Провайдери просять «Медіа Групу Україна» знизити ціни на «Футбол 1» і «Футбол 2»

Провайдери просять «Медіа Групу Україна» знизити ціни на «Футбол 1» і «Футбол 2»

7 Лютого 2015
4128
7 Лютого 2015
14:01

Провайдери просять «Медіа Групу Україна» знизити ціни на «Футбол 1» і «Футбол 2»

4128
Провайдери просять «Медіа Групу Україна» знизити ціни на «Футбол 1» і «Футбол 2»
Провайдери просять «Медіа Групу Україна» знизити ціни на «Футбол 1» і «Футбол 2»

Низка асоціацій провайдерів платного телебачення звернулася з листом до директора медіахолдингу «Медіа Група Україна» Євгена Лященка з проханням знизити ціни на телеканали «Футбол 1» і «Футбол 2». Копію листа вони також надіслали до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

 

«Бар'єром для подальшої співпраці з розповсюдження телеканалів "Футбол 1"/"Футбол 2" стала надмірна, на наш погляд, плата, яку Ваша компанія встановлює для провайдерів», - йдеться в листі (повний текст читайте нижче).

 

«Плата справляється з прив'язкою до курсу долару США, який з минулого року зріс галопуючими темпами, на відміну від доходів наших користувачів, - пояснюють провайдери. - Окрім того, при розрахунках ліцензійної плати запропонований комерційний курс долара США значно вищий, ніж той що встановлює Національний банк України».

 

Провайдери закликали медіагрупу «прагнути до розрахунків у гривні на рівні 2014 року, як ви це задекларували, та усунути тарифну дискримінацію для окремих провайдерів».

 

Коментуючи лист асоціацій провайдерів, у прес-службі холдингу «Медіа Група Україна» нагадали, що вже неодноразово коментували ситуацію. Холдинг наголошує, що канали «Футбол» «пропонують ексклюзивний якісний телевізійний контент європейського рівня за справедливу ціну», а крім того, канали - це «комерційні проекти, які пропонують різні моделі співпраці й роблять все можливе для формування мінімальної вартості пакета для абонентів, однак не можуть брати всі витрати лише на себе».

 

Нещодавно в інтерв'ю виданню Hi-tech.ua директор каналів «Футбол 1» і «Футбол 2» Олександр Денисов розповів, що всі закупки контенту та ліцензій канали здійснюють у валюті, при цьому вартість контенту щорічно зростає. Він нагадав, що канали не перший рік прив'язують ціни для провайдерів до долара. Але цього року, враховуючи ситуацію, ціни в доларі було зафіксовано на рівні 2014 року. «Якщо в нас відбувається підвищення ціни, то не від того, що ми хочемо отримати екстра-маржу, а тому що знаходимося на певному ринку і залежимо від коливань курсу валют», - пояснив він.

 

Нагадаємо, що в грудні 2014 року низка асоціацій провайдерів поскаржилася на те, що ціни на канали «Футбол 1» і «Футбол 2» прив'язані до долара і вартість прав на ретрансляцію каналів з 1 січня 2015 року збільшиться у 2-3 рази в $ або 4-6 разів у гривні.

 

Згодом канали «Футбол 1» і «Футбол 2» оголосили, що у 2015 році їхня вартість для провайдерів залишається на рівні 2014 року (0,25 центів з абонента). Однак вона зафіксована в доларах, тож у гривні ціна зросте.

 

Не всі провайдери вирішили продовжувати співпрацю зі спортивними каналами. Зокрема, кабельний провайдер «Тріолан» повідомив, що не планує продовжувати договір з каналами «Футбол» і «Футбол 1».

 

У січні найбільший кабельний провайдер «Воля» і канали «Футбол 1» і «Футбол 2» продовжили співпрацю на 2015 рік.

 

Наводимо повний текст листа асоціацій провайдерів до «Медіа Групи Україна»:

 

«Директору медіа-холдингу «Медіа Група Україна»

Лященко Є.А.

 

Копія: Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення

 

Шановний Євгеній Анатолійовичу!

 

Галузеві об'єднання у сфері платного телебачення України - Асоціація правовласників та постачальників контенту, Спілка кабельного телебачення України, Спілка операторів телекомунікацій міста Одеси, Асоціація «Укртелемережа», Інтернет Асоціація України, Всеукраїнська Асоціація операторів кабельного телебачення і телеінформаційних мереж звертаються до Вас з приводу ситуації, яка склалася в процесі укладення угод на ретрансляцію телепрограм «Футбол 1» та «Футбол 2» з провайдерами програмної послуги України на 2015 рік.

 

Як відомо із засобів масової інформації, станом на 21 січня 2015 року, крім компанії ВОЛЯ, угоди на трансляцію футбольного контенту з телеканалами «Футбол 1»/«Футбол 2» уклали вже близько 200 українських провайдерів. Підготовка до укладення нових договорів з іншими провайдерами, за  висловом представників Вашої компанії, знаходиться у повному розпалі (публікація з сайту «Детектор медіа» від 21 січня 2015 року).

 

Відповідно до оприлюдненого звіту Національної ради http://nrada.gov.ua/, на сьогодні в Україні діють 711 легальних суб'єктів господарювання з надання програмних послуг, які  використовують ресурси 1369 багатоканальних телемереж.

 

Тобто, наскільки ми розуміємо, лише 28% провайдерів програмної послуги України, які є законослухняними ліцензіатами Національної ради, на цей час уклали угоди  на ретрансляцію телеканалів «Футбол 1»/«Футбол 2».

 

Учасники ринку впевнені, що таке становище насправді не влаштовує ані Медіа Групу Україна, ані провайдерів, ані - що головне - глядачів легальних систем платного телебачення України. Відсутність угод з провайдерами щодо ретрансляції телеканалів «Футбол 1»/«Футбол 2», на наше глибоке переконання, лише загострить ситуацію з піратством, надасть привілеї нелегальним гравцям ринку програмних послуг, що є неприпустимим.

 

Бар'єром для подальшої співпраці з розповсюдження телеканалів «Футбол 1»/«Футбол 2» стала надмірна, на наш погляд, плата, яку Ваша компанія встановлює для провайдерів.

 

Вашу публічну інформацію про те, що ліцензійна плата за використання контенту телеканалів «Футбол 1»/«Футбол 2» залишилася на рівні 2014 року, ми спростовуємо, оскільки плата справляється з прив'язкою до курсу долару США, який з минулого року зріс галопуючими темпами, на відміну від доходів наших користувачів. Окрім того, при розрахунках ліцензійної плати запропонований комерційний курс долара США значно вищий, ніж той що встановлює Національний банк України.

 

Ми закликаємо Вас враховувати економічну кризу в державі, виявити повагу до абонентів кабельних мереж і вміння домовлятися, чого зараз так не вистачає нашим політикам. Але ж ми з Вами не політики?

 

Тому ми звертаємось до Вас із пропозицією повернути свою політику назустріч українському глядачеві: прагнути до розрахунків у гривні на рівні 2014 року, як ви це задекларували, та усунути тарифну дискримінацію для окремих провайдерів. Умови укладення угод, на наш погляд, повинні бути рівними для всіх провайдерів.

 

Закритість Вашої компанії, небажання спілкуватися з професійними об'єднаннями також не на користь розвитку індустрії. Ми запрошували представника Вашої компанії до участі у засіданні робочої групи з проблемних питань провайдерів програмної послуги при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, але зворотного зв'язку досі не отримали. Тому вимушені звертатися до засобів масової інформації з проханням оприлюднити це звернення.

 

Сподіваємось на Ваше розуміння і подальшу плідну співпрацю.

 

З повагою

 

Віце-президент

Асоціації правовласників та постачальників контенту Наталія Клітна

 

Асоціації «Укртелемережа» Віктор Куліш

 

Голова правління Інтернет-асоціації України Тетяна Попова

 

Генеральний директор Спілки кабельного ТБ України Олександр Швець

 

Директор Спілки операторів телекомунікацій м. Одеси та Одеської області Станіслав Ясиневич

 

Директор Всеукраїнської асоціації операторів кабельного телебачення і телеінформаційних мереж Галина Полхович»

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4128
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду