«Зеонбуд» попередив канали, які не платять за послуги, про відключення

«Зеонбуд» попередив канали, які не платять за послуги, про відключення

21 Жовтня 2022
2085
21 Жовтня 2022
15:15

«Зеонбуд» попередив канали, які не платять за послуги, про відключення

2085
Про це йдеться у листі компанії, який «Детектор медіа» отримав від власних джерел. У ньому «Зеонбуд» пише, що не отримав фінансової підтримки від держави та вичерпав ресурси, тому надає каналам знижки і закликає платити за послуги.
«Зеонбуд» попередив канали, які не платять за послуги, про відключення
«Зеонбуд» попередив канали, які не платять за послуги, про відключення

«Зеонбуд» може відключити ті телеканали, які винні йому гроші, у разі, якщо вони не почнуть платити за послуги. З власних  джерел «Детектор медіа» отримав лист, який компанія надіслала каналам-боржникам. 

У листі за підписом керівника «Зеонбуду» Володимира Манжосова йдеться: «Ми вимушені констатувати, що не дивлячись на те, що ми продовжуємо цілодобове надання послуг телерадіоорганізаціям, оплата за надані послуги майже не надходить. Всі витрати на резервне обладнання, забезпечення роботи телемережі, оплату електроенергії, радіочастотних зборів, податків та обов’язкових платежів, ТОВ "Зеонбуд" несло самостійно, використовуючи власні господарські заощадження, резервовані на модернізацію та технічне переоснащення телемережі. Ми не відключили за власною ініціативою жоден телеканал, розуміючи важливість роботи мовників». Провайдер цифрового телебачення пише, що вичерпав власні грошові ресурси та не може далі працювати без отримання щомісячної оплати за надані послуги, і це може призвести до зупинки роботи мережі.

«Зеонбуд» наголошує, що жодної фінансової підтримки від  держави за час повномасштабної війни компанія не отримала. Саме тому провайдер у серпні вирішив надати знижки всім мовникам у розмірі 36,3% від вартості послуг за чинними тарифами.

«У разі, якщо мовники не пристануть на наші умови та не сплатять до 25 числа місяця, наступного за розрахунковим, суму у розмірі не менше, ніж 50% від вартості в розрахунковому періоді послуг, з зобов'язанням подальшої оплати решти рахунку, ТОВ "Зеонбуд" буде змушене припинити надання послуг такому мовнику до погашення заборгованості у повному розмірі, — йдеться в листі провайдера. — Такі відключення дадуть нам оптимізувати роботу телемережі та не зупинити мовлення тих мовників, які продовжують сплачувати за послуги».

У пресслужбі самого «Зеонбуду» «Детектору медіа» сказали, що поки що не коментують це питання, однак достовірність листа не заперечили.

На попередній запит редакції ДМ щодо того, чи мають медіагрупи борги перед провайдером, пресслужба «Зеонбуду» відповіла, що компанія не має права розголошувати інформацію щодо стану виконання умов договорів про надання послуг з розповсюдження каналів мовників у телемережі Т2, бо вона є конфіденційною.

За інформацією джерел ДМ на каналах, трансляція одного каналу у цифрі обходиться близько мільйона гривень на місяць. Відповідно, у Starlight Media таких каналів 4, у 1+1 media — 5,  у «Інтера» — 8. Медіагрупи, за повідомленнями наших джерел, від початку повномасштабного вторгнення заборгували платню за трансляцію, оскільки сподівались на компенсацію від держави тим каналам, які беруть участь у виробництві спільного телемарафону або транслюють його. Втім, грошей із бюджету комерційним каналам не дали, тож борги у деяких медіагруп накопичились за 4-5 місяців. Також за послуги не платять канали, які відключили від цифрового мовлення, та інші мовники, що не мають на це грошей.

За неофіційною інформацією, телеканали чекають, що уряд зможе знайти рішення і оплатити послуги за трансляцію з резервного фонду.

Пресслужба 1+1 media повідомила «ДМ», що канали медіагрупи працюють з ТОВ «Зеонбуд» у межах двосторонніх домовленостей: «Жодних суперечок чи претензій одне до одного не маємо. Більше того, останнім часом ми бачимо дуже якісні зміни у бізнес-підході оператора та його взаємодії щодо захисту інформаційного простору».

У пресслужбі телеканалу «Інтер» «ДМ» повідомили, що «телеканали Inter Media Group перебувають у конструктивному діалозі з компанією "Зеонбуд" з усіх питань».

«Наші партнерські стосунки грунтуються на розумінні стратегічного значення наших компаній для інформаційної безпеки і економіки України в цілому та необхідності забезпечення їх стабільної роботи», — повідомили у пресслужбі.

«Детектор медіа» також звернувся по коментар до Starlight Media та Незалежної асоціації медіа.

Також, нагадаємо, 19 березня президент ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони, яким підпорядкував «Зеонбуд» Концерну РРТ. Це рішення запроваджує особливий режим роботи для оператора цифрового ефірного телебачення — компанії «Зеонбуд» — «у складі Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення» і, відповідно, під керівництвом Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, якій підпорядковується концерн. Тому «Детектор медіа» також надіслав запитання у Держспецзв’язку та до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення і чекає на відповідь.

19 жовтня Національна рада з питань телебачення та радіомовлення переоформила ліцензію ТОВ «Зеонбуд» через зміну одного з кінцевих бенефіціарів. Зі складу власників вийшов Олександр Ільющенко, його змінив очільник компанії Володимир Манжосов. Михайло Моісеєв, Олександр Шилов, Володимир Прокопенко, Ірина Аляб'єва залишились у складі власників.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2085
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду