Проект постанови ВР "Про звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2001 рік",

4 Липня 2002
1346
4 Липня 2002
13:33

Проект постанови ВР "Про звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2001 рік",

1346
яка була щойно прийнята в цілому депутатами ПОСТАНОВА
Проект постанови ВР "Про звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2001 рік",
Верховної Ради України

Про звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2001 рік


Розглянувши звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2001 рік, Верховна Рада України вказує на суттєві недоліки в діяльності цього підзвітного їй органу.

Зокрема, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення без погодження з відповідним Комітетом Верховної Ради України ухвалила положення “Про порядок ліцензування каналів мовлення” та “Про умови конкурсу на отримання ліцензії” і понад рік керується цими документами при ліцензуванні телерадіоргназіацій, незважаючи на те, що ці положення суперечать нормам законодавства.

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення невмотивовано, керуючись суб’єктивними висновками та застосовуючи кон’юнктурні підходи, перерозподіляла канали мовлення і радіочастотний ресурс, незаконно визначала ліцензійний збір, засновувала непередбачені нормативними документами, але наділені важливими функціями органи (як, наприклад, експертна комісія), створювала штучні перешкоди для мовників (встановлення вимог щодо надання під час конкурсів додаткових документів, запровадження специфічного порядку проведення технічного аудиту уадіовізуальних засобів масової інформації тощо).

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення протягом двох років не лише не забезпечувала виконання норм Закону України “Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації”, а й, ігноруючи рішення парламенту, самоусунулася від розміщення державного замовлення щодо інформування суспільства про діяльність Верховної Ради України на каналах Національної телекомпанії України та Національної радіокомпанії України. Таким чином, повноважний державний орган не справився зі своїм головним завданням – забезпеченням вільного доступу громадян до інформації.

У діях окремих членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення простежується некомпетентність, прагнення скористатися засобами масової інформації для задоволення власних інтересів, виконання замовлень та вказівок з тіньових центрів впливу, які намагаються монопольно підпорядкувати собі інформаційний простір, та пропагування політичних поглядів впливових медіа-бізнесових груп і залежних від них керівників центральних органів державної виконавчої влади. Це стало причинами інертності та вражаючої бездіяльності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення під час підготовки та проведення виборчих кампаній 2002 року: важливий наглядово-контрольний орган у сфері діяльності телерадіомовних організацій самоусунувся тоді від виконання своїх головних обов’язків і досі не зреагував на кричущі факти порушення законодавства про вибори дер-жавними засобами масової інформації, не з’ясував причини і не покарав винних у незаконному використанні державних те-лерадіокомпаній в агітаційно-пропагандистських цілях при-владних політичних сил.

Упереджено ставлячись до багатьох популярних в суспільстві телерадіоорганізацій, що функціонують у повній відповідності з вимогами законодавства, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення не зважає на правову неврегульованість діяльності Національної телекомпанії України та Національної радіокомпанії України, на невідповідність їхніх статутних документів Закону України “Про телебачення і радіомовлення”.

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення не відреагувала належним чином на вмотивовану критику її діяльності та на пропозиції, що містилися в Постанові Верховної Ради України “Про звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2000 рік” від 22 березня 2001 року.

Ці та інші порушення, недоліки, суб’єктивні рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, що завдали великої шкоди телерадіомовним організаціям, дають підстави для висновків про незадовільну діяльність цього органу.

Керуючись статтею 5 Закону України “Про телебачення і радіомовлення” та статтями 10, 12, 31 Закону України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення”, Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:

1. Звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2001 рік відхилити як необ’єктивний та позбавлений аналізу причин незадовільної ситуації в теле- і радіоінформаційному просторі.

2. Висловити недовіру голові Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Холоду Б.І. 3. Висловити недовіру складу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, обраному у 2000 році.

4. Доручити Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації оголосити і провести конкурс претендентів до складу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та до 5 липня 2002 року (варіант: до 1 вересня 2002 року) внести кандидатури до складу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на розгляд Верховної Ради України.

5. Верховній Раді України протягом першої сесії (варіант, у разі продовження в попередньому пункті строку внесення кандидатур: до 20 вересня 2002 року) призначити нових членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

6. Звернутися до Президента України з пропозицією вжити заходів щодо кадрового зміцнення складу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, зважаючи на висновки та рішення, що містяться в цій Постанові Верховної Ради України.

7. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на заступника Голови Верховної Ради України Зінченка О.О.

Результати поіменного голосування дивись тут
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
rada,kiev,ua/">www,rada,kiev,ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1346
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду