Страсті Павлові. Як «Інтер» та «Україна» захищають настоятеля Лаври

Страсті Павлові. Як «Інтер» та «Україна» захищають настоятеля Лаври

11 Грудня 2018
2884

Страсті Павлові. Як «Інтер» та «Україна» захищають настоятеля Лаври

2884
Хлів і вівці замість двоповерхового маєтку, свята невинність замість підозри в розпалюванні релігійної ворожнечі.
Страсті Павлові. Як «Інтер» та «Україна» захищають настоятеля Лаври
Страсті Павлові. Як «Інтер» та «Україна» захищають настоятеля Лаври

Кінець листопада видався неспокійним для Української православної церкви (Московського патріархату). 28 листопада Мінкульт проводив перевірку святинь у Києво-Печерській лаврі, а вже за два дні правоохоронці навідалися з обшуками до її настоятеля, митрополита Павла (Лебедя). Звісно, захисники віри на «Україні» та «Інтері» не могли лишити священика в біді й заступилися за нього в теленовинах. При чому обрали для цього цікавий спосіб: розповіли лише про половину слідчих дій, лишивши найцікавіше поза увагою глядачів.

Весь матеріал у двох зображеннях: про хлів журналісти розповіли, а про двоповерховий маєток – ні

Матеріал телеканалу «Україна» 30 листопада починається із 17-секундного діалогу про корів. Кореспондентка Наталя Заморська тричі цікавиться в працівника підсобного господарства (де, зокрема, проводили обшук правоохоронці), скільки тут худоби й де вона. З іншим чоловіком журналістка ще десять секунд говорить про періодичність і вміст поставок до Лаври. Лише через майже півтори хвилини безсенсовних опитувань «Сьогодні» нарешті переходять до позиції правоохоронців: згадують зміст справи («розслідування справи про розпалювання міжрелігійної ворожнечі») та називають санкції за подібне порушення. Про двоповерховий маєток священнослужителя, де теж проходили обшуки, розповіли лише ось так: «Митрополит Павло сьогодні повідомив: обшукали і записаний на нього будинок [...], але, насправді, мовляв, він мешкає в Лаврі». Жодних фото будинку, звісно, не показали.

Натомість подали три коментарі на захист архієрея. Зокрема, сам митрополит іронізував над діями правоохоронців: «Чому іти в господарство? Що, коровитерористки, вівці?» Про знайдені на території підприємства книги ми ще згадаємо нижче, тут же варто відзначити цікавий факт: хоча журналісти про це й не згадують, у СБУ стверджують, що все це господарство належить саме Павлу, а не Лаврі. Адвокат чоловіка тим часом розповідав про порушення під час обшуку, наприклад, участь у слідчих діях СБУ,  хоча «за нормами КПК, обшук може проводити лише слідчий і прокурор». Невже журналістам не різонула вухо заява, що СБУ, яка постійно щось обшукує, не має на це права? Сама ж СБУ інформувала, що її співробітники проводять санкціоновані слідчі дії під процесуальним керівництвом прокуратури Київської області за дорученням слідчого управління ГУ Нацполіції в Київській області.

Оскільки йдеться про релігію, явився глядачам і Вадим Новинський з «Опозиційного блоку»: «Государственные структуры готовятся к тому, чтобы отнять Киево-Печерскую лавру, Почаевскую лавру...» Можливо й так, а, можливо, йдеться справді про розпалювання релігійної ворожнечі, адже наговорити митрополит устиг чимало.

Ця кримінальна справа буцімто була відкрита на основі інтерв’ю Павла про патріарха УПЦ КП Філарета з назвою «Он с бесом поцеловался». Повний церковний панчлайн звучав ось так: «Филарет с бесом поцеловался и с бесом дружит». У цій же розмові Павло називав колегу «жалким созданием» та «сыном лжи» («отцом лжи» в християнській традиції називають диявола). Але значно цікавіша особистість священика поза релігією, про що ні «Інтер», ні «Україна», на відмінну від колег з інших каналів, не згадали. По-перше, існує розслідування Михайла Ткача про автомобілі, подаровані священику доброзичниками, та нерухомість, збудовану на пожертви віруючих. По-друге, не забуваймо про особливості спілкування святого отця з правоохоронцями. По-третє, про його класичні заяви щодо Євромайдану: «Скільки платять тим дітям?», радикалів: «Человек, который несет вражду, это сын дьявола и слуга дьявола. И я хочу попросить тех молодых людей, руками которых сегодня на Ровенщине творят беззакония: «Дети! Не делайте никому зла, потому что, в конце концов, вы пожнете его и сами». Вспомните тех первых, которые два года назад на Майдане кричали: «Хто не скаче – той москаль». Когда их стали призывать в армию, чтобы отправить в зону АТО, они удрали кто куда» та Януковича (у розпал Революції Гідності): «Вы несете тяжелый крест и Церковь с вами сегодня до конца, подобно тому, как Симон Киринейский помогал нести Крест Христу на Голгофу». Порівнянню Януковича з Христом дивуєшся менше, коли дізнаєшся, що митрополит Павло був депутатом Київради від «Партії регіонів».

Захищали архієрея й на «Інтері», де ще в підводці ведучий Олексій Ліхман оцінив події навколо нього як «дивні». У сюжеті адвокат митрополита назвав понятих «зацікавленими», бо їх буцімто привезли на обшук співробітники СБУ. Випадковий факт про зацікавленість – через тиждень після виходу цього сюжету УПЦ МП нагородила співробітників та керівництво «Інтера» орденами та медалями, церемонію очолив особисто Павло. Офіційно журналістів відзначили за «працю на ниві духовного просвітництва», хоча нагородити «Подробности» можна було б і за вміння недочитувати назви книг. У сюжеті заявили, що під час обшуків «Вилучили книгу "Українська православна церква. Відносини з державою", яка повністю називається «Українська православна церква: Відносини із державою. Ставлення до АТО та церковного розколу. Питання і відповіді». Судова експертиза вже знайшла в ній пропаганду релігійної нетерпимості, образу почуттів громадян, розпалювання релігійної міжконфесійної ворожнечі та ненависті.

Що ж до самих обшуків, то «Подробности» теж зосередилися на худобі, а будинок архієрея не просто не показали, а ще й перекрутили факти, звівши дві локації в одну й заявивши про помилку правоохоронців: «Приїхали проводити обшук у намісника Києво-Печерської лаври. Щоправда, як виявилося, не за адресою. Митрополит Павло мешкає на території Лаври. А правоохоронці прибули перевіряти сільські угіддя». Наприкінці новини «Інтер» також передав заяву митрополита про політичний тиск.

З обох цих матеріалів глядачі могли дізнатися лише те, що СБУ навіщось приїхало обшукувати овець, намагаючись знайти розпалювання релігійної ворожнечі невинною ні в чому людиною. Про попередні заяви митрополита й обшуки в його двоповерховому маєтку «Україна» та «Інтер» чомусь вирішили пастві не розповідати. Цікаво, чого саме в цьому переліку соромляться журналісти?

Детальніше про ці та інші особливо яскраві теленовини тижня читайте в публікації «ТСН» вражає упередженістю. Моніторинг теленовин 26 листопада — 2 грудня 2018 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2884
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду