Нацрада передумала забороняти два російських канали, натомість заборонила три інші

Нацрада передумала забороняти два російських канали, натомість заборонила три інші

14 Квітня 2016
2181
14 Квітня 2016
12:54

Нацрада передумала забороняти два російських канали, натомість заборонила три інші

2181
11 квітня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення внесла чергові зміни до Переліку програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення, - так званого «списку адаптованих каналів».
Нацрада передумала забороняти два російських канали, натомість заборонила три інші
Нацрада передумала забороняти два російських канали, натомість заборонила три інші

З переліку вилучено три російські нішеві телеканали RTG TV (Russian Travel Guide), «Киноклуб» і «Ретро».

На телеканалі RTG TV (Russian Travel Guide) Нацрада під час моніторингу 4-5 березня виявила заставки-плашки з надписом «Фильм был создан до включения республики Крым и Севастополя в состав России», а також ефірну заставку «Откройте мир. Путешествуйте по России» з віртуальною картою Росії, яка включала тимчасово окупований Крим. На думку Нацради, ці заставки мають ознаки порушення статті 28 закону «Про інформацію» - тобто використання інформації для посягання на територіальну цілісність України.

На телеканалі «Киноклуб» Нацрада з 4 по 26 березня зафіксувала показ кількох фільмів за участі фігурантів Переліку осіб, які загрожують національній безпеці України: «Отчаянная домохозяка», «Жизнь в розовом цвете» і «Мизерере» із Жераром Депардьє та «Адмиралъ» з Федором Бондарчуком і Сергієм Безруковим.

На телеканалі «Ретро» Нацрада теж зафіксувала під час моніторингу 3-5 березня показ кількох фільмів за участі фігурантів Переліку осіб, які загрожують національній безпеці України: «Тайна королевы Анны, или мушкетеры тридцять лет спустя» з Михайлом Боярським і Дмитром Харатьяном і «Возвращение мушкетеров, или Сокровища кардинала Мазарини» з Михайлом Боярським.

Крім вилучення каналів до Переліку внесено ще й інші зміни. Зокрема, назву каналу «Наше кино» змінено на «Наше любимое кино», а його юрисдикцію змінено з Великої Британії на Німеччину. Водночас мовою програм телеканалів Sport 1 і Sport 2, які мають латвійську юрисдикцію, вказано не лише російську, а й українську.

Також Нацрада скасувала попередню заборону двох російських каналів «Еврокино» та «Радость моя». Ці мовники входили до числа 13 іноземних телеканалів, які було вилучено зі «списку адаптованих каналів» рішенням Нацради № 334 від 17 березня. Але це рішення має набрати чинності лише 17 квітня, а правовласники і дистрибутори мали час на те, щоб адаптувати канали до українського законодавства і повідомити про це Нацраду.

Правовласник телеканалу «Еврокино» через свого дистрибутора ТОВ «Континент ТВ» поінформував Нацраду, що з 1 квітня вилучив зі своєї сітки всі фільми за участі Жерара Депардьє (а канал було вилучено з Переліку саме через ці фільми) та всіх інших осіб, які загрожують національній безпеці України.

Правовласник телеканалу «Радость моя» через свого дистрибутора ТОВ «Контент Юкрейн» повідомив, що вилучив зі свого ефіру рекламу, розірвавши угоди з рекламодавцями (канал було вилучено з Переліку через наявність реклами, що заборонено українським законодавством).

Враховуючи це, Нацрада передумала вилучати «Еврокино» та «Радость моя» зі «списку адаптованих каналів».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2181
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду