Редакція «Вечірнього Києва» захотіла роздержавитися і вже звернулася до Кличка

Редакція «Вечірнього Києва» захотіла роздержавитися і вже звернулася до Кличка

16 Січня 2015
5506
16 Січня 2015
15:32

Редакція «Вечірнього Києва» захотіла роздержавитися і вже звернулася до Кличка

5506
Редакція «Вечірнього Києва» захотіла роздержавитися і вже звернулася до Кличка
Редакція «Вечірнього Києва» захотіла роздержавитися і вже звернулася до Кличка

Працівники муніципальної газети «Вечірній Київ» ініціюють процедуру роздержавлення видання та просять міську владу про підтримку. Відповідне звернення від імені колективу було направлене Київському міському голові Віталію Кличку. Про це йдеться в публікації на сайті газети.

 

У листі до мера колектив «Вечірнього Києва» наголошує, що нині варто радикально переосмислити роль, яку досі виконувала міська преса.

 

«Останніми роками у Києві, як і в інших регіонах країни, склалася напівфеодальна система, коли представники влади сприймали медіа винятково як ресурс для власного піару за кошти платників податків. А робота у муніципальних ЗМІ перетворилася на приниження для журналістів, які змушені були щоденно розриватися між обов'язком чесно інформувати читачів та завданням висвітлювати діяльність міської влади», - зазначають журналісти.

 

Редакція газети сподівається, що Віталій Кличко, «як демократичний мер Києва має унікальний шанс зробити так, аби у новій державі, оновленій столиці, за нової влади ця ситуація не повторилася».

 

Працівники видання називають існування державних ЗМІ анахронізмом тоталітарної системи і вважають, що роздержавлення медіа є необхідною умовою для утвердження в країні демократичних цінностей.

 

«Ще у 2005 році, перед вступом країни до ПАРЄ, Україна брала на себе зобов'язання роздержавити друковані ЗМІ. Відтоді цей процес перетворився на одну з найтриваліших реформ у незалежній Україні. Роками пишуться законопроекти, точаться порожні дискусії, а тим часом зволікання з роздержавленням призводить до деградації й занепаду газети» - йдеться у листі від редакції.

 

Колектив газети заявив, що самостійно ухвалив рішення про початок процедури роздержавлення видання, проте дуже сподівається на підтримку міського голови, яка допоможе виданню «позбутися диктату з боку чиновників й відродити колишню славу видання».

 

Прикметно, що заява «Вечірнього Києва» з'явилася 15 січня, після того, як 14 січня Комісія Київради з питань культури і туризму вирішила викликати головного редактора «Вечірнього Києва» (в. о. головного редактора газети є Роман Костриця), щоб заслухати звіт про діяльність газети за друге півріччя 2014 року та розглянути звернення громадського діяча Олександра Бригинця щодо висвітлення новин на офіційному сайті інтернет-видання газети «Вечірній Київ» суто російською мовою.

 

Нагадаємо, що 1 грудня, народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Микола Томенко та народний депутат від партії «Батьківщина» Олександр Абдуллін зареєстрували у Верховній Раді законопроект «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», який визначає механізм реформування друкованих ЗМІ, заснованих органами держвлади,  іншими держорганами та органами місцевого самоврядування.

 

Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар в інтерв'ю «Детектор медіа» заявила, що уряд триматиме курс на роздержавлення ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5506
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду