформації як відповідачем та політичною партією, посадовою особою як позивачем, суд визначає розмір грошового відшкодування моральної шкоди з урахуванням умислу журналіста чи службових осіб засобу масової інформації”.

6.У підпункті “ж” пункту 1 статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року № 7-93 “Про державне мито” (Відомості Верховної Ради України, 1993 р., № 13, ст. 113; 1995 р., № 30, ст. 229; 2000 р., № 29, ст. 229):

1) слова “із позовних заяв про розгляд питань захисту честі та гідності” замінити словами “із позовних заяв про розгляд питань захисту честі, гідності та ділової репутації і про відшкодування моральної шкоди”;

2) слова і цифри “від 100 до” замінити словами і цифрами “від 101 до”.

ІІ. ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ Цей

1. Закон набирає чинності з моменту опублікування, крім статті 3 цього Закону.

2. Стаття 3 цього Закону набирає чинності з моменту набрання чинності Цивільним кодексом України.

ГОЛОВА ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1071
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду