Телеканал Tonis сам себе викупив у своїх власників

Телеканал Tonis сам себе викупив у своїх власників

8 Квітня 2016
13664
8 Квітня 2016
14:20

Телеканал Tonis сам себе викупив у своїх власників

13664
ТОВ «Телеканал “Тоніс”» викупив у своїх власників 80% власності каналу. Про це телеканал повідомив Національну раду з питань телебачення і радіомовлення. Нацрада очікує від каналу документів про цю угоду.
Телеканал Tonis сам себе викупив у своїх власників
Телеканал Tonis сам себе викупив у своїх власників

Як розповіла в інтерв’ю журналістам заступниця голови Нацради Уляна Фещук: «Підприємство (ТОВ «Телеканал “Тоніс”») саме в себе викупило 80%... Така можливість є. Протягом року ця частка повинна бути реалізована. Тобто підприємство повинне знайти власника цієї частки, і воно може продати її будь-кому. Якщо протягом року воно не знайде покупця, то повинне зменшити статутний капітал».

За її словами, з юридичної точки зору попередні власники перестали володіти «Тонісом».

У єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців уже зазначені нові власники компанії. Розмір статутного фонду ТОВ «Телеканал “Тоніс”» становить 16 млн 731 тис. 250 гривень. Сам ТОВ «Телеканал “Тоніс”» володіє 80% свого ж статутного фонду (13 млн 385 тис. грн.). 10% статутного фонду (1 млн 673 тис. 125 грн) володіє генеральний директор каналу Олександр Бутко, по 2% статутного фонду (334 тис. 625 грн) володіють перший заступник гендиректора Василь Бирзул, а також такі фізичні особи: Оксана Васьківська, Микола Дяченко, Артем Жилін, Артем Савчук.

При цьому кінцевим бенефіціарним власником у державному реєстрі вказаний Олександр Бутко.

Місяць тому, 10 березня, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила відкласти розгляд питання про продовження ліцензії телеканалу Tonis на ефірне аналогове мовлення в Києві (25 ТВК) та Миколаєві (29 ТВК) на підставі вимог законодавства про прозорість медіавласності. Нацрада зобов’язала мовника впродовж місяця надати їй інформацію про учасників, що володіють істотною участю, та кінцевого бенефіціара, а також інформацію про їхні доходи й витрати й інші документи, необхідні для прозорості медіавласності.

Перед засіданням 10 березня Tonis надав Нацраді перелік своїх власників:

  • ТОВ «Сучасне стратегічне управління», м. Київ, частка статутного капіталу – 23,61%;
  • ТОВ «Імперіал-сі», м. Київ, частка статутного капіталу – 4,91%;
  • ТОВ «Інвестиційні перспективи», м. Київ, частка статутного капіталу – 22,91%;
  • ТОВ «РБ інвест», м. Київ, частка статутного капіталу – 24,36%;
  • ТОВ «Центр “Фінансовий радник”», м. Київ, частка статутного капіталу – 24,21%.

Також канал надав перелік пов’язаних осіб:

  • ТОВ «РБ інвест», м. Київ;
  • ТОВ «Імперіал-сі», м. Київ;
  • «СВТ менеджмент С.А.» (SWT Management S.A.), Панама;
  • «Стейтбург комплекс лімітед», Кіпр.

Згідно з поданими документами, кінцевим бенефіціарним власником каналу Tonis був громадянин Чехії Петр Зіка. За словами заступниці голови НацрадиУляни Фещук, він проживає на Кіпрі, де його адреса схожа з адресами інших учасників структури власності. Частина з пов’язаних осіб перебувають в офшорних зонах.

Нагадаємо, в лютому 2015 року голова Нацради Юрій Артеменко заявив: Генеральна прокуратура України встановила, що син колишнього Президента України Олександр Янукович опосередковано володіє телеканалами Tonis (ТОВ «Телеканал "Тоніс"»), Business (ТОВ «ТРК "Погода ТБ"») і Dobro (ТОВ «ТРК "Нові комунікації"»). Прес-секретар Олександра Януковича Юрій Кірасир цю інформацію заперечив.

Колишній власник каналу Tonis Володимир Костерін влітку 2014 року в інтерв’ю Hubs розповів, що був змушений віддати канал представникам минулої влади. «Був дуже сильний тиск на моїх партнерів по іншим бізнесам, на колег і менеджерів. Відкривалися кримінальні справи, людей допитували в прокуратурі. Я змушений був віддати Tonis представникам минулої влади, щоб зняти цей тиск… Я дав команду переписати акції (каналу) на компанії, список яких мені надали», - повідомив пан Костерін і додав, що «покупець» заплатив у десять разів менше ринкової ціни каналу, але не йому особисто, а менеджменту й низці посередників, як відступні.

Ще у 2011 році журналістське розслідування «Наших грошей» виявило, що кінцевими власниками телеканалу Tonis можуть бути Олександр Янукович іСергій Арбузов.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13664
Читайте також
21.03.2017 11:06
Галина Петренко
8 288
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду