Зураб Аласанія розповів, коли може стартувати Суспільне та що буде в його ефірі

Зураб Аласанія розповів, коли може стартувати Суспільне та що буде в його ефірі

27 Грудня 2014
5721
27 Грудня 2014
17:54

Зураб Аласанія розповів, коли може стартувати Суспільне та що буде в його ефірі

5721
Зураб Аласанія розповів, коли може стартувати Суспільне та що буде в його ефірі
Зураб Аласанія розповів, коли може стартувати Суспільне та що буде в його ефірі

Стартом запуску Суспільного мовника може стати березень 2015 року. Про це в інтерв'ю тижневику «Дзеркало тижня. України» повідомив генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія.

 

«Новий сайт уже готовий. Можемо на той час підтягти й інші ресурси. Отож до березня можливий виплеск назовні», - сказав він.

 

Як будуть називатися два канали суспільного мовлення, пан Аласанія поки не може, оскільки назви ще не обрані. Не виключено, що в назвах залишаться слова «перший» і «культура».

 

«Мені брендологи кажуть, що Перший чіпати не можна, оскільки це "взірець", він і має залишатися "першим". Стосовно другого телеканалу - можливий комбінаторний варіант. Припустімо "Х-Культура". Але це розмова майбутнього», - повідомив він.

 

Зураб Аласанія обіцяє, що глядач у рамках суспільного ТБ побачить те, чого раніше не бачив. Основою ефіру має стати полілог усієї країни.

 

«Можливо, не всі бачили, яка на вигляд телестудія в Харкові або Сумах, або у Львові? Тобто присутність цікавих регіональних включень, їх вихід у прямий ефір стане особливістю майбутньої структури. Основа якої - полілог усієї країни: заходу і сходу, півдня й півночі», - сказав він.

 

У майбутній сітці Суспільного передбачений великий випуск вечірніх новин. З ним буде стикуватися «перекличка» регіональних студій. «Глядач має знати, що в цей самий час відбувається не тільки в столиці, а й у Сумах, Дрогобичі, Львові. Будуть сюжети, важливі і для країни, і для кожного окремого міста», - пояснив пан Аласанія.

 

«Я одного разу вже казав, що важливо "поміняти країні мізки", тобто припинити постійні "шоу" і починати "ток", - розповідає про майбутнє програмування керівник НТКУ. - Принцип роботи: акцент не на експертах і політиках, а саме на аудиторії, для якої політики-експерти - допоміжні елементи. Тобто говорить народ, народ вибирає, народ визначає тему. А вже політики хай натискають на кнопочки й утворюють які-небудь "рейтинги"».

 

За словами пана Аласанії, представники європейських суспільних телерадіокомпаній дарують НТКУ чимало своїх програм. «Від німецько-французького телеканалу Arte отримали в подарунок 300 годин. А це один із найкращих у світі каналів. Вони презентували нам музичні програми, класику, документальні цикли. Суто символічні гроші за носії, а так - практично, подарунок. Поляки кажуть: мовляв, за сто євро можете купити сорок серій фільму! Чому б і ні?», - розповів він.

 

На думку пана Аласанії, локомотивом, який зможе потягнути за собою рейтинги Суспільного ТБ, у 2015 році буде інформаційний блок.

 

Але не менш важливу роль Зураб Аласанія покладає на другий суспільний канал культурного спрямування, який, з його слів, скоро має отримати цифрову ліцензію.

 

«У рамках суспільного мовлення не менш важливе місце буде відведене каналу, що його я умовно називаю "рефлективний". Наразі це державна телерадіокомпанія "Культура", але вона ввійде до складу суспільного мовлення. Зараз у них є тільки супутник, є внутрішня ліцензія. Скоро отримаємо ліцензію цифрову. Будуть цікаві перетворення. "Культури" буде більше у сто разів! Але не "шароварщини", а проектів інноваційних, європейських. Тобто підводжу до того, про що ви запитували: у рамках Суспільного ТБ один канал - інформаційно-подієвий, другий - "рефлективний", на основі "Культури"», - розповів пан Аласанія.

 

Зі слів керівника НТКУ, середня аудиторія Першого національного - це 70+, її треба омолоджувати. «Але чи варто втрачати тих, кому за 70? Теж не можна. Тому структура рефлексуючого каналу і має задовольняти запити різних поколінь, відповідати різним смакам, - розповів він про контент другого каналу. - Якщо Перший національний буде трохи рваним, подієвим, то на Другому - і концерти, і все інше».

 

Повністю інтерв'ю Зураба Аласанії можна прочитати в дайджесті «Детектор медіа».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5721
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
такое
3409 дн. тому
а мне определенно нравится название "Х-Культура" - под буквой "Х" слово очень созвучное с уровнем нынешней культуры и сутью тех, кто у нас этим занимается. Для основного канала название, с учетом рекомендаций пиарщиков - "Х - №1"?
цукен
3409 дн. тому
Аласания спит и видит себя могильщиком УТ-1. Но могила УТ-1 ему нужна лишь для того , чтобы забраться на могильный холмик с ногами и закричать оттуда : " Смотрите , вот он я!".Пусть только помнит , что могилки со временем проседают и даже проваливаются.
ГДЕТОРЯДОМ
3410 дн. тому
...И С 01.01.15 ЕГО КОНСУЛЬТАНТ-ПРОФЕССИОНАЛ Л.МУДРАК
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду