Радійники запустять спільний проект з просування молодих українських виконавців як альтернативу підвищенню квот

Радійники запустять спільний проект з просування молодих українських виконавців як альтернативу підвищенню квот

26 Червня 2015
2849
26 Червня 2015
13:02

Радійники запустять спільний проект з просування молодих українських виконавців як альтернативу підвищенню квот

2849
Радійники запустять спільний проект з просування молодих українських виконавців як альтернативу підвищенню квот
Радійники запустять спільний проект з просування молодих українських виконавців як альтернативу підвищенню квот

23 червня на неофіційній зустрічі у Міністерстві культури віце-прем'єр-міністр - міністр культури В'ячеслав Кириленко та керівники радіокомпаній обговорили ініціативу віце-прем'єр-міністра з підвищення квоти української музики на радіо з 50% до 75%. Про це повідомили прес-служба міністерства і прес-служба галузевого об'єднання «Радіокомітет».

 

У заході взяли участь генеральний директор телерадіокомпанії «Люкс» Роман Андрейко, керівник Центру адвокації та лобіювання Незалежної асоціації телерадіомовників Ольга Большакова, генеральний продюсер Business Radio Group Анатолій Євтухов, директор радіо DJFM Євген Євтухов, голова «Радіокомітету» Ганна Жуковська, директор «Першої української радіогрупи» Андрій Карпій, генеральний продюсер концерну «Укрмузпром» Віталій Клімов, директор ТО «Промінь» Національної радіокомпанії України Роман Коляда, генеральний директор радіогрупи «Український медіа холдинг» Олена Малишева, генеральний продюсер компанії Mamamusic Юрій Нікітін, директор радіогрупи «ТАВР медіа» Ігор Чернишов і генеральний продюсер «Просто Раді.О» Андрій Шабанов.

 

«Темою зустрічі стали необхідність збільшення квот на трансляцію української музики в радіоефірі з 50% до 75% та інші механізми підтримки творчості українських виконавців», - зазначає прес-служба міністерства. Водночас у «Радіокомітеті» інформують, що сторони дійшли згоди не приймати поспішних рішень і на цьому етапі не вносити зміни до законопроекту про збільшення квоти на трансляцію української музики в радіоефірі до 75%.

 

Під час зустрічі радійники запропонували альтернативне рішення - створити робочу групу, яка розробить програму як оперативних дій, так і законодавчих кроків, метою яких буде збільшення українського контенту в ефірі. Її склад буде запропонований до кінця тижня.

 

Робоча група буде розробляти і пропонувати Міністерству культури шляхи стимулювання музичних виконавців до створення якісного українського контенту, зокрема й українською мовою. Збільшення української музики в ефірі можливо при співпраці та сприяння держави та радіомовників. Наприклад, надання пільг з оподаткування для звукозаписних українських студій підвищить якість контенту, створеного в Україні.

 

«Учасники зустрічі погодилися, що кількість музики збільшиться і без введення додаткових квот, якщо український продукт не буде поступатися за якістю західному і російському. Основна складова якості для музики - це її звучання. Іншими словами, якість та кількість українського контенту в ефірі нерозривно пов'язана з наповненням ефіру», - повідомляють у «Радіокомітеті».

 

Тим часом представники радіостанцій запускають спільний проект для заохочення молодих українських виконавців. Як повідомила Анна Жуковська, це буде всеукраїнський проект конкурсу з пошуку і подальшого промотування виконавців. Проект стартує на 10 радіостанціях України вже в липні.

 

«Ми розкриємо всі деталі конкурсу після остаточного затвердження назви, правил і візуалізації проекту на найближчому засіданні "Радіокомітету". Зараз можу сказати, що конкурс ми будемо проводити щорічно, він буде стимулювати виконавців писати нові якісні українські пісні. І вже через кілька років наповнення радіостанцій буде змінюватися природним шляхом, а не примусово шляхом зміни в законодавстві», - повідомила пані Жуковська.

 

Коментуючи результати зустрічі, генеральний директор радіогрупи UMH Олена Малишева нагадала, що квоти стоять на заваді розвитку форматних радіостанцій: «На наш погляд, зміна квоти української музики в ефірі має диференційовано залежати від формату радіостанції. Виконання навіть 50% квоти спотворює деякі формати. Наприклад, формат Golden Hit Radio, музичне програмування якого засноване на матеріалі 70-80-х років. Аудиторія радіостанцій цього формату більш ніж консервативна у своїх вподобаннях: як показують дослідження, ці слухачі віддають перевагу закордонній музиці, а не слов'яномовній; співвідношення уподобань аудиторії при цьому становить приблизно 70 до 30 на користь західної музики. Практично ідентична ситуація і на радіостанціях формату Adult Contemporary (музика 80-90-х разом із сучасною музикою)».

 

А директор радіогрупи «ТАВР медіа» Ігор Чернишов заперечив твердження про переважання в українському радіоефірі російської музики: «У нас побутує стереотип про засилля російської музики в ефірі українських радіостанцій, що нібито являє загрозу розвитку української індустрії. Але факти радіогрупи «ТАВР медіа» свідчать про інше. Серед шести радіостанцій, єдина станція, на якій звучить дійсно багато російських виконавців, це «Русское Радио Україна». Але й тут українських виконавців більше необхідної квоти - 54%. Ще 2 станції взагалі не грають російських виконавців, а дві інші грають <1% ».

 

Нагадаємо, відповідно до чинного закону «Про телебачення і радіомовлення» в загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації не менше 50% має становити національний аудіовізуальний продукт або музичні твори українських авторів чи виконавців.

 

2 березня віце-прем'єр-міністр - міністр культури В'ячеслав Кириленко заявив, що існуючі обставини дозволяють збільшити квоту українського продукту у радіоефірі до 75% всього обсягу мовлення. Проти такої ідеї одразу виступили радійники. Зокрема, Незалежна асоціація телерадіомовників заявила, що ініціатива Міністерства культури щодо збільшення квоти до 75% є загрозою для існування українського радіо.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2849
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду