Одеський «Первый городской» проліцензувався в Нацраді

Одеський «Первый городской» проліцензувався в Нацраді

29 Липня 2016
3037
29 Липня 2016
16:35

Одеський «Первый городской» проліцензувався в Нацраді

3037
28 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення про видачу одеській телерадіокомпанії «Нова Одеса» ліцензії на кабельне мовлення з логотипом «1 Первый городской. Кабель».
Одеський «Первый городской» проліцензувався в Нацраді
Одеський «Первый городской» проліцензувався в Нацраді

Іншим рішенням Нацрада на прохання ТРК «Нова Одеса» анулювала її стару ліцензію на кабельне мовлення з логотипом «ТА-Одеса».

Телеканал «Первый городской» з’явився в Одесі два роки тому після ребрендингу ТРК «Нова Одеса». Однак за ліцензією логотип ТРК «Нова Одеса» залишався «ТА-Одеса». За невідповідність логотипу, а також низку інших порушень Нацрада 24 березня 2016 року оголосила компанії попередження.

На засіданні 28 липня Нацрада перед анулюванням старої та видачею нової ліцензії розглянула результати ще однієї позапланової перевірки ТРК «Нова Одеса». Перевірка виявила, що канал не усунув порушення, за які мав попередження: не повернув в ефір логотип «ТА-Одеса», не почав відбивати належним чином рекламу та не повернув в ефір програми болгарською мовою.

Але генеральний директор телеканалу «Первый городской» Дмитро Птяшко заперечив частину результатів перевірки. Він продемонстрував членам Нацради стопкадри з ефіру, на яких видно, що канал змінив логотип «Первый городской» на логотип «ТА-Одеса». Він також запевнив, що рекламний ролик спонсора прогнозу погоди завжди на каналі виходить з написом «На правах реклами», тобто канал не порушує вимог закону про рекламу. Водночас пан Птяшко підтвердив, що телеканалу не вдалося в повному обсязі відновити вихід програми «Болгаріте» болгарською мовою.

Керівник телеканалу попросив членів Нацради виключити з проекту рішення пункти про порушення щодо логотипу і реклами, залишивши в документі лише порушення програмної концепції. Нацрада погодилася, але все ж таки призначила телеканалу штраф у розмірі 7,6 тис. грн за неусунення порушення програмної концепції.

Голова Нацради Юрій Артеменко повідомив, що мав розмову з кінцевим бенефіціаром каналу (його імені пан Артеменко не назвав), який запевнив, що телеканал готовий сплатити штраф. Гендиректор каналу особисто підтвердив це під час засідання.

Оштрафувавши компанію, Нацрада анулювала її ліцензію та ухвалила рішення про видачу нової ліцензії, в якій канал уже має назву «Первый городской». Формат каналу – інформаційно-просвітницький, а програмна концепція передбачає цілодобове мовлення, з якого 21 година 45 хвилин на добу – національний продукт (у тому числі понад 15,5 годин власного виробництва) і 2 години 15 хвилин – іноземний продукт. В ефірі переважатимуть інформаційно-аналітичні та публіцистичні програми (щонайменше 10 годин на добу), також будуть науково-просвітницькі (понад 4 години на добу) та культурно-мистецькі передачі (півтори години на добу).

Де-юре власником каналу є Максим Цимбалюк, хоча одеські ЗМІ називають «Первый городской» телеканалом Володимира Немировського – одеського бізнесмена, екс-голови Одеської облдержадміністрації.

До речі, 2 серпня в ТРК «Нова Одеса» закінчувався строк дії старої ліцензії. Компанія вирішила її анулювати, а не продовжувати, і натомість отримати нову. За словами Дмитра Птяшка, вартість продовження старої ліцензії та отримання нової – ідентична (106 тис. грн.). Але в разі подання заяви про продовження ліцензії каналу загрожувала ще одна планова перевірка. Вочевидь, мовник вирішив позбутися обтяженої санкціями ліцензії.

Нагадаємо, «Первый городской» - один з одеських телеканалів, які у 2015 році Нацрада за скаргою «1+1» спіймала на піратському показі фільмів і серіалів. «Первый городской» транслював серіал «Величне століття», не маючи на нього прав. 21 грудня 2015 року Господарський суд Одеської області затвердив мирову угоду між власником прав на «Величне століття», компанією «Спінтрекс Холдінгз Лтд» і ТОВ «ТРК “Нова Одеса”», згідно з якою одеський телеканал протягом місяця мав сплатити 300 тис. грн. компенсації за порушення майнового авторського права.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3037
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду