Нацрада пожаліла колишню радіостанцію Курченка, яка тепер належить Андрію Карпію

Нацрада пожаліла колишню радіостанцію Курченка, яка тепер належить Андрію Карпію

15 Квітня 2016
2853
15 Квітня 2016
12:49

Нацрада пожаліла колишню радіостанцію Курченка, яка тепер належить Андрію Карпію

2853
14 квітня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення розглянула результати позапланової перевірки ТОВ «Комунікаційне агентство “Сума технологій”», яке має здійснювати мовлення під позивним «Радіо Блік» у семи містах. Незважаючи на виявлені порушення, Нацрада вирішила не оголошувати компанії попередження.
Нацрада пожаліла колишню радіостанцію Курченка, яка тепер належить Андрію Карпію
Нацрада пожаліла колишню радіостанцію Курченка, яка тепер належить Андрію Карпію

Нацрада призначила позапланову перевірку цієї радіокомпанії 25 лютого – після того, як на початку лютого під час моніторингу ефіру зафіксувала самовільну зміну позивних радіостанції та відсутність мовлення на деяких частотах.

Приводом до моніторингу стало звернення до Нацради мешканця Бахмута (Артемівська), який повідомив, що «Стильное радио Перець FМ» транслюється одразу на двох частотах у місті – 106,6 МГц та 105,4 МГц (частота радіо «Блік»). Моніторинг підтвердив ці дані, а повторний моніторинг зафіксував на частоті 105,4 МГц ще й позивний DJ FM.

Також моніторинг виявив, що на інших частотах радіо «Блік» (102,5 МГц у Кременчуці Полтавської області, 105,7 МГц в Умані Черкаської області, 104,8 МГц у Вінниці, 104,5 МГц у Новому Бузі Миколаївської області) крім позивних «Радіо Блік» використовувалися не передбачені ліцензією позивні: «Радіо “Перець FМ”», «Стильное», «Перець FМ» та «Стильне радіо Перець FМ». А на частотах 101,5 МГц у Новій Каховці Херсонської області та 100,3 МГц у Чемерівцях Хмельницької області взагалі було відсутнє мовлення.

Зауважимо, що «Стильное радио Перець FМ» і DJ FM – це позивні інших радіостанцій холдингу «Перша українська радіогрупа», якому належить радіо «Блік».

Радіокомпанія у своїх поясненнях Нацраді зауважила, що в ефірі радіостанції лунає позивний «Радіо Блік представляє спільні програми з Перець ФМ», оскільки в ефірі лунає контент спільного виробництва радіокомпаній холдингу «Перша українська радіогрупа».

Мовлення DJ FM на частоті радіо «Блік» у Бахмуті компанія пояснила технічною помилкою, яка сталася під час тестування супутникових каналів для трансляції радіо Міноборони «Армія FM». Нагадаємо, що з березня радіо «Блік» запустило на своїй частоті в Бахмуті «Армію FM», і відповідні зміни було внесено до ліцензії компанії.

Відсутність мовлення в Новій Каховці та Чемерівцях компанія пояснила технічними проблемами.

Нацрада планувала розглянути результати перевірки ще 7 квітня, але перенесла питання, оскільки на засіданні не міг бути присутнім керівник і власник «Першої української радіогрупи» Андрій Карпій.

14 квітня пан Карпій особисто завітав до Нацради. Він підтвердив, що мовлення у двох містах не було через технічні проблеми та пообіцяв протягом 10 днів налагодити доставку сигналу через супутник по всіх семи частотах: «Нова Каховка – відсутність електроживлення, Чемерівці – відсутність можливості доставки сигналу, оскільки була велика аварія в інтернет-провайдера. Ми можемо вирішити ці технічні проблеми тільки одним шляхом – доставкою сигналу через супутник. Ми всю мережу зробимо через супутник протягом 10 днів. А Вінниця, Умань і Чемерівці вже працюють через супутник – ми це налагодили минулого тижня».

Щодо позивних ще на попередньому засіданні 7 квітня член Нацради Олег Черниш запитав у представниці «Першої української радіогрупи» Ірини Тростянської, чому радіо «Блік» не хоче офіційно змінити позивний на «Перець ФМ». Пані Тростянська відповіла, що компанія вже подавала заяву на таке переоформлення ліцензії, але їй відмовили. Заступниця голови Нацради Уляна Фещук пригадала, що це було під час зміни власників радіокомпанії і в регулятора виникли сумніви, тож він відмовив у зміні позивних і концепції.

На засіданні 14 квітня Андрій Карпій повідомив, що минулого тижня компанія знову подала заяву на зміну програмної концепції та позивного на «Перець ФМ».

Проект рішення Нацради передбачав оголосити компанії попередження. Але відповідальний за підготовку питання член Нацради Сергій Костинський запропонував узяти результати перевірки до відома, дати компанії два тижні на виправлення ситуації та провести повторний моніторинг. Усі члени Нацради одноголосно підтримали таке рішення.

Нагадаємо, що ТОВ «Комунікаційне агентство “Сума технологій”» виграло сім частот на останньому конкурсі, проведеному попереднім складом Нацради у листопаді 2013 року. Однак радіокомпанії не вдалося отримати частоту у Львові, де спершу жоден з претендентів не набрав достатньої кількості голосів, а згодом Нацрада переголосувала рішення і віддала перемогу ТОВ «Престайм.Ком.Юа» зі Львова (радіо «Вголос»). Радіокомпанія була новачком на ринку, і за інформацією тодішньої опозиції, її лобіювали в інтересах медіа холдингу Сергія Курченка – олігарха, нині оголошеного в розшук. Однак де-юре власницею компанії була мешканка Луганської області Людмила Череповська.

Радіо «Блік» запустилося в останні дні перед закінченням передбаченого законом першого року, і в січні 2015 року новий склад Нацради оголосив компанії попередження за відсутність дозволів УДЦР на експлуатацію передавачів і відсутність мовлення на одній з частот – у Новій Каховці.

У жовтні 2015 року радіокомпанія змінила власників, директора, адресу. Власником замість Людмили Череповської став харківський медійний бізнесмен і менеджер Денис Окунєв, який, з-поміж іншого, працював у радіо холдингу Андрія Карпія «Перша українська радіогрупа». Директором радіокомпанії ставАндрій Соломаха – фахівець із ліцензування, який часто виступає директором або представником різних телерадіокомпаній на етапі зміни їхньої структури власності, отримання або переоформлення ліцензій. Компанія переїхала з Києва до Харкова.

Радіокомпанія тоді ж хотіла змінити ще й програмну концепцію (зменшити частку програм власного виробництва і національного продукту з 24 годин до 21 години на добу, додати іноземного продукту в обсязі 3 години на добу та змінити формат з інформаційно-музичного на розважально-музичний). Однак Нацрада програмної концепції не змінила.

Втім, уже за кілька місяців, у грудні 2015 року, директором ТОВ «Комунікаційне агентство “Сума технологій”» став Андрій Карпій, власниками – він сам (1%) і його «Перша українська радіогрупа» (99%). Вносячи до ліцензії ці зміни, Нацрада дозволила радіокомпанії змінити ще й програмну концепцію: зменшити власне виробництво до 8 годин на добу, та змінити формат на інформаційно-розважальний. Позивних радіокомпанія не міняла.

3 березня Нацрада переоформила ліцензію ТОВ «Комунікаційне агентство “Сума технологій”» у зв’язку із запуском на її частоті 105,4 МГц у місті Бахмуті (колишній Артемівськ) Донецької області радіостанції Міністерства оборони України «Армія FM». Новим позивним радіокомпанії на цій частоті став: «Радіо Блік представляє Армію FM».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2853
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду