Нацрада зобов’язала «1+1 медіа» вирішити питання суборенди частоти в Покровську

Нацрада зобов’язала «1+1 медіа» вирішити питання суборенди частоти в Покровську

26 Квітня 2018
1180
26 Квітня 2018
16:18

Нацрада зобов’язала «1+1 медіа» вирішити питання суборенди частоти в Покровську

1180
26 квітня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення ледве не оголосила попередження телеканалу ТЕТ за суборенду його частоти в Покровську телеканалом «1+1», яка триває вже чотири роки.
Нацрада зобов’язала «1+1 медіа» вирішити питання суборенди частоти в Покровську
Нацрада зобов’язала «1+1 медіа» вирішити питання суборенди частоти в Покровську

Під час планової перевірки каналу ТЕТ Нацрада де-юре зафіксувала, що на 35 ТВК у Покровську Донецької області замість телеканалу ТЕТ транслюється телеканал «1+1», що є суборендою, яка заборонена законом, і порушенням умов ліцензії телеканалу ТЕТ, який володіє цією частотою.

Представники групи «1+1 медіа», до якої входять телеканали «1+1» і ТЕТ, пояснили, що «1+1» мовить на частоті каналу ТЕТ у Покровську вже близько чотирьох років, і таке рішення було прийнято в інтересах інформаційної безпеки.

«Рішення про включення телеканалу 1+1” приймалося в серйозних складних умовах у травні-червні 2014 року, коли захоплювалися передавачі українських мовників і на них включалися російські телеканали. З огляду на те, що мовлення з 35 ТВК у Покровську може покривати територію на 25 км вглиб окупованої території, було прийнято рішення спільно з Концерном РРТ включити на цій частоті телеканал “1+1”, оскільки він транслює інформаційно-аналітичні та публіцистичні передачі, а ТЕТ є розважальним каналом, де немає випусків новин», – пояснила юрист «1+1 медіа» Ірина Стройко.

Голова Нацради Юрій Артеменко подякував представникам «1+1 медіа» за те, що вони відгукнулися на пропозицію державних органів (зокрема, РНБО) і у 2014 році прийняли оперативне рішення запустити мовлення «1+1». Водночас він дорікнув, що відтоді минуло вже чотири роки і за цей група «1+1 медіа» мала можливість привести свою діяльність у відповідність до законодавства та умов ліцензії. Зі слів пана Артеменка, перед засіданням він мав особисту зустріч із цього питання з гендиректором «1+1 медіа» Олександром Ткаченком.

«Потрібно було відновити мовлення телеканалу ТЕТ відповідно до ліцензії, а якщо це не планувалося, треба було звернутися до Нацради за отриманням дозволу на тимчасове мовлення на цьому каналі на певних умовах і здати ліцензію. А так виходить, що ліцензія діюча, а її умови не виконуються», – додав член Нацради Сергій Костинський.

Членів Нацради також обурило, що у своїх письмових поясненнях до результатів перевірки телеканал ТЕТ зауважив, що Нацрада не має права проводити планові та позапланові перевірки (Нацрада переконує, що на неї не поширюється мораторій на перевірки) і що порядок видачі дозволів на тимчасове мовлення з’явився тільки в березні 2018 року (де-факто Нацрада вже три роки видає дозволи на тимчасове мовлення, хоча така процедура дійсно була узаконена тільки наприкінці 2017 року).

Директор департаменту дистрибуції та розвитку мережі мовлення «1+1 медіа» Андрій Мальчевський повідомив, що група готова, якщо потрібно, відновити мовлення каналу ТЕТ. Але з точки зору інформаційної безпеки та соціальної важливості доцільнішим є мовлення каналу «1+1». 18 квітня канал «1+1» звернувся до Нацради за дозволом на тимчасове мовлення на 35 ТВК у Покровську.

Відповідальний секретар Нацради Олександр Ільяшенко запропонував не оголошувати каналу ТЕТ попередження, а взяти порушення до відома й дати час на приведення діяльності в правову площину. Член Нацради Олег Черниш запропонував дати каналу три місяці на врегулювання ситуації. Колеги погодилися.

Голова Нацради Юрій Артеменко резюмував, що питання складне і його потрібно починати вирішувати одразу, а не через три місяці. На його погляд, ще невідомо, що потрібніше глядачам у прифронтовій зоні – інформаційні програми («1+1») чи розваги (ТЕТ). Також потрібно знайти юридичні механізми, щоб уникнути колізії. «Тому що надання тимчасового дозволу каналу “1+1” на мовлення на цій частоті означатиме необхідність здати ліцензію каналу ТЕТ», – пояснив він.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1180
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду