Покази документальної стрічки «Добровольці Божої чоти» зібрали понад 26 тисяч глядачів – Іван Ясній

Покази документальної стрічки «Добровольці Божої чоти» зібрали понад 26 тисяч глядачів – Іван Ясній

29 Березня 2015
8215
29 Березня 2015
14:48

Покази документальної стрічки «Добровольці Божої чоти» зібрали понад 26 тисяч глядачів – Іван Ясній

8215
Автори фільму подали заявку на участь у Каннському кінофестивалі
Покази документальної стрічки «Добровольці Божої чоти» зібрали понад 26 тисяч глядачів – Іван Ясній
Покази документальної стрічки «Добровольці Божої чоти» зібрали понад 26 тисяч глядачів – Іван Ясній

Прем'єрні покази стрічки «Добровольці Божої чоти» проходять в Україні з аншлагами. Про це в коментарі «Детектор медіа» розповів співавтор стрічки, оператор Іван Ясній. Нагадаємо, іншим автором та продюсером картини є Леонід Кантер.

 

Представляють «Добровольців» в містах України. Спеціальні покази та кінопрокат охопили, зокрема, Рівне, Луцьк, Тернопіль, Львів, Чернівці, Івно-Франківськ, Тернопіль, Житомир, Київ, Кривий Ріг, Суми, Харків, Одесу. Також фільм демонструвався у Дебальцевому - за три години до відводу українських військ та під акомпанемент вибухів та обстрілів.

 

Наступні покази пройдуть у  Чернігові та Черкасах.

 

За підрахунками Івана Яснія, спецпокази фільму, що відбуваються здебільшого, у райцентрах, зібрали близько 6 тисяч глядачів. Ще близько 20 тисяч охопив кінопрокат картини.

 

Про контракт із кожним кінотеатром автори фільму домовляються окремо. «Перед прем'єрами, особливо в райцентрах, керівництво кінотеатрів сумнівається, що на цей фільм підуть глядачі, - розповів Іван Ясній. - А потім, коли на показах аншлаг, вони кажуть: "Добре, давайте контракт підпишемо!"». Щоправда, відзначає кіноредисер, хвиля інтересу після першого показу спадає.

 

А на прем'єрах зали переповнені, каже Іван Ясній. «У Чернівцях директор кінотеатру злякався не на жарт, - розповів він. - Йому довелося кричати, щоби людей до зали більше не впускали, адже з міркувань техніки безпеки у старому приміщенні кінотеатру це було ризиковано. А до цього показу він сумнівався, що на прем'єру взагалі хтось прийде».

 

Окрім продажу квитків, Іван Ясній та Леонід Кантер збирають добровільні внески на спеціальних показах. Таким чином вони хочуть довести, що незалежний кінематограф - можливий та успішний. «Якщо зняти фільм чиїмось коштом і запустити його в прокат, це може виявитися збитковою справою», - каже Іван Ясній.

 


  Іван Ясній

 

Частину зібраних коштів буде спрямовано на потреби добровольчого батальйону «Правого сектора» - ДУКа, про який  ідеться у стрічці. У понад 60 тисяч гривень обійдуться покази кінокартини на фестивалях. Автори «Добровольців» подали платні заявки на понад 200 кінофорумів, у тому числі, й на Канський кінофестиваль. Ще частину зборів буде витрачено на розвиток українського патріотичного кіно, до якого відносить «Добровольців» Іван Ясній.

 

На Docudays UA стрічку представлено не було. «Цей кінофестиваль нам дуже цікавий. Однак для участі в ньому потрібно було витримати умову, що фільм демонструватимется тут ексклюзивно, без показів у кінотеатрах. Тож ми вирішили, що з фільмом про події на Сході зараз важливіше ознайомити широке коло глядачів», - говорить Іван Ясній.

 

Також він додає, що метою авторів було донести факти подій на Сході України. «Ми хочемо, щоб було зрозуміло й українським, й іноземним ЗМІ, що в Україні відбувається не внутрішній конфлікт, а війна двох різних світів і держав», - каже Іван Ясній.

 

Нагадаємо, у Києві прем'єра фільму відбулася 31 січня. У стрічці кілька етапів визвольної боротьби ДУКа, інтерв'ю лідера Правого сектора Дмитра Яроша, воєначальника ДУКа на ім'я Гатило. Чимало йдеться про те, як саме кіборги відстоювали Донецький міжнародний аеропорт: Леонід Кантер вів там зйомки протягом п'яти днів. Автори мотивують глядачів вступати до добровольчих батальйонів.

 

Системи кінопрокату документального кіно в Україні ще не існує. З 2014 року на цьому напрямку почала спеціалізуватися українська  компанія «86 Прокат», яка зосередилася на креативній документалістиці.

 

«Детектор медіа»

На фото - кадр зі стрічки «Добровольці Божої чоти». Портрет - з Facebook-сторінки Івана Яснія

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8215
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду