Рада не змогла ухвалити за основу законопроект, що забороняє російську мову у зовнішній рекламі

Рада не змогла ухвалити за основу законопроект, що забороняє російську мову у зовнішній рекламі

1 Березня 2018
1932
1 Березня 2018
12:47

Рада не змогла ухвалити за основу законопроект, що забороняє російську мову у зовнішній рекламі

1932
Парламентарії розглянули три законопроекти про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами, в тому числі рекомендований Комітетом з питань свободи слова (№2702-д), і всі три відхилили, не спромігшись навіть повернути їх на доопрацювання.
Рада не змогла ухвалити за основу законопроект, що забороняє російську мову у зовнішній рекламі
Рада не змогла ухвалити за основу законопроект, що забороняє російську мову у зовнішній рекламі

Верховна Рада не змогла ухвалити за основу проект закону №2702-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами», рекомендований до ухвалення Комітетом ВР з питань свободи слова та інформаційної політики. На підтримку цього законопроекту висловилися 176 депутатів.

Така ж доля спіткала ще два законопроекти щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами - №2702 і №2702-1. За них проголосували відповідно 161 і 157 народних обранців. Голова ВР Андрій Парубій наполегливо виносив це питання на голосування, однак жодна з його пропозицій не набрала необхідного мінімуму голосів: за те, щоб повернути всі три законопроекти в Комітет для підготовки до повторного першого читання, проголосували спочатку 214, а вдруге – 214 нардепів, за повернення суб’єктам законодавчої ініціативи – 218, а потім 201 депутат.     

Таким чином всі три варіанти законопроекту про зовнішню рекламу відхилені.

Голова комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар назвала це голосування «відверто лобістським» і заявила, що тим самим людьми, які мають прямі інтереси у сфері зовнішньої реклами, була знівельована багаторічна робота багатьох експертів.

Як повідомляв «Детектор медіа», Комітет свободи слова на засіданні, яке відбулося 8 листопада 2017 року, вирішив рекомендувати Верховній Раді України прийняти в першому читанні за основу проект закону №2702-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами», внесений членами Комітету свободи слова на заміну відхиленим двом законопроектам про зовнішню рекламу.

Нагадаємо, Комітет свободи слова відхилив чинний законопроект №2702щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами і вирішив розробити свій. Голова Комітету свободи слова Вікторія Сюмарзазначила, що навколо існуючих проектів (№2702 та альтернативного №2702-1) довго тривають дискусії, і члени профільного Комітету дійшли висновку, що їм потрібно самим розробити новий проект про зовнішню рекламу, і в Мінекономрозвитку з ними погодилися. Вона запропонувала переглянути рішення Комітету щодо попередньо схваленого проекту №2702 і відхилити його.

При Комітеті працювала робоча група, до якої входили автори законопроектів 2702 та 2702-1, члени Комітету свободи слова, представники галузі тощо. Представники галузі неодноразово зазначали, що хочуть впорядкування на законодавчому рівні прозорих і чітких процедурних питань.

Детальніше про законопроект №2702-д можна прочитати тут.  

Фото: НВ Бизнес

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1932
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду