ZenithOptimedia погіршив прогноз зростання світового рекламного ринку через проблеми Росії, України та Білорусі

ZenithOptimedia погіршив прогноз зростання світового рекламного ринку через проблеми Росії, України та Білорусі

30 Березня 2015
2872
30 Березня 2015
13:06

ZenithOptimedia погіршив прогноз зростання світового рекламного ринку через проблеми Росії, України та Білорусі

2872
ZenithOptimedia погіршив прогноз зростання світового рекламного ринку через проблеми Росії, України та Білорусі
ZenithOptimedia погіршив прогноз зростання світового рекламного ринку через проблеми Росії, України та Білорусі

Міжнародне медійне агентство ZenithOptimedia прогнозує, що світовий рекламний ринок зросте на 4,4% у 2015 році, а в абсолютних числах - до $ 544 млрд. Прогноз агенції знизився на піввідсотка, у порівнянні з попереднім, в основному через економічні проблеми Росії, України та Білорусі, а також через сповільнення Китаю, ринок якого тепер настільки великий, що навіть незначні зміни на ньому мають глобальний вплив.

 

Зростання ВВП та витрат на рекламу у світі, 2014-2017 рр. (%)

 

 

Джерело: ZenithOptimedia/МВФ

 

Однак уже у 2016 року зростання пришвидшиться до 5,3% через Олімпійські ігри у Ріо-де-Жанейро та президентські вибори в США, прогнозує ZenithOptimedia.

 

«Оглядаючись на дві останні декади можна констатувати, що, не зважаючи на теперішнє зниження темпів зростання, світові показники все рівно залишаються вищими за середні за останні 20 років (4,2%) та значно кращі за середні по останньому десятиліттю (2,8%)», - йдеться в прогнозі.

 

Погіршення у Східній Європі

 

«Конфлікт на Сході України серйозно підірвав її економіку, Росія потерпає від санкцій та відтоку капіталу, а Білорусь - через свою торгову залежність від російських партнерів. Міжнародні рекламодавці скорочують витрати на цих ринках, а місцеві «ріжуть» бюджети, щоб мінімізувати загальні втрати. Ці три ринки разом складають 2,1% від світового, відтак їх скорочення позначилось і на глобальному прогнозі», - пояснює ZenithOptimedia.

 

Середнє щорічне зростання рекламних ринків по регіонах у 2014-2015 рр. (%)

 

 

Джерело: ZenithOptimedia

«Розширена» Азія: Австралія, Нова Зеландія, Гонконг, Сінгапур та Південна Корея.

«Швидкісна Азія»: Китай, Індія, Індонезія, Малайзія, Пакистан, Філіппіни, Тайвань, Таїланд та В'єтнам

 

Витрати на рекламу в різних медіа

 

На думку аналітиків ZenithOptimedia, мобільні пристрої - новий рушій зростання витрат на рекламу в світі. Тому агенція передбачає, що з усіх нових грошей, які з'являться на ринку до 2017 року, 62% стануть внеском саме мобільної реклами. За нею йтиме ТБ зі своїм внеском у 23%, далі - інтернет на настільних пристроях. Внесок у зростання таких каналів, як зовнішня реклама, радіо та реклама у кінотеатрах, буде знівельований подальших спадом у газетах та журналах.

 

Внесок різних медіа у зростання світового рекламного ринку у 2014-2017 рр. ($ млн)

 

 

Джерело: ZenithOptimedia

 

Згідно з прогнозом, інтернет загалом зростатиме на 14% щороку між 2014 і 2017 рр. А «всередині» інтернету локомотивом стає онлайн-відео. Ця під категорія, згідно з прогнозом, зростатиме в середньому на 29% щороку в означений період. Це буде зумовлено, зокрема, розповсюдженням мобільних пристроїв із більшими та якіснішими екранами й впровадження нових технологій, на кшталт 4G, які дозволяють швидше доставити відео високої якості на такі пристрої. Водночас соціальні мережі, продовжуючи інтегрувати рекламні повідомлення у свої стрічки, зростатимуть на 25% щороку.

 

Якщо ж говорити про традиційний розподіл уже існуючих рекламних бюджетів між медіа, то телебачення й надалі з відривом лідирує, отримавши 39% від усіх витрачених грошей у 2014 році. Але, зростаючи й надалі у абсолютних числах, ТБ втрачатиме поволі свою частку - у 2017 році ZenithOptimedia прогнозує її вже на рівні 37%. З іншого боку, якщо онлайн-відео додати до традиційного ТБ, то об'єднаний «аудіовізуальний сектор» майже не зменшиться - із 41,5% 2014 року до 41,2% у 2017-му.

 

Розподіл світового рекламного бюджету між різними медіа (%)

Джерело: ZenithOptimedia

 

Довідка

ZenithOptimedia - одне з найбільших медіаагентств у світі, 262 офіси якого працюють у 74 країнах. В Україні присутнє з 1996 року, з 2006-го входить у найбільшу в країні рекламну групу Publicis Groupe Ukraine, з 2008-го - в топ-5 медіаагентств України. Клієнтами агентства в Україні є L'Oreal, Nestle, sanofi, Toyota, TUI, HTC, Puma, British Airways, Whirpool та інші національні й міжнародні бренди.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2872
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду