Акторам російських серіалів загрожує зменшення гонорарів через кризу - ЗМІ

Акторам російських серіалів загрожує зменшення гонорарів через кризу - ЗМІ

28 Січня 2015
4069
28 Січня 2015
12:21

Акторам російських серіалів загрожує зменшення гонорарів через кризу - ЗМІ

4069
Акторам російських серіалів загрожує зменшення гонорарів через кризу - ЗМІ
Акторам російських серіалів загрожує зменшення гонорарів через кризу - ЗМІ

У Росії акторам, які грають у російських серіалах та телевізійних фільмах, загрожує зниження гонорарів, адже російські виробники телеконтенту вирішили повернутися до практики кризового 2009 року з встановленням ліміту оплати за знімальний день. Про це повідомляє російська газета «Коммерсантъ».

 

За інформацією «Коммерсанта», гонорар акторів - найбільша стаття витрат у російському телевиробництві. У середньому виплати акторам становлять 40-50% кошторису, а на всі зарплати, включаючи сценаристів і освітлювачів, припадає 70% кошторису. Відтепер максимальним гонораром для більшості акторів може стати сума у 100 тис. рублів за знімальний день, тобто близько $ 1,5 тис. Саме про такий ліміт усно домовилися російські телепродюсери.

 

«До зростання курсів валют і падіння рекламного ринку найбільш популярні актори могли заробляти від $ 5 тис. до $ 20 тис. за зміну», - йдеться у матеріалі газети.

 

Через це з 1 лютого канали та виробники контенту вирішили впроваджувати загальну політику зниження витрат: за новими і діючими контрактами вони скоротяться на 20% в порівнянні з вартістю виробництва в рублях на 1 жовтня минулого року, а валютні угоди на внутрішньому ринку не ухвалюватимуться. Ці положення учасники Асоціації продюсерів кіно і телебачення (АПКІТ), що об'єднує 26 найбільших російських продюсерських компаній, закріпили в меморандумі, який чекає затвердження. Документ матиме  рекомендаційний характер.

 

Вводити «стелю» зарплат продюсерам вже довелося в 2009 році, коли російські канали через кризу знизили закупівлі на 30-50%, скоротили кількість прем'єр і пішли в повтори. Тоді максимальний гонорар для актора був на рівні 82 тис. руб. (близько $ 2,3 тис. на той момент) за знімальний день.

 

Продюсери зазначили також, що планують шукати нові імена в акторському середовищі. Власник однієї великої продюсерської компанії, наводячи в приклад найбільш рейтинговий телепроект минулого року «Будинок з ліліями» спільного виробництва української продюсерської компанії Film.ua та російського продакшну «Фаворит фильм», де не знімалися дуже дорогі актори. 

 

«Тільки третина компаній (34%) припускає можливість проіндексувати зарплати своїх співробітників найближчим часом - середній розмір збільшення виплат може скласти 8%», - пише «Коммерстантъ».

 

Нагадаємо, 31 березня минулого року на телеканалі «Інтер» стартувала 24-серійна сімейна сага «Будинок з ліліями» виробництва української кінокомпанії Film.ua спільно з «Фаворит-фільм». Серіал знімався у 2012-2013 роках в Україні та за її межами на замовлення російського «Первого канала». Прем'єра в Росії відбулася пізніше, де серіал став одним із лідерів телепоказу року.

 

Російський актор Сергій Маховиков, який зіграв головну роль у серіалі «Будинок з ліліями», минулого року зробив заяву про готовність воювати на боці терористів «ЛНР»-«ДНР», запис його прес-конференції сепаратисти використовують у своїй інформаційній війні.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4069
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду