Газета «Факты и комментарии» скорочує третину колективу та може зменшити періодичність

Газета «Факты и комментарии» скорочує третину колективу та може зменшити періодичність

2 Березня 2015
6190
2 Березня 2015
19:51

Газета «Факты и комментарии» скорочує третину колективу та може зменшити періодичність

6190
Газета «Факты и комментарии» скорочує третину колективу та може зменшити періодичність
Газета «Факты и комментарии» скорочує третину колективу та може зменшити періодичність

Щоденна газета «Факты и комментарии», що видається з 1997 року, скорочує третину колективу та розглядає варіант зменшення періодичності видання. Про це «Детектор медіа» повідомили кілька джерел у редакції, інформацію підтвердив головний редактор і керівник ТОВ «Редакція газети "Факти та коментарі"» Олександр Швець.

 

Наприкінці лютого частина колективу отримала офіційні повідомлення про скорочення штату. Попереджені про скорочення працівники будуть звільнені наприкінці квітня - після закінчення передбаченого законодавством двомісячного терміну. При цьому їм будуть надані пільги та компенсації, зокрема вихідна допомога в розмірі не менше середнього місячного заробітку.

 

Один з власних кореспондентів газети повідомив «Детектор медіа», що скороченню підлягають усі власкори (орієнтовно їх нині 12-14), крім одного, а також частина працівників центрального (київського) офісу. Інше джерело з київської редакції газети повідомило, що скорочують половину власкорів та близько 40-50 творчих і технічних працівників центрального офісу. Олександр Швець уточнив: йдеться про третину колективу.

 

Неофіційно власкорам повідомили, що готується перехід на тижневий варіант виходу газети. Однак джерело з київського офісу каже, що офіційне рішення щодо скорочення періодичності газети ще не прийнято, але такий варіант обговорюється.

 

«Вперше я почув про це у 20-х числах лютого - повідомили неофіційно, що готується перехід на тижневик. Причини - відсутність грошей. Очевидно, що якщо звільнять людей, то наповнювати п'ять номерів щотижня буде нікому. Але ніхто не повідомив про це офіційно, офіційно - тільки попередження про скорочення», - розповів «Детектор медіа» один з власкорів, який потрапив під скорочення.

 

«"Факты" - чи не єдина газета, яка була самоокупною. Зараз по ній дуже вдарила криза: реклами майже немає, розповсюдження на сході та в Криму відсіялося. Тому зараз обговорюються різні варіанти, як можна зекономити. Розглядається питання про переведення газети в тижневий формат, але це ще не вирішено. Можливо, вдасться зберегти щоденний вихід», - розповів «Детектор медіа» журналіст із київського офісу, якого кадрова оптимізація не торкнулася.

 

Олександр Швець наголосив, що рішення про зменшення періодичності ще не прийнято.

 

За словами пана Швеця, скорочення колективу пов'язане з оптимізацією витрат. «У нашій газеті таке вперше, газета всі роки була прибутковою. У нас була велика кількість передплатників у Криму та східних регіонах, ми друкувалися, в тому числі, в Криму, Донецьку, Луганську. З моменту анексії Криму та бойових дій у Донецьку й Луганську ми не змогли ні друкувати, ні доставляти газету в ці регіони. Звісно, відбулося зниження накладу», - пояснив він.

 

Крім того, нагадав він, подорожчали поліграфічні послуги, газетний папір, доставка. Тому вживаються заходи оптимізації: прийнято рішення про скорочення штату, а також про скорочення площі орендованих приміщень.

 

«Йдеться про досить складні питання, вирішувати які доводиться таким кардинальним чином - знижуючи витрати. Усе дуже болюче, оскільки це не та газета, куди ми прийшли на підготовлені місця. Газета створювалася з нуля, придумувалася, розвивалася, мала свого часу в 1999 році тираж 2 млн. Зараз тираж - близько 200 тис. у п'ятничного випуску, і п'ятничних передплатників у нас залишилося 50,5 тис. Це вірні олов'яні солдатики, які йдуть за нами вже майже 20 років. І хочеться для них зберегти газету в попередньому вигляді. Поки що робиться все, щоб газета залишилася», - додав пан Швець.

 

За його словами, остаточне рішення про періодичність газети має бути прийнято протягом 10 днів.

 

Одне з джерел «Детектор медіа» в редакції каже, що співвласник газети «Факты и комментарии», бізнесмен Віктор Пінчук, давно не фінансує видання, тож другий співвласник Олександр Швець нібито «намагався продати газету, але не вийшло».

 

Сам Олександр Швець каже, що був акціонером газети на початковому етапі, але вийшов з їх числа років 10 тому та нині є найманим менеджером. За його словами, Віктор Пінук є одним з акціонерів, імена інших головний редактор воліє не називати. «Віктор Пінчук є акціонером газети зараз. А чи залишиться далі - це залежатиме від рішення, яке приймуть акціонери», - повідомив пан Швець.

 

За даними єдиного державного реєстру, власником ТОВ «Редакція газети "Факти та коментарі"» є дніпропетровське ТОВ «Фірма "Луганськенергоресурси"» (розмір внеску до статутного фонду - 10 млн 812 тис. грн), керівником - Олександр Швець. У свою чергу фірмою «Луганськенергоресурси» володіють кіпрська компанія «Міндорі ентерпрайзез лімітед» (розмір внеску до статутного фонду - 11 млн 871 тис. 790 грн) і київське ТОВ «Компанія "Інвестиційні шляхи"» (розмір внеску до статутного фонду - 1210 грн).

 

Нагадаємо, що восени 2014 року стало відомо, що група EastOne Віктора Пінчука відмовилася від фінансування свого іншого активу на ринку преси - видавництва «Економіка», що володіє порталом Delo.ua, журналами MMR і «Топ-100. Рейтинг кращих компаній України».

 

Віктор Пінчук є також власником телегрупи StarLightMedia, що об'єднує телеканали СТБ, ICTV, Новий, М1, М2, QTV, низку інтернет-проектів, телевиробничих компаній і сейлз-хаусів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6190
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Шмогер
3344 дн. тому
"Віктор Пінчук давно не фінансує видання". Швець, колишный партократ і лакиза режимів, брав гроші в олігарха на пропаганду. У народі давно помітили: "Читаешь Факты? Значит, дурак ты". Але кошти хитромудро пускалися у боковичок - бульварну газету, яка навряд чи така ж збиткова, як "Факти", але належить вже не Пінчукові.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду