«Острів свободи» приписали «Г.»

1 Липня 2009
10354
1 Липня 2009
10:26

«Острів свободи» приписали «Г.»

10354
Головред запорізької газети обурена «викривальними» заявами податківця. У податковій кажуть, що нічого не казали.
«Острів свободи» приписали «Г.»

«Детектор медіа» отримала відкрите звернення від головного редактора запорізької газети «Остров Свободы» Наталії Виговської. За її словами, під час брифінгу в обласній податковій адміністрації представник цієї установи назвав газету в числі медіа, що належать певному медіамагнату-злочинцю «Г.», під яким легко вгадати запорізького видавця Миколу Галівця. Обурена цією заявою, пані Виговська звернулась із претензією до податкової та сайту «Репортер Запорожья», що оприлюднив цю інформацію зі слів податківця. Публікуємо звернення пані Виговської.

 

Как запорожская налоговая оболгала газету «Остров Свободы»

 

Как сделать адекватного Васю дураком? Главная тайна манипуляторов, которую мне открыли лет в семь: смешайте непреложные истины с оценочными суждениями. Например: небо голубое, солнце светит, снег белый, а Вася дурак. Кто будет спорить с голубизной неба или яркостью солнца? Вот так и Вася автоматически записывается в дураки. Судя по всему, таким несложным, но очень эффективным методом хорошо обучена и наша доблестная налоговая служба.

 

Собственно, именно в таком стиле была выдана недостоверная информация о газете «Остров Свободы» на брифинге в областной налоговой администрации 25 июня. Начальник отдела организации борьбы с отмыванием доходов, полученных преступным путем, капитан Александр Прийменко, как выяснилось из пресс-релиза, разосланного СМИ, отрапортовал о разоблачении «медиа-магната Г.», который отмывал деньги через свой медиа-холдинг. По данным налоговиков, гражданин Г. создал финансовую пирамиду, брал деньги у запорожцев, при этом гарантом выступала его медиа-холдинг. Среди изданий налоговики почему-то оказался и еженедельник «Остров Свободы», владельцем которого якобы был задержанный Г.

 

Можно было посмеяться, если бы не такая наглая ложь, разосланная в виде пресс-релиза и напрочь отсутствующая на сайте налоговой администрации (кстати, при попытке входа на который компьютер взрывается предупреждениями «этот сайт может атаковать ваш компьютер»). На поверхности - лишь четыре лжи, но зато как звучат!

 

Ложь № 1: «ОС» входит в медиа-компанию «Империал».

 

Чтобы опровергнуть эту глупость, достаточно просто посмотреть информацию о статусе «Острова...» в учредительных документах. «Остров Свободы» никогда не был частью какого либо холдинга или медиа-коомпании.

 

Ложь № 2. «Остров Свободы» создал тот самый преступный «господин Г.».

Чтобы узнать, кто же таки стоял у истоков «Острова...», достаточно посмотреть учредительные документы, в которых нет ни одного «Г.» принципиально. Его учредителями является ООО «Редакция газеты «Остров Свободы».

 

Ложь № 3. Газета имеет тираж «до 10000 экземпляров».

 

Справку о печатаемых тиражах из типографии «Остров...» может предоставить по первой же просьбе. Минимальный тираж «ОС» - 20 тысяч экземпляров, максимальный - 70 тысяч. Сверить последовательность цифр можно на предпоследней странице каждого номера.

 

Ложь № 4. Газету учредили в 2007 году.

 

Первый номер газеты вышел 13 октября 2005 года. Вот знала бы, с 2005 по 2007, глядишь, сэкономила бы на налогах массу средств - все равно ж «Острова...» не было!

 

На имя главы областной налоговой администрации в Запорожской области Ивана Ковальчука уже отправилась претензия с требованием опровергнуть недостоверную информацию и публично извиниться. Если в течение недели утомленные жарой создатели сенсаций не взбодрятся и не извинятся, следующим шагом с нашей стороны будет, как минимум, суд.

 

Наталья Выговская, главный редакторname="0.1__PictureBullets">

 

«Детектор медіа» звернулась до державної податкової адміністрації із проханням прокоментувати закиди газети «Остров свободы» та інтернет-видання «Репортер Запорожья» щодо факту несправедливості звинувачень  в тому, що газета входить до медіа-компанії «І» («Імперіал»), за допомогою якої «громадянин Г.» (Микола Галівець) вибудував цілу фінансову піраміду з відмивання грошей. За даними «Репортера Запорожья» інцидент відбувся 25 липня під час брифінгу начальника слідчого відділу податкової міліції ДПА у Запорізькій області, полковника податкової міліції Олександра Сироватка. Крім того, згідно з прес-релізом надісланим до редакції «Острова свободы», податківці зменшили тираж газети з 20000 до 10000 примірників і неправильно вказали рік заснування (2007 замість 2005).

 

Попри те, що на заході справді обговорювали проблеми тіньової економіки, прес-служба запорізької податкової стверджує, що власні назви загалом і назва видання «Остров свободы»  зокрема взагалі не фігурували в ході брифінгу. В прес-релізах, розісланих запорізьким ЗМІ також не вживають жодних імен. Йдеться про громадянина Г., який, будучи власником медіа-компанії «І.», до складу якої, за даними податкової, «входить ряд відомих у Запоріжжі інформаційних та рекламних друкованих видань», понад два роки тому заснував в місті фінансову піраміду. В прес-службі також запевнили, що жодних імен і назв вони просто не можуть розголошувати, оскільки ще ведеться слідство, отже, для них залишається загадкою, звідки «Остров свободы» та «Репортер Запорожья» могли отримати подібну інформацію.

 

Зокрема, Анатолій Півненко, начальник відділу громадських зв'язків Запорізької податкової, заявив: «Я не можу обговорювати те, чого не було. Всі матеріали на цю тему оприлюднені на офіційному сайті, і там немає жодної згадки про "Остров свободы", а з яких джерел взяли іншу інформацію, я не знаю».

 

Галина Корба, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Галина Корба
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10354
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Руслан
5412 дн. тому
Вот такие у нас непрофессиональные налоговики. Делают заявления даже не разобравшись в структуре медиа-холдинга.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду