«Громадське ТБ» отримає супутникову ліцензію

«Громадське ТБ» отримає супутникову ліцензію

19 Травня 2016
11269
19 Травня 2016
14:49

«Громадське ТБ» отримає супутникову ліцензію

11269
19 травня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення про видачу громадській організації «Громадське телебачення» ліцензії на супутникове телевізійне мовлення строком на 10 років.
«Громадське ТБ» отримає супутникову ліцензію
«Громадське ТБ» отримає супутникову ліцензію

Логотип телеканалу – «hromadske.tv Громадське телебачення». Він мовитиме цілодобове. Мінімальна частка національного продукту – 16,5 годин на добу (у тому числі 10 годин на добу програм власного виробництва), максимальна частка іноземного продукту – 7,5 годин на добу. Формат телеканалу – інформаційно-культурологічний.

Програмна концепція передбачає не менше 11 годин 6 хвилин на добу інформаційно-аналітичних і публіцистичних програм (у тому числі – 7 годин власного продукту), не менше 2,5 годин культурно-мистецьких програм (усі – власного виробництва), не менше 30 хвилин науково-просвітницьких програм (усі – власного виробництва), не менше 1 години на добу підбірки музичних творів (у тому числі – 30 хвилин власного продукту) і не менше 30 хвилин на добу фільмопоказу. Розважальних і дитячих програм концепція не передбачає.

Засновниками ГО «Громадське телебачення» в ліцензії вказані: Сергій Андрушко, Юлія Банкова, Андрій Баштовий, Роман Вінтонів, Дмитро Гнап, Мустафа Найєм, Роман Скрипін і Данило Яневський. Серед пов’язаних осіб – Зураб Аласанія та ще 83 фізичні особи та 6 юридичних осіб.

Кінцевим бенефіціарним власником ГО «Громадське телебачення» є Наталія Гуменюк – голова ГО.

Також організація надала Нацраді інформацію про загальні збори ГО у складі 22 осіб.

Студія каналу розташована в Києві на вул. Суворова, 4/6.

Канал планує мовити із супутника Astra 4A, оператор телекомунікацій – ТОВ «СЕС Сіріус Україна». Територія розповсюдження сигналу – Україна та інші країни в межах зони впевненого прийому сигналу.

У ліцензії зазначено два види сигналу – стандартної чіткості (SD) та високої чіткості (HD). За словами представників «Громадського ТБ», на супутник підніматиметься лише один сигнал каналу (SD). Другий сигнал зазначений, якщо в оператора в перспективі буде можливість піднімати «Громадське ТБ» на супутник в HD.

Презентуючи «Громадське ТБ» Нацраді Наталя Гуменюк нагадала, що канал уже два роки мовить цілодобово без будь-яких збоїв через власний канал на YouTube.

«Ініціатива знизу створювати мовник на принципах суспільного мовлення – унікальна для світу, - наголосила пані Гуменюк. – Ми є телебаченням, працюємо з відео, ми не можемо бути копіпейст-журналістикою, маємо працювати на місці. Ми є одним з небагатьох виробників власного контенту. Якщо це суд над Савченко – ми маємо бути на суді, якщо це блокада Криму – ми маємо бути в Криму.

Громадське – це, звісно, інформаційне мовлення. Ми працюємо за журналістськими стандартами, які для нас є вкрай важливими.

Крім інформаційного мовлення ми маємо програми «Схід» і «Крим», де говоримо про гуманітарні проблеми, проблеми переселенців, які нецікаві комерційним мовникам. Ми маємо програму розслідувань «Слідство.інфо», програму «Реформа» - одну з небагатьох, яка в телевізійному вигляді пояснює, що відбувається з реформами. Маємо сильну міжнародну службу, яка випускає програму «Громадське. Світ».

У програмній концепції ми також зазначили програми іноземного виробництва. Ми показуємо контент міжнародних партнерів.

Ми також робимо іномовлення російською та англійською. Це проект «Громадське International», який фінансується німецьким посольством і який продовжено на наступний рік.

Ми інформаційно-культурологічний канал, бо маємо проект «Громадське. Культура», що виробляє чотири програми, присвячені культурі.

Ми підтримуємо документалістику, співпрацюємо з фестивалем Docudays і виготовляємо власні документальні фільми.

Також ми реалізуємо проект «Громадське Network» - підтримка регіональних ініціатив. Будемо й далі працювати по всій Україні.

За цей рік ми пройшли важливий шлях побудови інституції, виконавши понад 40 вимог. Обрали наглядову раду, яка за відкритим конкурсом прийняла на роботу одного з найдосвідченіших менеджерів і журналістів Катю Горчинську».

За словами Наталі Гуменюк, подаючи заяву на ліцензію, «Громадське ТБ» заручилося підтримкою Європейського фонду на підтримку демократії (близько 100 тис. євро на оплату супутникового зв’язку). Розповсюдження на супутнику коштуватиме «Громадському ТБ» до 10 тис. доларів на місяць, і організація працює над тим, щоб забезпечити фінансування на майбутнє. «У нас контракт із Сіріусом” передбачений на кілька років, але специфіка грантового фінансування річна. Ми вже працюємо над тим, щоб забезпечити фінансування на 2018 рік», - запевнила пані Гуменюк.

Заступницю голови Нацради Уляну Фещук цікавило, як «Громадське ТБ» виконуватиме вимоги закону щодо прозорості медіавласності, виходячи з того, що є громадською організацією. Наталя Гуменюк нагадала, що «Громадське ТБ» подало документи на всіх 22 членів організації.

Детальнішу відповідь на запитання надала юристка Катерина Нєманіхіна: «Громадська організація складається з членів ГО, які як приходять, так і йдуть. Ми готові, якщо отримаємо ліцензію, (і знаємо, що в Нацради є така практика) зобов’язатися регулярно подавати Нацраді інформацію про членів, які вийшли або приєдналися до ГО».

«Громадське ТБ» погодилося на пропозицію Уляни Фещук про особливі ліцензійні умови, за якими Нацрада зобов’язала «Громадське ТБ» щоразу подавати інформацію про зміну складу керівних органів і членів організації з метою виконання вимог закону щодо прозорості медіавласності. Водночас це не вимагатиме щоразу переоформлювати ліцензію «Громадського ТБ». Нагадаємо, що аналогічні ліцензійні умови прописані і в ліцензіях «Громадського радіо».

На запитання першої заступниці голови Нацради Ольги Герасим’юк, чи є «Громадське ТБ» партнером чи альтернативою Суспільному мовнику, Наталя Гуменюк відповіла: «Ми є дуже близькими партнерами, а не альтернативою. У нас є погодження про спільну стратегічну сесію із Суспільним у червні цього року. Ми також маємо до кінця року напрацювати дорожню карту співпраці на наступні 5 років».

Усі присутні члени Нацради одноголосно підтримали рішення про видачу «Громадському ТБ» супутникової ліцензії. Як відомо, саму ліцензію мовник отримає після сплати ліцензійного збору (188,5 тис. грн.).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11269
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду