Канал «1+1» святкує 20-річчя (історія каналу)

Канал «1+1» святкує 20-річчя (історія каналу)

25 Вересня 2015
10642
25 Вересня 2015
17:27

Канал «1+1» святкує 20-річчя (історія каналу)

10642
Канал «1+1» святкує 20-річчя (історія каналу)
Канал «1+1» святкує 20-річчя (історія каналу)

У вересні телеканалу «1+1» виповнилося 20 років. Сьогодні, 25 вересня, канал відзначає «ювілей дружби з глядачем».

 

На честь ювілею 25 вересня програма «Сніданок з 1+1» влаштувала святковий тригодинний марафон в ефірі. Також цього дня в ефірі «1+1» стартувала промокампанія, присвячена ювілею дружби між каналом і глядачами.

 

Крім того, на сайті каналу створено спецпроект «Дім дружби», у якому зібрані маловідомі факти про улюблені програми. «За 20 років пліч-о-пліч із глядачами ми багато чого пережили, кожен день і кожну хвилину ми намагалися робити їх життя цікавіше і яскравіше. Ми будемо продовжувати допомагати глядачеві підбадьоритися вранці, оперативно інформувати його про найважливіше і застерігати від невірних вчинків і обману. Ми будемо раді разом з ним відкривати найвіддаленіші куточки планети, захоплюватися нашими талановитими співвітчизниками і з гумором сприймати будь-які життєві ситуації. Однак найважливіше в нашій дружбі - це те, що буде далі. Адже все найцікавіше ще попереду», - коментують представники телеканалу.

 

«Детектор медіа» вітає «1+1» з ювілеєм і коротко нагадує історію каналу, перші віхи якої зафіксував історик українського телебачення Олександр Мащенко в книзі «Телебачення України».

 

Телеканал «1+1» розпочався з продакшну «Студія 1+1» - «дочки» компанії Innova-Film Олександра Роднянського і Бориса Фуксмана, яка займалася купівлею зарубіжних фільмів і серіалів, їх перекладом і дубляжем для розміщення в ефірі Національної телекомпанії України (УТ-1).

 

3 вересня 1995 року в ефірі УТ-1 вперше з вуст ведучої Людмили Клепакової пролунали слова: «Вітаємо вас! В Ефірі - "Студія 1+1"». Першим фільмом був «Нікельодеон» Богдановича з Брайаном О'Нілом у головній ролі. Так «Студія 1+1» почала мовлення на першому національному каналі УТ-1, ставши його приватним партнером. Обсяг мовлення складав тоді 6 годин на добу.

 

У вересні 1996 року обсяг мовлення «Студії 1+1» розширюється до 60 годин на тиждень, що складає майже половину всієї програми УТ-1. Поряд з кінопоказом розпочинається виробництво власних програм. 6 вересня виходить в ефір інформаційно-розважальна програма «Телеманія», випуски якої по черзі готували Юрій Макаров і Микола Вересень.

 

11 листопада 1996 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення видала телекомпанії «Студія 1+1» у формі ТОВ (засновники - Олександр Роднянський і підприємство «Інтер-медіа») ліцензію на мовлення обсягом 9 годин щодобово по телевізійній мережі другого загальнонаціонального каналу УТ-2.

 

Окремим телеканалом «1+1» став 1 січня 1997 року - саме цього дня відбувся перехід «Студії 1+1» з УТ-1 на канал УТ-2 в якості самостійного мовника. Створена на «1+1» телевізійна служба новин (ТСН) декларує в числі пріоритетів «показ реальних новин для реальних людей». У сітці мовлення з'являється низка нових авторських програм: «Табу», «Пісня року», «Бомба», «ПроСпорт», «Проти ночі». Гідне місце в ефірі зайняли «Післямова», «Телеманія», «П'ятий кут». Від початку 1997 року на «1+1» розпочав роботу відділ дизайну, що невдовзі дозволило створити екранне «обличчя» каналу. До речі, логотип «1+1» до 2005 року був синього кольору.

 

У квітні 1997 року на «1+1» у ранковому ефірі (від 7 до 10 години) починає виходити нова тригодинна програма «Сніданок з 1+1». Вона - один зі старожилів каналу, виходить дотепер.

 

Наприкінці 1990-х - на початку 2000-х років шляхом переоформлення ліцензій обсяг мовлення каналу «1+1» на мережі УТ-2 поступово зростав: спершу до 13 годин, потім до 15 годин. 30 липня 2004 року «1+1» отримав нову ліцензію на мовлення, згідно з якою обсяг мовлення збільшився до 24 годин на добу.

 

У березні 2006 року стартувала міжнародна версія телеканалу «1+1» - «1+1 International».

 

На початку 2000-х до структури власників «1+1» крім Олександра Роднянського та Бориса Фуксмана увійшла американська медіакорпорація Central European Media Enterprises Ltd. (CME, засновник і головний акціонер Рональд Лаудер). У 2005 році CME володіла 30% каналу, Олександр Роднянський - 20%, а 50% належало компанії «Інтер-медіа», якою володіла німецька компанія Innova-Film Бориса Фуксмана.

 

У 2005-2008 роках CME поступово викупила в Олександра Роднянського і Бориса Фуксмана ще 70% акцій і довела свою частку до 100%. За цей час кардинально змінилася програмна політика телеканалу, з ефіру пішли авторські програми, їх місце посіли форматні розважальні шоу. Значною складовою каналу водночас залишався кіносеріальний показ. У 2008 році почалася таблоїдизація новин ТСН.

 

У серпні 2008 року генеральним директором групи компаній «1+1» став Олександр Ткаченко, який дотепер незмінно керує каналом і однойменним медіахолдингом.

 

Протягом 2009-2010 років СМЕ продала телеканал «1+1» своєму міноритарному акціонеру Ігору Коломойському. Загальна сума кількох угод становила понад $ 400 млн. Остаточно угода з продажу завершилася у квітні 2010 року.

 

Разом з каналом «1+1» Ігор Коломойський зосередив у своїй власності інші телевізійні активи CME та свого бізнес-партнера Олександра Третьякова - телеканали ТЕТ, «Кіно» (нині «2+2») і «Гравіс» (нині «Плюсплюс»), об'єднавши їх усіх у холдинг «1+1 медіа».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10642
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду